Bevantolol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bevantplol
Naziv lijekaBevantplol
GrupaBeta blokatori
Klasifikacija
ATC kodoviC07
AB06
CAS registarski broj59170-23-9
Dostupnost bez recepta: Ne
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC (RS)-[2-(3,4-dimetoksifenil)etil][2-hidroksi-3-(3-metilphenoksi)propil]amin
Sumarna formulaC20H27NO4
Molarna masa345,43 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Izlučivanje
  • PubChem =2372
  • Smiles = O(c1ccc(cc1OC)CCNCC(O)COc2cc(ccc2)C)C

Bevantolol (INN) je lijek koji djeluje i na beta blokatore i na blokatore kalcijevih kanala.[1]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Bevantolol je beta-1 adrenergični antagonist koja je pokazao efikasnost kao i drugi beta blokatori za liječenje angine pektoris i hipertenzije. Za druge zanimljive dodatne osobine, kao što su nepostojanje nuspojava u vidu hladnih ekstremiteta, potrebna su dodatna istraživanja. Mnogo novih dokaza je akumulirani u posljednje tri godine. Svi podaci ukazuju da bevantolol komunicira sa alfa-adrenoreceptorima.

Bevantolol ispoljava sfinitet za alfa-adrenoreceptore. Eksperimenti na životinjama potvrđuju i agonističke i antagonistčke efekte na alfa-receptore, a pored toga i na antagonističke aktivnosti beta-1 receptora. Pored toga, bevantolol ima elektrofiziološko efekte, uključujući uticaje na bradikardiju putem direktne akcije na sinusni čvora i klasu 1 antiaritmičke aktivnosti. Istraživanja kod ljudi su pokazala da iako bevantolol ima kratak poluživot, može se postići dobra kontrola hipertenzije, doziranjem jednom dnevno.[2]

Neželjeni efekti i prednosti[uredi | uredi izvor]

Bevantolol ima vrlo malo neželjenih efekata; ne izaziva hlađenje ekstremitetie, a neznačajno utiče na glomerularnu filtraciju u bolesnika s oštećenjem bubrega. Dokaz je dobijen kod osoba za interakciju s alfa-adrenoreceptorima u mozgu Ne utiče ni na perifernu cirkulaciju, kao što čine drugi beta blokatori, ne povećava periferni vaskularni otpor, nego ga smanjuje. Sugerira se da se sve dodatne akcije bevantolola može se pripisati parcijalnom agonističkom djelovanju na alfa-adrenoreceptore. .[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Warltier DC, Gross GJ, Jesmok GJ, Brooks HL, Hardman HF (1980). "Protection of Ischemic Myocardium: Comparison of Effects of Propranolol, Bevantolol and N-Dimethyl Propranolol on Infarct Size Following Coronary Artery Occlusion in Anesthetized Dogs". Cardiology. 66.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2888789 on once-a-day dosng.
  3. ^ Vaughan Williams E. M. (1987): Bevantolol: a beta-1 adrenoceptor antagonist with unique additional actions. J Clin Pharmacol, 27 (7): 450-460.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]