Mustafa II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mustafa II
Mustafa2.jpg
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina 1695 - 1703
Prethodnik Ahmed II
Nasljednik Ahmed III
Krunidba 1695
Supružnik Hüma Şah Haseki
Dinastija Osmanlije
Otac Mehmed IV
Majka Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan
Rođenje 6. februar 1664
Smrt 28. decembar 1703

Mustafa II (osmanlijski turski: مصطفى ثانى Muṣṭafā-yi sānī; 6. februar 1664 – 28. decembar 1703) bio je sultan Osmanlijskog Carstva[1][2] od 1695. do 1703. kad je abdicirao u korist svog brata Ahmeda III. Rođen je u palati Edirne kao sin sultana Mehmeda IV i sultanije Emetulah Rabije Gulnush, koja je bila grčko kritskog porijekla pod imenom Evemia. Njegova vladavina se smatra najgorom vladavinom jednog sultana u Osmanlijskoj historiji.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Došao je na vlast 1695. godine u jeku Velikog turskog rata koji je počeo 1683. godine. Nakon neuspješne druge opsade Beča 1683. godine, Sveta liga je zauzela velike dijelove Osmanlijskog Carstva u Evropi. Habsburška vojska je došla do Niša u današnjoj Srbiji. Sultan Mustafa II je odlučio da povrati izgubljene teritorije tako što će lično komandovati vojskom. Osmanlijska mornarica je ponovo osvojila ostrvo Hios nakon pobjeda nad Mletačkom flotom u bici kod ostrva Oinouses i bici kod ostrva Hios u februaru 1695. godine.

U junu 1695. godine, Mustafa II je napustio Edirne u svojoj prvoj vojnoj kampanji protiv Habsburške monarhije. Do septembra 1695. godine osvojio je teritorije do grada Lipova. Dana 18. septembra 1695. godine Mletačka mornarica je ponovo poražena u pomorskoj bici kod Zejtinburna. Nekoliko dana kasnije, Habsburška vojska je poražena u bici kod Lugosa. U međuvremenu osmanlijska tvrđava na Azovu se uspješno odbranila od napada ruskih snaga.

U aprilu 1696. godine, Mustafa II je ponovo napustio Edirne u svojoj drugoj vojnoj kampanji protiv Habsburške monarhije. U augustu 1696. godine, osmanlijske trupe su porazile habsburšku vojsku u bici kod Ulasa i bici kod Ceneia. Nakon ove pobjede osmanlijske trupe su zauzele Temišvar a Koca Džafer paša je imenovan upravnikom Beograda. Rusi su iskoristili zauzetost osmanlija i opkolili Azov po drugi put i osvojili tvrđavu.

Vodio je tursku vojsku u Austrijskom ratu gdje u bitki on biva potpuno potučen 1697. godine. U potpunoj melanholiji nakon tog katastrofalnog poraza on počinje sa svim neprijateljima zaključivati mir bez obzira na cijenu i posljedice.

Mirovnim sporazumom Austrija dobija Ugarsku, Slavoniju i Vojvodinu, Venecija Moreu i dio Dalmacije, Poljska dio teritorija izgubljen od Turaka u XVII. vijeku, a Rusija izlazak na Crno more.

Razočaran od svega, Mustafa II abdicira 1703. godine u korist brata Ahmeda III.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - MUSTAFA II". www.osmanli700.gen.tr. Pristupljeno 2016-03-27.
  2. ^ "Mustafa II | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 2016-03-27.