Ahmed I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Ahmed I
I Ahmet.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 22. decembar 1603. – 22. novembar 1617.
Prethodnik Mehmed III
Nasljednik Mustafa I
Krunidba 1603
Supružnik Sultanija Kösem
Dinastija Osmanlije
Otac Mehmed III
Majka Sultanija Handan
Rođenje 18. april 1590.
Smrt 22. novembar 1617.

Ahmed I (osmanlijski turski: احمد اول‎ Aḥmed-i evvel; 18. april 1590. - 22. novembar 1617.) je bio sultan Osmanlijskog carstva od 1603. do 1617. godine.[1] Najpoznatiji je po izgradnji Plave džamije, jednoj od najpoznatijih džamija u Turskoj.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Ahmed I postaje osmanlijski sultan nakon smrti oca Mehmeda III, 22. decembra 1603. godine.

On je bio prvi sultan koji ne poštuje osmanlijsko pravilo i odbija pogubiti braću što mu se kasnije osvećuje. Također stupajući na vlast u 13. godini života Ahmed I postaje prvi maloljetni sultan.

Rat naslijeđen od oca protiv Austrije i Perzije koji se prije kretao u povoljnom smjeru sada završava porazom potvrđenim mirovnim sporazumom 1606. godine. Ostatak njegove kratke vladavine prolazi u neodgovornom ponašanju koje dovodi do pojavljivanja očitih državnih unutrašnjih slabosti.

Nakon smrti njegov prije pomilovani brat Mustafa I postaje sultan uzurpirajući pravo Ahmedovih sinova Osmana II, Murata IV i Ibrahima I.

Ostavština[uredi | uredi izvor]

Danas se sultan Ahmed I pamti najviše po gradnji Sultanahmetove džamije u Istanbulu (poznata i kao Plava džamija),[2] koja je po mišljenju mnogih jedno od remek-djela osmanlijske arhitekture. Naselje Istanbula oko džamije poznato je i kao Sultanahmet. Sultan Ahmed I umro je u palati Topkapı u Istanbulu, a pokopan je u mauzoleju neposredno izvan zidina oko njegove poznate džamije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ahmed I | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-03-18. 
  2. ^ "Blue Mosque | mosque, Istanbul, Turkey". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-03-18.