Paleoproterozoik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Paleoproterozoik je prvo od tri podrazdoblja u eru proterozoika koje je trajalo prije između 2,5 do 1,6 milijardi godina od danas. To je period kada su se kontinenti napokon stabilizirali. Evoluirale su cijanobakterije, vrsta bakterija koja koristi biohemijski proces fotosinteze radi proizvodnje energije i kiseonika.

Prije značajnog povećanja u količini atmosferskog kiseonika koje se desilo u ovom periodu, gotovo sav život koji je postojao je bio anaerobski, što znači da je metabolizam živih organizama zavisio od jednog načina ćelijskog disanja koje ne zahtijeva kiseonik. Slobodni kiseonik u velikim količinama je otrovan za većinu anaerobnih bakterija, koje su gotovo sve nestale tokom paleoproterozoika. Jedini organizmi koji su opstali su ili bili otporni na oksidaciju i otrovne efekte kiseonika ili su provodili životni ciklus u okruženju bez kiseonika. Ovaj događaj se ponekad naziva i kiseonička katastrofa. Iz ovog perioda pronađeni su fosili Grypania i prvi eukarioti.

Tokom ove ere izdižu se najraniji planinski lanci, na području današnje Kanade (zapadno od Hudsonovog zaliva, prije 2,1 do 1,8 milijardi godina).

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Paleontolozi se koriste terminom faunalni stadiji radije nego geološki periodi. Nomenklatura stadija dosta je kompleksna. Pogledajte "The Paleobiology Database". Pristupljeno 19. 3. 2006. za odličan primjer redne liste faunalnih stadija.
 2. ^ Datumi su donekle nejasni s razlikama od nekoliko postotaka između različitih izvora. To je uglavnom zbog netačnosti u datiranju i problem da se depoziti pogodni za radiometrijsko datiranje rijetko javljaju upravo na mjestima u geološkoj koloni gdje bi bili najkorisniji. Datumi i greške citirane gore u skladu su s vremenskom skalom Međunarodne komisije za stratigrafiju iz 2004. Datumi označeni sa * označavaju granice, gdje su međunarodno dogovorene globalne granice stratotipskih sekcija i tački.
 3. ^ a b c d Historijski, kenozoik se dijeli na subere kvartar i tercijar, kao i na neogen i paleogen. Ipak, Međunarodna komisija za stratigrafiju odlučila je prestati koristiti pojmove kvartar i tercijar kao dio formalne nomenklature.
 4. ^ Početno vrijeme za holocensku epohu ovdje je navedeno kao prije 11.430 godina od danas ± 130 godina (tj. između 9610. p.n.e.-9560. p.n.e. i 9.350. p.n.e.-9.300. p.n.e.).
 5. ^ Prema studiji vezanoj za arktičku klimu Biološkog instituta Univerziteta u Utrechtu, u promjeni klime, važnu ulogu imala je azola paprat, prije približno 55 miliona godina, koja se promijenila iz tropske u hladnu. Ta paprat bila je veoma rasprostranjena, čime je doprinijela smsnjenju koncentracije ugljik-dioksida u zraku.
 6. ^ a b U Sjevernoj Americi, karbon je podijeljen na periode misisipij i pensilvanij.
 7. ^ Prekambrij je također poznat i kao kriptozoik.
 8. ^ a b c d e f g h i j k l m n The Proterozoik, Arhaik and Hadeik se često zajednički imenuju kao prekambrijsko vrijeme, ili nekada također kao kriptozoik.
 9. ^ a b c d e f g h i j k l Definisano uapsolutnim godinama (Global Standard Stratigraphic Age).
 10. ^ Najstarija mjerljiva starost kratona, ili kontinentalne kore, je oko 3600-3800 Ma
 11. ^ Iako često korišten, hadaik nije formalan eon a donje granice za arhaik i eoarhaik nisu utvrđene. Hadaik nekada također nazivaju priskij ili azoik. Nekada, hadeik (hadean) se može naći izdijeljen na poddijelove u skladu sa mjesečevom geološkom vremenskom skalom. Ove ere uključuju Kriptik i Basensku grupu (koje su poddijelovi prenektarijske ere), Nektarij, i Donji Imbrij.
 12. ^ a b c d Imena ovih era su uzeta iz Lunarne geološke vremenske skale. Njihova upotreba u zemaljskoj geologiji je neslužbena.
 13. ^ Bowring, Samuel A. (1999). "Priscoan (4.00-4.2milijardi fodina) orthogneisses from northwestern Canada". Contributions to Mineralogy and Petrology. 134: 3. doi:10.1007/s004100050465. Najstarija stijena na Zemlji je Acasta Gneiss, i datirana je u period od prije oko 4.03 Ga, locirana je u Sjeverozapadnoj teritoriji Kanade.
 14. ^ http://www.geology.wisc.edu/%7Evalley/zircons/Wilde2001Nature.pdf

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]