Pećina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Pećine)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pećina u Maleziji
Milodon pećina u Čileu
Pećina

Pećina je prirodna šupljina u Zemljinoj kori. Pećine su oblikovane u naslagama gipsa, soli, magmatskih stijena, konglomerata, breča pa čak i leda.

Pećine su prostrani horizontalni kanali i hodnici i spadaju u podzemne kraške oblike. U njima često protiče neka rijeka, a prokapavanjem vode i izlučivanjem CaCO3 u pećinama se stvara pećinski nakit: stalaktiti i stalagmiti. Pećine koje se sastoje iz jednog kanala se nazivaju proste pećine, a one sa više kanala koji se pružaju jedan pored drugog nazivaju se razgranate pećine, dok pećine sa više kanala u različitim nivoima sa čestim bočnim vezama čine pećinski sistem. Dijele se na suhe i riječne pećine.

Osnovni dijelovi pećina su ulaz, kanal i dvorana. Pećinski kanal je izdužena pećinska šupljina, a dvorana je prostranija šupljina najčešće nastala širenjem pećinskih kanala. Pećine koje nemaju vezu sa površinom nazivaju se kaverne.

Speleologija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Speleologija

Speleologija (grčki: spelaion pećina + logos riječ, govor) je nauka koja istražuje nastanak i razvoj jama i pećina, te proučava fizičke i hemijske procese pod zemljom te analizira i prati podzemne vode i puteve.

Pećina Orlovača[uredi | uredi izvor]

Pećina Orlovača je jedan od najljepših pećina na prostoru BiH.

Spisak pećina po veličini[uredi | uredi izvor]

Ime pećine Dužina pećine (u metrima) Lokacija
Velika pećina 2800 Fatničko polje, Bileća
Orlovača (Savina pećina) 2500 Sumbulovac, Pale
Đatlo 1970 Kobilja glava, Gacko
Girska pećina 1300 Donje girije, Sokolac
Banja stijena (Mračna pećina) 1200 Kanjon Prače, Pale
Oprašnica (Velika oprečnica)) 1050 Humčani, Nevesinje
Pećina u tunelu 1025 Kuta, Miljevina
Skakavac 912 Rijeka Oteša, Miljevina
Toplica 809 Kuta, Miljevina
Vrelska (Donja riječna) 800 Dramešina, Gacko

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]