Ahmed II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ahmed II
Sultan Osmanlijskog Carstva
Vladavina1691 - 1695
PrethodnikSulejman II
NasljednikMustafa II
Krunidba1691
SupružnikAyşe Haseki Sultan,Rabi'a Haseki Sultan,Şayeste Hanım
DinastijaOsmanlije
OtacIbrahim Padišah
MajkaHatice Muazzez Sultan
Rođenje25. februar 1643
Smrt6. februar 1695

Ahmed II (25. februar 1643. - 6. februar 1695.) je bio turski sultan.[1] Ahmed II (arapski: أحمد الثانى) postaje sultan nakon smrti brata Sulejmana II 1691. godine. Njegov otac je Sultan Ibrahim I i majka Hatidža Muazzez Sultana. Njegova majka se pobrinula za njegovo obrazovanje. Znao je arapski i perzijski jezik, a imao je prosječno obrazovanje. Međutim, veoma je pažljivo pratio poslove vlade.

Kada je sultan Ahmed II došao na tron Koprulu Mustafa paša je bio veliki vezir. Imao je sjajnu vojnu karijeru za vrijeme vladavine sultana Sulejmana II. Paša je prošao Beograd i napredovao preko rijeke Tise marširajući kroz Austriju sa namjerom da napadne austrijsku vojsku. Ali upao je u zasjedu i poražen je u bitci kod Slankamena[2] gdje je i poginuo. Rat nije mogao biti završen i Osmanski napadi na Evropu su završeni. Paša je planirao reformisati Otomansko carstvo, ali nakon njegove smrti ovim reformatorskim pokretima je također došao kraj.

Sultan Ahmed II je bio briljantan kaligraf, a da je koristeći ovu tehniku prepisao mnoge stihove (ajete) iz Kurana. Bio je ljubitelj pjesništva i poezije. Umro je od ciroze jetre 1695. godine, a sahranjen je u Istanbulu. Naslijedio ga je Mustafa II, sin sultana Mehmeda IV.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "OTTOMAN WEB SITE - AHMED II". www.osmanli700.gen.tr. Pristupljeno 19. 3. 2016.
  2. ^ "Ahmed II | Ottoman sultan". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 19. 3. 2016.
  3. ^ http://ottomansultans.blogspot.com/2008/01/ahmed-ii-achmed-ii.html