Razlika između izmjena na stranici "Anaksagora"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 13 bajtova ,  prije 7 godina
m
pne ispravka
(čvor)
m (pne ispravka)
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Anaxagoras2.jpg|mini|desno|250px|Anaksagora]]
'''Anaksagora''', [[grčka|grčki]] filozof, vjerovatno je rođen oko 500. godine p. n. e. (prema [[Diogen Laertije|Diogenu Laertiju]]). Bio je jedan od [[Posrednici|Posrednika]] i dalje dijeli materiju.
 
U njegovom rodnom gradu Klazomene u [[Mala Azija|Maloj Aziji]], imao je nešto imovine i politički uticaj, koje je odbacio iz straha da će mu otežati traganje za istinom. Ništa se ne zna o njegovim učiteljima; nema nikakvog razloga da se vjeruje teoriji da je bio učenik Hermocija iz Klazomene.
 
U ranom djetinjstvu (oko 464-462. p. n. e.) odlazi u [[Atena|Atenu]], koja je ubrzano postajala centar grčke [[Kultura|kulture]]. Tamo je ostao trideset godina. [[Periklo]] ga je zavolio i cijenio a i pjesnik [[Euripid]] je od njega dobio entuzijazam za nauku i humanizam. Neki naučnici tvrde da je čak i [[Sokrat]] bio jedan od njegovih učenika. Njegov uticaj je dolazio većinom iz njegove [[Astronomija|astronomske]] i [[Matematika|matematičke]] istaknutosti, ali i radi njegovog asketskog načina života i ljubavi prema prirodi. On je bio taj koji je donio filozofiju i duh naučnog rada iz Jonije u Atenu. Njegova posmatranja nebeskih tjela su ga potakla da stvori nove teorije o uređenju svemira, i dovelo ga je u sukob sa popularnom vjerom. On je pokušao, ne bez uspjeha, da pokaže naučne razloge pomračenja, meteora, duga i [[Sunce|Sunca]], kojeg je on opisao kao masu plamenog metala, većeg od [[Peloponez]]a; nebeska tjela su bila komadi kamenja koje se odvojilo od [[Zemlja (planeta)|Zemlje]] i bilo odbačeno u nebo radi brze rotacije. [[Politeizam]] tog vremena nije mogao tolerisati to objašnjenje, pa su neprijatelji Perikla koristili sujevjerje naroda da bi ga napali pred njegovim prijeteljem.
 
Anaksagora je uhapšen i osuđen zbog protivljenja religijskim dogmama (neki kažu da je uhapšen jer je podržavao perzijance), i bila je potrebna sva elokvencija Perikla da bi bio oslobođen. Čak i tada bio je natjeran da napusti Atinu i da se povuče u Lampsaku (434-433. p. n. e.) gdje je i umro oko 428. p. n. e., i čitav grad mu je odao počast i poštovanje.
 
Teško je pokazati Anaksagorine kosmološke teorije na razumljiv način. Sve stvari su postojale, na neki način, od početka. U početku su postojali kao jako mali fragmeni njih samih, beskonačnih u broju i razbacanih po svemiru. Sve stvari su imale masu, ali nisu imale razumljiv oblik. Bilo je ''sjemena'' (spermata) ili minijatura zrna i mesa i zlata u primitivnoj mješavini; ali ovi djelovi, kao i prirodne cjeline, morale su biti izdvojene iz tog kompleksa mase prije nego što su mogli dobiti ime i narav ([[Aristotel]] ih naziva homeomerijama). Nakon toga, te prvobitne predhistorijske vrste su bile umnožavane neprestanim djeljenjem. Ovo razdvajanje i kasnije sumiranje homeomerija u cjeline je bio posao Uma;''panta chremata en omou eita nous elthon auta diekosmese''. Ova stvar, zvana Um (''Nus''), je bila neograničena i bila je samostalna (''mounos ef eoutou''), divnog sastava. Ono je posjedovalo svo znanje i moć, i vladalo je svim formama života. Njegovo prvo pojavljivanje, i jedina manifestacija koju Anaksagora opisuje, jeste ''Kretanje''. Ono je otpočelo rotaciono kretanje u masi (brže od bilo čega što mi poznajemo), dok nije dalo realnost i sastojke svih stvari. Ali i kada se to dogodilo, prvobitna smjesa nije skroz razdvojena. Niti jedna stvar na svijetu nije sasvim razdvojena, kao udarcem sjekire, od ostalih stvari. Prvobitno ''sjeme'' je nadmoćno. Važno je reći da ga Aristotel optužuje da nije napravio razliku između ''nusa'' i ''fizisa'', dok ga Sokrat (u [[Platon]]ovom ''Fedu'', 98 B) optužuje da je izvršio [[deus ex machina]].
[[Kategorija:Muškarac]]
[[Kategorija:Predsokratovski filozofi]]
[[Kategorija:Rođeni p. n. e.]]
[[Kategorija:Umrli p. n. e.]]
 
{{Link FA|la}}

Navigacija