Idi na sadržaj

Paleoproterozoik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Paleoproterozoik je prvo od tri podrazdoblja u eru proterozoika koje je trajalo prije između 2,5 do 1,6 milijardi godina od danas. To je period kada su se kontinenti napokon stabilizirali. Evoluirale su cijanobakterije, vrsta bakterija koja koristi biohemijski proces fotosinteze radi proizvodnje energije i kiseonika.

Prije značajnog povećanja u količini atmosferskog kiseonika koje se desilo u ovom periodu, gotovo sav život koji je postojao je bio anaerobski, što znači da je metabolizam živih organizama zavisio od jednog načina ćelijskog disanja koje ne zahtijeva kiseonik. Slobodni kiseonik u velikim količinama je otrovan za većinu anaerobnih bakterija, koje su gotovo sve nestale tokom paleoproterozoika. Jedini organizmi koji su opstali su ili bili otporni na oksidaciju i otrovne efekte kiseonika ili su provodili životni ciklus u okruženju bez kiseonika. Ovaj događaj se ponekad naziva i kiseonička katastrofa. Iz ovog perioda pronađeni su fosili Grypania i prvi eukarioti.

Tokom ove ere izdižu se najraniji planinski lanci, na području današnje Kanade (zapadno od Hudsonovog zaliva, prije 2,1 do 1,8 milijardi godina).

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]