Idi na sadržaj

Mustafa II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mustafa II
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina1695 - 1703
PrethodnikAhmed II
NasljednikAhmed III
Krunidba1695
SupružnikHüma Şah Haseki
DinastijaOsmanlije
OtacMehmed IV
MajkaEmetullah Râbi'a Gülnûş Sultan
Rođenje6. februar 1664
Smrt28. decembar 1703

Mustafa II (osmanlijski turski: مصطفى ثانى Muṣṭafā-yi sānī; 6. februar 1664 – 28. decembar 1703) bio je sultan Osmanlijskog Carstva[1][2] od 1695. do 1703. kad je abdicirao u korist svog brata Ahmeda III. Rođen je u palati Edirne kao sin sultana Mehmeda IV i sultanije Emetulah Rabije Gulnush, koja je bila grčko kritskog porijekla pod imenom Evemia. Njegova vladavina se smatra najgorom vladavinom jednog sultana u Osmanlijskoj historiji.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Došao je na vlast 1695. godine u jeku Velikog turskog rata koji je počeo 1683. godine. Nakon neuspješne druge opsade Beča 1683. godine, Sveta liga je zauzela velike dijelove Osmanlijskog Carstva u Evropi. Habsburška vojska je došla do Niša u današnjoj Srbiji. Sultan Mustafa II je odlučio da povrati izgubljene teritorije tako što će lično komandovati vojskom. Osmanlijska mornarica je ponovo osvojila ostrvo Hios nakon pobjeda nad Mletačkom flotom u bici kod ostrva Oinouses i bici kod ostrva Hios u februaru 1695. godine.

U junu 1695. godine, Mustafa II je napustio Edirne u svojoj prvoj vojnoj kampanji protiv Habsburške monarhije. Do septembra 1695. godine osvojio je teritorije do grada Lipova. Dana 18. septembra 1695. godine Mletačka mornarica je ponovo poražena u pomorskoj bici kod Zejtinburna. Nekoliko dana kasnije, Habsburška vojska je poražena u bici kod Lugosa. U međuvremenu osmanlijska tvrđava na Azovu se uspješno odbranila od napada ruskih snaga.

U aprilu 1696. godine, Mustafa II je ponovo napustio Edirne u svojoj drugoj vojnoj kampanji protiv Habsburške monarhije. U augustu 1696. godine, osmanlijske trupe su porazile habsburšku vojsku u bici kod Ulasa i bici kod Ceneia. Nakon ove pobjede osmanlijske trupe su zauzele Temišvar a Koca Džafer paša je imenovan upravnikom Beograda. Rusi su iskoristili zauzetost osmanlija i opkolili Azov po drugi put i osvojili tvrđavu.

Vodio je tursku vojsku u Austrijskom ratu gdje u bitki on biva potpuno potučen 1697. godine. U potpunoj melanholiji nakon tog katastrofalnog poraza on počinje sa svim neprijateljima zaključivati mir bez obzira na cijenu i posljedice.

Mirovnim sporazumom Austrija dobija Ugarsku, Slavoniju i Vojvodinu, Venecija Moreu i dio Dalmacije, Poljska dio teritorija izgubljen od Turaka u XVII. vijeku, a Rusija izlazak na Crno more.

Razočaran od svega, Mustafa II abdicira 1703. godine u korist brata Ahmeda III.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - MUSTAFA II". www.osmanli700.gen.tr. Pristupljeno 27. 3. 2016.
  2. ^ "Mustafa II | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 27. 3. 2016.