Elle Greenaway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Elle Greenaway
Lik iz serije Zločinački umovi
Elle Greenaway.jpg
Prvo pojavljivanje "Extreme Aggressor"
Posljednje pojavljivanje "The Boogeyman" (2x06)
Stvaralac Jeff Davis
Portretirao/la Lola Glaudini
Informacije
Zanimanje FBI-agentica
Titula Nadzorna specijalna agentica
Porodica Robert Greenaway (otac; pokojni)

Elle Greenaway je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumila ju je Lola Glaudini.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Prije dolaska u JAP Greenaway je bila raspoređena u FBI-jev terenski ured u Seattleu, a specijalnost joj je bila profiliranje seksualnih prestupnika, sposobnost koja se pokazala vrlo korisnom za tim. Njena majka je Kubanka, pa Elle tečno govori španski jezik, kao što vidimo u epizodi "Machismo" (1x19). Njen otac je bio policajac koji je poginuo na dužnosti; ista je sudbina zadesila Morganovog oca.

Vrijeme u JAP-u[uredi | uredi izvor]

Pridružila se JAP-u odmah nakon uspješno riješenog slučaja u pilot-epizodi. Jason Gideon, koji se nedavno vratio na dužnost nakon polugodišnjeg odsustva, koristio je njen dosje kao vodič u slučaju, a okarakterizirao ju je kao nestrpljivu, rekavši joj da to popravi kod sebe. Također je postala dobra prijateljica sa JJ kad su se upoznale 2006.

Bila je relativno uspješna u radu sve do finala 1. sezone ("The Fisher King, Part 1"), u kojem ju je Randall Garner, psihotični osumnjičenik koga je JAP istraživao, iznenadio u njenom stanu, pucao u nju, a zatim gurnuo prste u ranu i njenom krvlju na zidu napisao jednu jedinu riječ: PRAVILA (RULES). Zbog ovoga je otišla na 4-eromjesečno odsustvo kako bi se oporavila, sredila i sabrala i pokušala nastaviti sa životom. Iako se oporavila od fizičkih povreda, ostali su joj psihološki ožiljci, koji su na kraju doveli do potpune promjene njene ličnosti. Nekad otvorena i puna osmijeha, Elle je postala udaljena, povučena i vrlo napeta.

Kad se vratila na posao, slučaj jednog serijskog silovatelja prilično ju je potresao i uskoro je hladnokrvno upucala osumnjičenog. Slučaj je proglašen samoodbranom, što je bilo očito zataškavanje od strane policije, iako je izgledalo da njene kolege iz JAP-a misle drugačije.

Reid je okrivio sebe što nije uočio znakove jer je ranije te večeri navratio do nje da vidi je li u redu. Bila je malo popila. Nedugo nakon ovoga, u epizodi Boogeyman, dala je otkaz, predavši svoju značku i pištolj. Također je rekla Hotchneru da to nije priznanje krivice i da bi, kad bi morala sve ponovo uraditi, opet postupila isto. Tako je Elle zauvijek napustila JAP, a na njeno mjesto uskoro je došla Emily Prentiss.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]