Mehmed I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Mehmed I
Mehmed I.jpg
Sultan Osmanlijskog carstva
Vladavina 1413 - 1421
Prethodnik Bajazid I
Nasljednik Murat II
Krunidba 1413
Supružnik Şeh-zade Kumru Hâtûn, Emine Hâtûn
Dinastija Osmanlije
Otac Bajazid I
Majka Devlet Hatun
Rođenje 1389
Smrt 26. maj 1421

Mehmed I (1389. - 26. maja 1421.) je bio sultan Osmanlijskog carstva od 1413. do 1421. godine. On je bio sin sultana Bajazida I i Devlet Hatun.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Bursi 1389. godine kao sin sultana Bajazida I i jedne od njegovih žena, Devlet Hatun. Mehmed je bio treći sin sultana Bajazida I. Imao je četvoricu polubraće: Sulejmana, Isu, Mustafu i Musu. Mehmed je imao naziv Čelebi, što znači "gospodin".

Poslije Turskog poraza u bitki kod Angore 1402. godine Osmanlijsko carstvo postaje zahvaćeno građanskim ratom. Kao pobjednik iz njega izlazi Mehmed I. koji najprije učestvuje u uništavanju vojske brata Ise, a potom i one brata Muse. S ovom drugom pobjedom on 1413. godine postaje jedini preživjeli sin i nasljednik sada već 10 godina mrtvog Bajazida I

Tokom svoje kratke samostalne vladavine vodio je prije svega mirovnu politiku s ciljem postepene obnove države. Izuzetak od tog pravila je bilo nekoliko ratnih čarki u Aziji radi obnove tamošnjeg prijašnjeg značaja ovog Carstva.

Pri stupanju na vlast dobio je veliku pomoć od Bizanta u zamjenu za savez što on nikad nije zaboravio nazivajući uvijek tamošnjeg cara svojim ocem. Umro je prirodno u 32. godini života ostavljajući državu svom mladom sinu Muratu II