Osman I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Osman I
I Osman.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 1281 / 1299 - 1326
Prethodnik Ertuğrul Gazi
Nasljednik Orhan
Krunidba 1299
Supružnik Malhun Hatun, Bala Hatun
Dinastija Osmanlije
Otac Ertuğrul Gazi
Majka Hayme Hatun
Rođenje 1258
Smrt 1326


Osman I (1258 - 1326.)[1], je bio vođa Osmanlijskih Turaka, i osnivač dinastije koja je uspostavila i vladala Osmanlijskom državom. Država, nazvana po njemu, će preovladati kao svjetska imperija za gotovo šest stoljeća. postojala je do 1. novembra 1922. godine ozbiljnim padom moći od početka 18. stoljeća.

Osman postaje vođa svog malehnog plemena poslije smrti oca Ertugrula 1281. godine. Cijela njegova tadašnja teritorija čini malehno selo Sogut koje se nalazi na granici Bizanta i seldžučkog rumskog sultanata. Iz tog sela su se vršili povremeni pljačkaški napadi na bizantijsku teritoriju.

Da li se to selo nalazila unutar granica Bizantije ili ne to danas niko nije u stanju sa sigurnošću tvrditi, ali do definitivnog nastanka države dolazi u trenutku kada lokalni bizantijski vojni zapovjednik priznaje Osmana za svog vladara u zamjenu za položaj vezira. Zbog tako izražene prvobitne pomoći djeca tog Grka su postala praktično nedodirljiva pa su obavljala poslove vezira Osmanlijskog carstva do pada Konstantinopola.

Iznenađujuće teritorijalno napredovanje ove male grupe Turaka je poslije 15 godina stiglo da nesposobnog bizantijskog cara Andronika II koji se početkom 14. vijeka odlučuje bez novca unajmiti plaćeničku vojsku koja pobjeđuje Turke do trenutka svoje pobune koja ostavlja Malu Aziju na milost i nemilost Osmanu.

Ipak svi veći tamošnji gradovi su bili veoma dobro utvrđeni tako da niti jedan nije pao prije smrti Osmana I koji je naslijeđen od svog sina Orhana.

Reference

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - OSMAN GAZI". osmanli700.gen.tr (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 11. 2015. 

Vanjski linkovi