Planeta: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 7 bajtova ,  prije 1 godinu
m
razne ispravke
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
(Rescuing 1 sources and submitting 0 for archiving.) #IABot (v2.0.8)
m (razne ispravke)
 
== Drugi objekti ==
[[2003.]] je otkriven objekt, [[90377 Sedna]], kako orbitira oko Sunca na udaljenosti od 13 Tm (13 biliona kilometara) , tri puta dalje u odnosu na Pluton. Sedna, koja je dobila naziv prema eskimskom božanstvu Sedni-"božici mora",je nebesko tijelo dijametra 1180-2360 1180–2360 km. Iako je otprilike dvije trećine veličine [[Pluton|Plutona]]a, teško je odrediti tačan oblik, pa samim tim i je li u [[Hidrostatička ravnoteža|hidrostatičkoj ravnoteži]], zbog udaljenosti od Sunca. Spektroskopska analiza otkrila je da je površinski sastav Sedne sličan onom ostalih transneptunskih objekata, uglavnom sastavljen od kombinacije [[Voda|vode]], [[Metan|metanametan]]a i dušičnog leda s tolinom.
 
Nekoliko [[hipotetičke planete|hipotetičkih planeta]], poput [[Planet X|Planete X]] koja se nalazi navodno iza Plutonove orbite ili [[Vulkan (planeta)|Vulkan]] (Vulcan) za koju se misli da orbitira unutar Merkurove orbite, su postavljene u različita historijska vremena, i bile su subjektom intenzivnih istraživanja koja nisu urodila plodom.
Američka NASA razvija program za konstrukciiju vještačkog satelita zvanog [[Terrestrial Planet Finder]] (Zemaljski Tragač za Planetama) koji bi bio u stanju otkrivati planete s masama uporedivim s masama terestrijalnih planeta. Učestalost pojave ovakvih planeta čini jednu od varijabli u Drakeovoj (Drejkovoj) jednačini koja procjenjuje broj vanzemaljskih, inteligentnih i komunikativnih civilizacija u našoj Galaktici.
 
[[Međuzvjezdane planeta|Interstelarne planete]] su "lopovi" u interstelarnom prostoru koje nisu nikakvim gravitacionim silama povezane ni s jednim solarnim sistemom. Nije ni jedna interstelarna planeta otkrivena do sada, a njihovo posojanje se smatra vjerodostojnom hipotezom zasnovanom na kompjuterskim simulacijama porijekla i evolucije planetarnih sistema koji često uključuju formaciju i naknadno izbacivanje nebeskih tijela značajne mase.
 
Postoji minimum titranja koja današnja tehnologija može otkriti. Moguće je otkriti ekstrasolarne planete koje su dovoljno velike i blizu zvijezde da mogu biti primjetljivi njihovi titraji. Kad se naprave napredniji teleskopi bit ce moguće otkrivati današnje hipotetičke manje i udaljenije planete.

Navigacija