Mehmed V

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sultan Mehmed V

Mehmed V ( 2. novembar 1844. - 3. juni 1918.), osmanlijski sultan

Mehmed V postaje sultan 27. aprila 1909. godine poslije svrgavanja brata Abdul Hamida II

Tokom prvog balkanskog rata, 1912. godine, turska vojska je potučena od ujedinjenih snaga Srbije, Crne Gora, Grčke i Bugarske. Ovim ratom carstvo gubi svu teritoriju na Balkanu, s izuzetkom Istanbula i bliže okoline. U isto vrijeme Turska vodi rat s Italijom koja osvaja dotadašnje osmanlijske posjede Libiju i otok Rodos.

Tokom drugog balkanskog rata 1913. godine Turska učestvuje u pobjedničkoj protivbugarskoj koaliciji što joj dopušta minimalno proširenje teritorije oko Istanbula.

Mehmed V se u Prvom svjetskom ratu priklanja strani Njemačke i Austro-Ugarske, što je dovelo do poraza Osmanlijskog carstva i Mladoturske revolucije. Ovaj sultan, ipak, nije ispaštao posljedice svoje greške s obzirom na to da je umro 3. juna 1918. godine nekoliko mjeseci prije kapitulacije.

Naslijedio ga je Mehmed VI.