Spencer Reid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Spencer Reid
Lik iz serije Zločinački umovi
Spencer Reid ('Zloč. umovi').jpg
Prvo pojavljivanje "Extreme Agressor"
Stvaralac Jeff Davis
Portretirao/la Matthew Gray Gubler
Informacije
Zanimanje FBI-agent
Titula Nadzorni specijalni agent
Porodica William Reid (otac)
Diana Reid (majka)
Rodbina Daniel (ujak)
Henry LaMontagne (kumče, preko JJ[1])

Spencer Reid je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi ga Matthew Gray Gubler. On je genije i autodidakt koji je maturirao u javnoj srednjoj školi u Las Vegasu kad je imao 12 godina. Gotovo ga uvijek predstavljaju kao "dr. Reid". Hotchner je u pilot-epizodi otkrio da je Gideon insistirao na tom načinu predstavljanja jer se pribojavao da Reida, zbog njegovih godina, ljudi neće ozbiljno shvatiti kao FBI-jevog agenta. Reid ima doktorate iz matematike, hemije i inženjeringa, diplome iz psihologije i sociologije, a radi i na stjecanju diplome iz filozofije.[2] Njegov IQ je 187 (broj koji u kalifornijskom krivičnom zakonu predstavlja šifru za ubistvo, što se sasvim slaže s Reidovim poslom). Također ima i fotografsko pamćenje, što uglavnom važi za ono što pročita (povremeno vidimo da tu i tamo zaboravi stvari koje je čuo, kao što je "ime one nove tehničarke"[3]). Najvjerovatnije je da je rođen u oktobru 1981.[2][4]

Fabula[uredi | uredi izvor]

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Dok je Reid još bio dijete, njegov otac William napustio je njega i majku jer više nije mogao podnositi njenu paranoidnu shizofreniju. U kasnijoj epizodi[5] otkrilo se da ih je zapravo napustio jer više nije mogao podnijeti stres izazvan onim što je Diana vidjela: njihov komšija Jenkins ubio je bejzbolskom palicom Garyja Michaelsa, koji je seksualno zlostavljao i ubio Jenkinsovog sina Rileya. Kad je Diana ušla u kuću da vidi šta se desilo (dotad je sjedila u autu, ne nadajući se nečem ovakvom), nešto krvi dospjelo je na njenu odjeću, koju je William nakon toga morao spaliti, kako Diana ne bi mogla biti ni za šta osumnjičena. Ipak, to je ostavilo dubok psihički trag na Diani i pogoršalo njenu shizofreniju, zbog čega je William otišao od porodice.

Reid je jednom spomenuo kako je bio žrtva zlostavljanja u srednjoj školi, tj. kako su ga jednom svukli do gole kože i svezali za stativu gola na stadionu, i to pred drugim učenicima.[6] Odrastao je učeći skoro sve što zna čitajući i slušajući svoju majku Dianu, nekadašnju univerzitetsku profesoricu književnosti 15. stoljeća[7], koja mu je čitala knjige naglas.

Ipak, on je znao da život kojim njegova majka živi nije zdrav. Kad je napunio 18 godina, smjestio ju je u bolnicu za mentalno oboljele jer joj više nije mogao pomoći.[8] Ona se još uvijek nalazi u istoj bolnici i Reid je rekao da joj svaki dan pošalje pismo, i zbog krivice koju osjeća zato što je ne posjećuje i zbog zabrinutosti činjenicom da se Dianina bolest može prenijeti genskim putem. Jednom je rekao Morganu: "Znam kako je kad se bojiš vlastitog uma".[9]

Matthew Gray Gubler špekulira da Reid ima naznake shizofrenije ili blažeg oblika autizma, najvjerovatnije Aspergerovog sindroma.[10] Reid se, također, slabo snalazi u društvenoj interakciji. Morgan i ostali članovi tima nekada mu moraju reći da se utiša kad se fiksira na neku temu, a ponekad on sam nesvjesno promijeni temu razgovora. To je najvjerovatnije povezano s njegovim mogućim Aspergerovim sindromom.

Ima očevidan nedostatak talenta kad treba razgovarati sa ženama; zapravo, jako je malo slučajeva kad je uspio razgovarati s nekom ženom, a da nije bilo očito da se osjeća neugodno. Jedine dvije bile su Lila Archer, mlada glumica, koju je Reid štitio po zadatku, i konobarica kojoj se udvarao preko mađioničarskog trika dok joj je pokazivao crtež potencijalnog osumnjičenika za kojim su tragali. U epizodi Memoriam jedna prostitutka mu se "upucavala" u kasinu, ali je on izgledao nesvjestan njenih namjera. Spomenuto je da je Reid bio predmet flertovanja od strane prostitutki dok je tragao za osumnjičenim.

Reid je doktorirao matematiku kad je imao 16 godina. Pohađao je Caltech.

Zločinački umovi[uredi | uredi izvor]

Reid se pridružio FBI-u kad je imao 21 godinu i otada radi u Hotchnerovom timu, tj. JAP-u. Tokom 2. sezone oteo ga je Tobias Hankel (James Van Der Beek), serijski ubica s poremećajem višestruke ličnosti, koji ga je dva dana mučio i drogirao analgetikom dilaudidom.[8] Kao posljedica toga Reid je postao ovisan. Članovi tima imali su svoje sumnje o Reidovoj ovisnosti, ali mu niko od njih nije to otvoreno spomenuo; neki su bili svjesniji problema od drugih (naročito Hotch, Gideon i Prentiss). Reidov stari prijatelj iz New Orleansa također je shvatio da Reid pati od "problemâ".[11] No, uspio se "očistiti" otada, a pohađao je i sastanke grupa za pomoć predstavnicima zakona koji su (bili) ovisnici[6], na kojima je priznao da je u posljednje vrijeme imao određene žudnje (za drogom), te naveo slučaj kad je pred njim ubijen mladić (koji je bio osumnjičenik i koga je Reid pokušao spriječiti u zlu i spasiti ga od policijskog metka).

Početkom 4. sezone Reid i Prentiss bili su taoci Benjamina Cyrusa (Luke Perry), vođe jednog kulta. Iako nije bio povrijeđen, Reid se borio s osjećajem krivice što je "dozvolio" da Cyrus izudara Prentiss.[12] Kasnije je bio zaražen i antraksom tokom slučaja u Marylandu[13], te ranjen u nogu, štiteći liječnika čiji je život bio u opasnosti.[14] (iako je to urađeno kako bi se podudaralo s Gublerovim korištenjem štaka nakon operacije koljena).

Reid je veoma dobar u čitanju mapa i karata i uvijek radi geografsko profiliranje i tumači karte timu dok su oni u potjeri za osumnjičenim(a).[15] Također je talentiran i s riječima i u timu je često zadužen za lingvističko profiliranje. Gotovo nikad nije prikazan za volanom; date su neke opaske o nedostatku vozačkih sposobnosti kod njega, kao, npr., kad mu je Morgan jednom dao ključeve, JJ i Prentiss razmijenile su užasnute grimase.[16] Reid, također, rijetko ide uhapsiti sumnjivca, ostajući radije pratiti tim. U slučaju kad uhapsi nekoga, često ga vidimo kako smiruje i osigurava žrtvu.

U prve 2 sezone osoba kojoj se Reid najviše povjeravao bio je Gideon, koji mu je često služio i kao mentor. Čak ga je jednom podstakao da pozove JJ na izlazak nakon što mu je dao karte za utakmicu Washington Redskinsa kao rođendanski poklon. Blizak je sa JJ, koja ga je zamolila da bude kum njenom sinu Henryju[1] i jedina je u timu koja ga zove "Spence". U epizodi Plain Sight (1x04) implicirano je da se Reidu sviđala JJ, pa ga je Gideon zato podstakao na "akciju".

Reid trenutno nije u vezi ni s kim, ali u jednoj epizodi[17], kad je JAP morao štititi mladu glumicu Lilu Archer (Amber Heard) od serijskog ubice, između Reida i Lile bljesnula je kratkotrajna romansa; Lila ga je čak povukla u bazen potpuno obučenog, nakon čega su se i poljubili. Na kraju epizode svako je ipak otišao svojim putem i Lila više nije viđena nakon toga. U jednoj drugoj epizodi[18] Reid i Morgan obilaze noćne klubove u potrazi za serijskim ubicom koji u njima pronalazi svoje žrtve. Reid se mučio tokom razgovora sa ženama i djevojkama u ovim klubovima, naročito nakon što bi počeo sipati podatke o ubistvima povezanim s klubovima, ali mu Morgan priskače u pomoć savjetom. Reid počinje razgovor s konobaricom i nakon što joj je pokazao crtež osumnjičenog, izvodi mađioničarski trik, probivši crtež olovkom i provukavši je kroz papir, a da se papir nije nimalo oštetio. Konobarica pokaže zanimanje za Reida, a on joj ostavi svoju karticu s telefonskim brojem, u slučaju da ona nešto čuje o ubici. Kasnije, konobarica primijeti ubicu s potencijalnom žrtvom i namjerno prolijeva sok po njenoj haljini, kako bi je odvukla od njega. Ubica naizgled odlazi, ali kad konobarica iziđe vani da nazove Reida, on se pojavi i zgrabi je. JAP brzo reagira i spašava je nepovrijeđenu. Na kraju epizode ona i Reid razgovaraju telefonom; tada Reidu stigne koverta s karticom koju je dao konobarici - ali s poljupcem od karmina na njenoj pozadini.

Kad se JAP-u pridruži FBI-jeva kadetkinja Ashley Seaver, kod Reida se počinju javljati osjećaji prema njoj; Garcia mu je čak rekla da "on misli da je Ashley lijepa" nakon što ga je pitala kako je raditi s novom članicom tima, iako je Reid to negirao. I sama Ashley čini se zainteresirana za Reida, također. U epizodi Corazon (6x12) imali su jedan zajednički trenutak u avionu i tenzija među njima bila je očita, najvjerovatnije zbog Reidove neobjašnjive bolesti.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b (4x06) "The Instincts", CBS, 5. 11. 2008.
 2. ^ a b (4x08) "Masterpiece", CBS, 19. 11. 2008.
 3. ^ (3x19) "Tabula Rasa", CBS, 14. 5. 2008.
 4. ^ (1x04) "Plain Sight", CBS, 12. 10. 2005.
 5. ^ (4x07) "Memoriam", CBS, 12. 11. 2008.
 6. ^ a b (3x16) "Elephant's Memory", CBS, 16. 4. 2008.
 7. ^ (1x22) "The Fisher King, Part 1", CBS, 10. 5. 2006.
 8. ^ a b (2x15) "Revelations", CBS, 7. 2. 2007.
 9. ^ (2x11) "Sex, Birth, Death", CBS, 29. 11. 2006.
 10. ^ "Intervju s Matthewom Grayom Gublerom, About.com; preuzeto: 5. 9. 2010.
 11. ^ (2x18) "Jones", CBS, 28. 2. 2007.
 12. ^ (4x03) "Minimal Loss", CBS, 8. 10. 2008.
 13. ^ (4x24) "Amplification", CBS, 13. 5. 2009.
 14. ^ (5x01) "Faceless, Nameless", CBS, 23. 9. 2009.
 15. ^ (4x11) "Normal", CBS, 17. 12. 2008.
 16. ^ (4x02) "The Angel Maker", CBS, 1. 10. 2008.
 17. ^ (1x18) "Somebody's Watching", CBS, 29. 3. 2006.
 18. ^ (4x09) "52 Pickup", CBS, 26. 11. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]