Sveti Martin (ostrvo)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Saint Martin (ostrvo))
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Sveti Martin pogledajte Sveti Martin (čvor).
Topografska mapa ostrva Saint Martin

Saint Martin (francuski: Saint-Martin; holandski: Sint Maarten) je ostrvo u sjeveroistočnim Karibima, otprilike 300 km istočno od Portorika. Ostrvo površine 87 km2 je podijeljeno u odnosu otprilike 60/40 između Francuske (pripada joj 53km2) i Holandskih Antila (34 km2); to je najmanje naseljeno ostrvo, podijeljeno između dvije države, a podjela datira još od 1648. godine. Južni, holandski dio, obuhvata Eilandgebied Sint Maarten (ostrvska teritorija St. Maarten-a) i dio je Holandskih Antila. Sjeverni, francuski dio obuhvata Collectivité de Saint-Martin (Kolektivitet St. Martin) i on je prekomorski kolektivitet Francuske. Na dan 1. januar, 2007. stanovništo cijelog ostrva je brojalo 74,852 osoba, a od toga je 38.927 njih živjelo na holandskoj strani, i 35.925 na francuskoj strani.

Ukupno, ove dvije teritorije su poznate kao "St-Martin / St Maarten". Nekada se ovo naziva SXM, što je inače IATA identifkator za međunarodni aerodrom Princess Juliana.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: