Plaža: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 29 bajtova ,  prije 2 godine
nema sažetka izmjene
mNo edit summary
No edit summary
 
'''Plaža''' je dio [[obala|obale]] koji je najčešće uređen i namijenjen onima koji žele uživati u pogodnostima koje pružaju vodene površine pored kojih se ta plaža nalazi (sunčanje, kupanje).
 
== Vrste plaže prema podlozi ==
 
S obzirom na vrstu podloge, plaže dijelimo na:
* Betonske
* Pješčane
 
=== Betonske plaže ===
Betonske plaže su plaže napravljene nasipanjem i ravnanjem betona na podlogu, koja je najčešće sastavljena od stijena. Dosta ovakvih plaža nalazi se i na [[Bosna_i_HercegovinaBosna i Hercegovina|bosansko-hercegovačkojbosanskohercegovačkoj]] obali, u gradu [[Neum|Neumu]].
 
Betonske plaže su plaže napravljene nasipanjem i ravnanjem betona na podlogu, koja je najčešće sastavljena od stijena. Dosta ovakvih plaža nalazi se i na [[Bosna_i_Hercegovina|bosansko-hercegovačkoj]] obali, u gradu [[Neum|Neumu]].
 
=== Šljunkaste plaže ===
 
=== Šljunkaste plaže ===
Ova vrste plaže za svoju podlogu ima šljunak, a nastala je nakon dugog perioda abrazivnog djelovanja vode. Na našoj obali postoji par šljunkastih plaža, no one su nastale nasipanjem šljunka na određena područja.
 
=== Pješčane plaže ===
 
Treća vrsta plaža je zasigurno i jedna od najomiljenijih plaža ljudima diljem svijeta. Pješčana plaža je plaža u čiji sastav ulaze skroz sićušni kamenčići, te velika gomila istih stvara pogodan teren za hodanje. Gladak teren na plaži, teren sastavljen od pijeska, idealan je za razne sportove ([[odbojka]], [[nogomet]], i dr.), a najmlađima je uvijek drago praviti pješčane [[Zamak|zamke]] ili druge vrste građevina.
 
== Nudističke plaže ==
 
Plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odjeće, tj. potpuno su goli, nazivamo nudističkim plažama. Takve vrste plaža nalaze se na diskretnim mjestima i obično su ograđene, tako da preostali kupači ne mogu (jasno) vidjeti potpuno gola tijela na ovim plažama.
 
[[Datoteka:Rio_de_janeiro_copacabana_beach_2010.JPG|mini|Copacabana - najpoznatija plaža na svijetu]]
 
== Dodaci na plažama ==
 
Dok postoje neke plaže koje nemaju gotovo nikakav sadržaj, mnogo je javnih plaža na kojima posjetitelji imaju dosta ponuđenog zabavnog sadržaja. Na mnogim većim plažama posjetitelji se mogu zabaviti spuštanjem u more s raznih vrsta tobogana, provozati se morem pedalinama, [[skuter]]ima ili [[brod]]ovima, igrati odbojku ili nogomet na pijesku, pa čak i ući u vrstu providne lopte i ''hodati'' po moru.
 
== Najpoznatije svjetske plaže ==
 
Malo je ljudi koji nisu čuli za [[Copacabana|Copacabanu]]. Ova ogromna pješčana plaža smještena je u [[brazil]]skom gradu [[Rio de Janeiro|Rio de Janeiru]] i duga je 4 km. Ogromna pješčana plaža u [[Cancun]]u, u [[Meksiko|Meksiku]], inače po mnogima jedna od najljepših plaža svijeta, mnogim je Bosancima i Hercegovcima ostala u sjećaju iz TV sapunice [[Rubi]], koja se prije par godina prikazivala na televiziji [[TV Pink BH|Pink BH]]. Vrijedne pomena u ovoj maloj skupini još su i [[Phi Phi]] plaža u [[Tajland]]u, te [[Havaji|havajska]] plaža Waikiki.
 
[[Datoteka:Neum02450.JPG|mini|Šljunkasta plaža u Neumu]]
 
== Bosansko-hercegovačkeBosanskohercegovačke plaže ==
U jedinom bosansko-hercegovačkombosanskohercegovačkom gradu na moru, Neumu, možemo pronaći šljunkaste i betonske plaže. Betonske plaže preovladavaju onim dijelovima gdje se nalaze privatne kuće i smještaji. Obzirom da su stijene jako zastupljene u tim područjima, najlakše plaže za napraviti bile su upravo betonske. Na naseljenoj strani Neuma nalazi se par šljunkastih plaža u vlasništvu hotela, a s druge nenaselje strane, na poluostrvu [[Klek (poluostrvo)|Klek]], prije par godina izgrađena je velika šljunkovita plaža koja svake godine postaje sve posjećenijom.
 
U jedinom bosansko-hercegovačkom gradu na moru, Neumu, možemo pronaći šljunkaste i betonske plaže. Betonske plaže preovladavaju onim dijelovima gdje se nalaze privatne kuće i smještaji. Obzirom da su stijene jako zastupljene u tim područjima, najlakše plaže za napraviti bile su upravo betonske. Na naseljenoj strani Neuma nalazi se par šljunkastih plaža u vlasništvu hotela, a s druge nenaselje strane, na poluostrvu [[Klek (poluostrvo)|Klek]], prije par godina izgrađena je velika šljunkovita plaža koja svake godine postaje sve posjećenijom.
 
== Također pogledajte ==
* [[Obala]]
 

Navigacija