FN Minimi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FN Minimi
Upotreba
U službi1975. - do danas
Korisnici Belgija
Proizvodnja
ProizvođačFN Herstal
Opis oružja
Težina6.85 kg
Dužina1040 mm
Dužina cijevi465 mm
Kalibar5.56x45 mm NATO
Domet300 m
Spremnik municije30, 200 metaka
Brzina paljbe700-1150 metaka u minuti
Brzina zrna925 m/s

FN Minimi (fra. Mini Mitrailleuse; bos. Mini mitraljez) je puškomitraljez kalibra 5.56 mm kojeg je razvila i proizvela belgijska vojna industrija Fabrique Nationale (FN) iz Herstala. Oružje je dizajnirano 1974. godine te je uvedeno u službu oružanih snaga mnogih država diljem svijeta. Minimi se proizvodi u FN-ovom primarnom pogonu u Herstalu i njegovoj američkoj podružnici FN Manufacturing LLC, dok se u Italiji, Grčkoj, Australiji i Japanu proizvodi na temelju licence.

Detalji dizajna[uredi | uredi izvor]

Značajke[uredi | uredi izvor]

Plinski ventil Minimija moguće je podesiti na dva moda: normalan i nepovoljan. Nepovoljan mod omogućava brzinu gađanja između 700 i 850 metaka u minuti, dok normalni mod omogućava brzinu od 950 do 1.150 metaka u minuti te se koristi samo u ekstremnim uvjetima ili kada su u cijevi prisutna "teška onečišćenja".

Pokraj okidača, odnosno iznad pištoljskog rukohvata se nalazi regulator za sigurnosnu kočnicu. Na lijevoj strani oružja je smješten prekidač označen crvenom bojom kojim se Minimi ponovo stavlja u upotrebnu funkciju. Prvobitno je FN Minimi koristio pištoljski rukohvat od crnog polimera preuzet je od automatskih pušaka FN FAL i FN FNC, dok je on kasnije modificiran.

Tijelo puškomitraljeza je izrađeno od kovanog čelika. Verzije Standard i Para su opremljene s fiksnim, sklopivim dvonošcem montiranim na cijevi i smještenim ispod rukohvata. Dvonožac se može namjestiti po visini, a svaka nožica na tri različite dužine. Dvonožac nudi i raspon rotacije od 15 stepeni s obje strane. U potpunosti proširen dvonožac podiže Minimi za 465 mm. Također, puškomitraljez može koristiti i belgijski FN360° dvonožac ili američki dvonožac M122.

FN Minimi montiran na vojno vozilo je opremljen s električnim okidačem koji omogučava sigurnu paljbu bez prisutnosti vojnika unutar borbenog vozila.

Standardni model Minimija ima cijev duljine 465 mm te aluminijski kundak i remen za nošenje preko ramena. Kraća Para verzija ima cijev duljine 349 mm i sklopivi metalni kundak dok model namijenjen vojnim vozilima ima cijev od 465 mm ali nema kundak i čelični ciljnik. Svi modeli mogu alternativno imati fiksni sintetički kundak koji se koristi kod američke kopije M249.[1]

Punjenje[uredi | uredi izvor]

Oružje koristi M27 lanac s metcima koji se "pune" s lijeve strane Minimija (minijaturna verzija lanca M13). Lanac je smješten u zatvorenom okviru max. kapaciteta od 200 metaka. Osim njega, može se koristiti i STANAG okvir od 30 metaka kojeg primjenjuju NATO automatske puške M16 i FN FNC kalibra 5.56 mm. Princip rada Minimija s okvirom u kojem se nalaze metci sa streljivom razvio je Maurice V. Bourlet. Sam puškomitraljez može koristiti lanac smješten u okviru ili bez njega, bez bilo kakvih modifikacija.[2]

Mehanizam korištenja streljiva je izrađen po uzoru na univerzalni mitraljez FN MAG, koji je pak razvijen na temelju njemačkog MG 42 mitraljeza iz ere 2. svjetskog rata.

Cijev[uredi | uredi izvor]

Cijevi koje se koriste u FN Minimi imaju povećanu izdržljivost na visoku temperaturu koja se stvara nakon duže besprekidne paljbe. Također, puškomitraljez ima sposobnost brzog mijenjanja cijevi, zahvaljujući poluzi na lijevoj strani oružja, koja oslobađa cijev. Na samu cijev je pričvršćena i ručka za nošenje Minimija te olakšava postupak vađenja i promjene cijevi. Uvježbani vojnik može promijeniti cijev i pripremiti oružje spremno za paljbu u 6-7 sekundi. Ranije verzije Minimija imale su skrivač plamena, po uzoru na automatske puške FN FAL, FN FNC i FN CAL dok mitraljezi novije proizvodnje imaju kraći skrivač plamena.

Optika[uredi | uredi izvor]

Verzije Standard i Para dolaze se stražnjim ciljnikom podesivim ovisno o utjecaju vjetra i visini paljbe, koji pruža preciznost u rasponu između 300 i 1.000 metara. Prednji nišan također je podesiv u zavisnosti od vjetra i visine. Također, na oružje je moguće montiranje dnevne / noćne optike NATO standarda.

Oprema[uredi | uredi izvor]

Standardna narudžba Minimija se osim oružja sastoji od tri okvira municije, pribora za čišćenje, boce ulja, remena i blank-firing adaptor.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Kanadski C9A1.
Švedski Ksp 90 (Kulspruta 90).
Australijski vojnik s M249 Para u Afganistanu.
Američki vojnik s F89A1 Minimi.
Pripadnik talijanske jedinice Aeronautica Militare s Minimijem.

Prvi prototip Minimija je izrađen za korištenje streljiva kalibra 7.62x51mm NATO, ali je kasnije preinačen na kalibar 5.56x45mm NATO. Jedino verzija Minimi 7.62 koristi kalibar koji je oružju prvobitno namijenjen.

FN Minimi se može podijeliti na sljedeće verzije:

  • Minimi Standard,
  • Minimi Para,
  • Minimi Vehicle i
  • Minimi 7.62.

Tokom 1980tih godina je počela proizvodnja FN Minimija pod nazivom M249 kojim se opremala američka vojska, a proizvodila ih je FN-ova podružnica FN Manufacturing LLC u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini.

Također, postoje još licencne proizvodnje u Australiji, Grčkoj, Italiji i Japanu. U Grčkoj licencnu kopiju proizvodi firma EAS, u Italiji Beretta, u Japanu Sumitomo Heavy Industries a u Australiji Australian Defence Industries (ADI). Također, i u Kini se proizvode kopije Minimija, ali bez licence i pod nazivom XY 5.56 x 45, koje kao i original koriste streljivo kalibra 5.56x45mm NATO.[3] Kineski puškomitraljezi namijenjeni su izvoznom tržištu.[3]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ MINIMI 5.56 Standard
  2. ^ Supply device for a portable firearm
  3. ^ a b Maxim Popenker & Anthony G. Williams, " Machine Gun. The Development of the Machine Gun from the Nineteenth Century to the Present Day", London: Crowood Press, 2008., ISBN 978-1847970305.