Ahmed I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ahmed I
I Ahmet.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 16031617
Prethodnik Mehmed III
Nasljednik Mustafa I
Supružnik Sultanija Kösem
Dinastija Osmanlije
Otac Mehmed III
Majka Sultanija Handan
Rođenje 18. april 1590.
Smrt 22. novembar 1617.


Ahmed I (18. april 1590. - 22. novembar 1617. ), osmanlijski sultan

Ahmed I postaje osmanlijski sultan nakon smrti oca Mehmeda III, 22. decembra 1603. godine.

On je bio prvi sultan koji ne poštuje osmanlijsko pravilo i odbija pogubiti braću što mu se kasnije osvećuje. Također stupajući na vlast u 13. godini života Ahmed I postaje prvi maloljetni sultan.

Rat naslijeđen od oca protiv Austrije i Perzije koji se prije kretao u povoljnom smjeru sada završava porazom potvrđenim mirovnim sporazumom 1606. godine. Ostatak njegove kratke vladavine prolazi u neodgovornom ponašanju koje dovodi pojavljivanje očitih državnih unutrašnjih slabosti.

Nakon smrti njegov prije pomilovani brat Mustafa I postaje sultan uzurpirajući pravo Ahmedovih sinova Osmana II, Murata IV i Ibrahima I

Ostavština[uredi | uredi izvor]

Danas se sultan Ahmed I pamti najviše po gradnji Sultanahmetove džamije u Istanbulu (poznata i kao Plava džamija), koja je po mišljenju mnogih jedno od remek-djela osmanlijske arhitekture. Naselje Istanbula oko džamije poznato je i kao Sultanahmet. Sultan Ahmed I umro je u palati Topkapı u Istanbulu, a pokopan je u mauzoleju neposredno izvan zidina oko njegove poznate džamije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]