Lola Glaudini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lola Glaudini

Lola Glaudini američka je glumica. Rođena je 24. 11. 1971. u New Yorku. Pohađala je koledž Bard.

Bila je član redovne postave u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji Zločinački umovi, u kojoj je glumila Elle Greenaway, ali je napustila seriju početkom 2. sezone, jer, navodno, nije bila zadovoljna životom u Los Angelesu i željela se vratiti na istočnu obalu.[1]

Imala je epizodnu ulogu FBI-jeve agentice Deborah Ciccerone-Waldrup u HBO-ovoj seriji Porodica Soprano. Prije ovih uloga pojavila se u Njujorškim plavcima kao Dolores Mayo, sekretarica u jednom uredu koja je bila ovisna o heroinu. Pojavila se i u jednoj epizodi serije Good Guys kao agentica Marino, a gostovala je i u sljedećim serijama: Kralj Queensa, Andy Richter Controls the Universe, Boomtown, Specijalna jedinica 2, Zakon i red: Zločinačke namjere, Las Vegas, Dva i po muškarca, Monk te Hitna služba (u 11. sezoni). Također se kratko pojavila i u filmu Neila LaButea Your Friends & Neighbors.

U filmu Invincible iz 2006. godine glumila je prvu suprugu Vincea Papalea (Mark Wahlberg); prikazana je kako žestoko kritizira Vinceove neuspjehe u karijeri i obavještava ga o razvodu.

Trenutno glumi Kat Damatto u NBC-jevoj mini seriji Persons Unknown.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Lola je kćerka pozorišnog pisca Roberta Glaudinija, u čijoj je predstavi The Poison Tree nastupila u Mark Taper Forumu u Los Angelesu; tu je glumila i u drami Demonology, za koju je dobila nagradu Drama-Logue kao najbolja glumica. Njena majka je spisateljica Nina Rosen. Lola trenutno živi u New Yorku i udana je za Stuarta Englanda, dizajnera nakita, s kojim ima dvoje djece.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]