Idi na sadržaj

Deseti saziv Narodne skupštine Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vlada (51):
  SNSD (30)
  SP (9)
  NPS (3)
  DEMOS (4)
  US (3)
  NDP (2) Opozicija (32):
  SDS (11)
  PDP (8)
  DNS (4)
  SPS (3)
  Zajedno za BiH (3)
  Nez. (3)

Deseti saziv Narodne skupštine Republike Srpske konstituisan je 19. novembra 2018. godine na osnovu rezultata općih izbora koji su održani 7. oktobra.[1]

Za predsjednika Narodne skupštine po drugi put je izabran Nedeljko Čubrilović iz DNS-a (kasnije član odnosno predsjednik novoosnovane stranke DEMOS). Prilikom izbora predsjednika Narodne skupštine došlo je do podjele 12 izabranih poslanika DNS-a, tako što je Klub poslanika DNS-a (njih 8 uključujući Duška Ivića) predložio Duška Ivića za predsjednika, a grupa poslanika DNS-a (njih 4 uključujući Nedeljka Čubrilovića) je predložila Nedeljka Čubrilovića. Za izbor predsjednika su presudni bili glasovi ostatka vladajuće koalicije koja je glasala za Nedeljka Čubrilovića, koji je sa ukupno 51. glasom izabran za predsjednika Narodne skupštine, dok je Duško Ivić dobio 8 glasova. Dan nakon izbora za predsjednika, Nedeljko Čubrilović kao i ostala tri poslanika DNS-a koji su stali na njegovu stranu su isključeni iz stranke. Ta četiri poslanika su 30. novembra najavila formiranje Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini, a ubrzo su osnovali i novu stranku DEMOS.

Za potpredsjednike Narodne skupštine 5. decembra 2018. su izabrani: Željka Stojičić (SNSD), Milan Petković (US), Sonja Karadžić Jovičević (SDS) i Senad Bratić (SDA). Senad Bratić je smijenjen sa mjesta potpredsjednika 18. septembra 2019. godine , a umjesto njega je za potpredsjednika 3. marta 2020. godine izabran Denis Šulić (SNSD).

Raspodjela mandata

[uredi | uredi izvor]
  Vlada
Trenutni naziv
poslaničke grupe
Broj osvojenih
mandata (2018)
Trenutni broj
mandata (2022)
SNSD 28 30[a]
SDS 16 11[b]
DNS 12 4
PDP 9 8
SP 7 9[c]
Zajedno za BiH 4 3
NDP 4 2
US 3 3[d]
DEMOS 4[e]
SPS 3[f]
NPS 3[g]
Nezavisni 3[h]
Ukupno 83 83
Izvor: NSRS[2]

Napomene

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ U klubu poslanika SNSD-a su i Mijo Perkunić (ušao u skupštinu sa liste Zajedno za BiH) i Danijel Jošić (ušao u skupštinu sa liste SDS-a).
  2. ^ U klubu poslanika SDS-a je Milan Radović (ušao u skupštinu sa liste DNS-a).
  3. ^ U klubu poslanika SP-a je Darko Mitrić (ušao u skupštinu sa liste SDS-a, a sada član novoformirane SDS Semberija) i od septembra 2021. godine Milan Tubin (ušao u skupštinu sa liste SDS-a), prešavši iz Socijalističke partije Srpske, kojoj je pristupio februara 2021.
  4. ^ U klubu poslanika US je Kostadin Vasić (ušao u skupštinu sa liste SDS-a).
  5. ^ Klub poslanika DEMOS-a čine Nedeljko Čubrilović, Spomenka Stevanović, Spomenko Stojanović i Milan Dakić (ušli u skupštinu sa liste DNS-a)
  6. ^ Klub poslanika SPS-a čine Goran Selak, Maksim Skoko i Savo Vulić (ušli u skupštinu sa liste SP-a).
  7. ^ Klub poslanika NPS-a čine Darko Banjac i Diko Cvjetinović (ušli u skupštinu sa liste DNS-a), te Željko Babić (ušao u skupštinu sa liste SDS-a) i Dragan Galić (ušao u skupštinu sa liste PDP-a)
  8. ^ Nezavisni poslanici su: Nebojša Marić (ušao u skupštinu sa liste SDS-a) i Budimir Balaban (u skupštinu ušao umjesto preminulog Aleksandra Fulurije iz NDP-a, Balaban je na izborima 2018. godine bio na listi NDP-NS-SNS-Sloboda ali je 2019. godine postao član DEMOS-a, u skupštini zvanično nije član kluba DEMOS) − u vladajućoj koaliciji, te Krsto Jandrić (ušao u skupštinu sa liste NDP-a) i Slavko Gligorić (ušao u skupštinu sa liste DNS-a) — djeluju opoziciono.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Deseti saziv NSRS". www.narodnaskupstinars.net. Narodna skupština Republike Srpske. 14. 1. 2015. Pristupljeno 10. 4. 2024.
  2. ^ "Narodni poslanici". narodnaskupstinars.net. Arhivirano s originala, 26. 10. 2021. Pristupljeno 26. 10. 2021.