Alhambra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spain Andalusia Granada BW 2015-10-25 17-22-07.jpg
Plan of the Palacio Arabe 1889
Alhambra (2010)

Alhambra (arapski: الْحَمْرَاء‎, Al-Ḥamrā' , doslovno "crvena"), u svojoj kompletnoj formi je bila Calat Alhambra (الْقَلْعَةُ ٱلْحَمْرَاءُ, Al-Qal'at al-Ḥamrā' , "crvena tvrđava"), je kompleks sastavljen od od palate i tvrđave konstruiran sredinom 14. vijeka, od strane maurskih vladara Emirata Granada u Al-Andalus-u, zauzimajući vrh brda Assabica na jugoistočnoj granici grada Granada, sada u autonomnoj zajednici Andalusia, u Španiji.

Maurske palate Alhambre su sagrađen za posljednje muslimanske emire (vladare) u Španiji, dvor dinastije Nasrida. Nakon Rekonkviste od strane Reyes Católicos ("Katoličkih monarha") 1492., neki dijelovi su korišteni od strane kršćanskih vladara. Palata Karla V, koju je sagradio Karlo V, car Svetog Rimskog Carstva 1527., je dograđena u okviru nasridskog utvrđenja Alhambra. Nakon što se dozvolilo da bude zapuštena vijekovima, Alhambra je ponovno "otkrivena" u 19. vijeku od strane evropskih naučnika i turista, pa je tada počela i obnova.

To je sada jedna od glavnih turističkih atrakcija Španije, pokazujući najpoznatiju i najvažniju građevinu islamske arhitekture, zajedno sa kršćanskim zgradama i baštenskim intervencijama iz 16. vijeka i poslije.

Alhambra je mjesto Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.