Ovaj članak je bio izabran za odabrani članak mjeseca.

Zločinački umovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zločinački umovi
Criminal-Minds.svg
Naslovni kadar
Orig. naslov Criminal Minds
Žanr Drama
Policijski
Triler
Akcija
Autor(i) Jeff Davis
Glumci Mandy Patinkin
Thomas Gibson
Lola Glaudini
Shemar Moore
Matthew Gray Gubler
A. J. Cook
Kirsten Vangsness
Paget Brewster
Joe Mantegna
Rachel Nichols
Jeanne Tripplehorn
Jennifer Love Hewitt
Aisha Tyler
Adam Rodriguez
Porijeklo SAD
Originalni jezik/-ci Engleski
Br. sezona 13
Br. epizoda 307 (spisak epizoda)
Produkcija
Trajanje 42 minute
Produkcijska kompanija(e) The Mark Gordon Company (2005–danas)
Touchstone Television (2005–2007)
ABC Studios (2007–danas)
Paramount Television (2005–2006)
CBS Paramount Television (2006–2009)
CBS Television Studios (2009–danas)
Distributer CBS Television Distribution (SAD)
Disney–ABC Domestic Television (svijet)
Emitiranje
Orig. kanal CBS
Format slike 1080i (16:9 HDTV)
Format tona Dolby Digital 5.1
Emitiranje 22. 9. 2005 – trenutno
Hronologija
Sljedeće Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca
Zločinački umovi: Preko granice
Vanjski linkovi
Službena stranica
Profil na IMDb-ju

Zločinački umovi (engleski: Criminal Minds) američka je kriminalistička TV-serija koja prati rad JAP-a, tj. FBI-eve Jedinice za analizu ponašanja (engleski: Behavioral Analysis Unit – BAU), čije je sjedište u Quantiku (Virginia). Serija se razlikuje od drugih serija slične vrste po tome što se više fokusira na kriminalca nego na sam zločin. Seriju producira The Mark Gordon Company u asocijaciji sa CBS Television Studios i ABC Studios. Originalni naziv bio je Quantico i pilot-epizoda snimljena je u Vancouveru. U scenariju za Quantico Gideonovo prezime bilo je Donovan.

6. maja 2016. CBS je naručio 12. sezonu serije.[1][2]

U oktobru 2009. CBS je objavio da će Legacy Interactive napraviti videoigru zasnovanu na seriji. U njoj će se od igrača zahtijevati da ispituju mjesta zločina i nađu tragove koji će im pomoći da riješe misteriozna ubistva. Interaktivna igra izdana je 2012, ali u njoj nema glasova nijednog člana glumačke postave serije niti je bilo ko od njih bio uključen u projekt.[3][4][5]

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Scena sa snimanja iz 6. sezone

Serija je originalno fokusirana na Jasona Gideona (Mandy Patinkin), Aarona "Hotcha" Hotchnera (Thomas Gibson) i ostatak JAP-a, koju su u 1. sezoni još činili Elle Greenaway (Lola Glaudini), Derek Morgan (Shemar Moore), Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), Jennifer Jareau ili "JJ" (A. J. Cook) i Penelope Garcia (Kirsten Vangsness).

Tokom 2. sezone Elle napušta ekipu nakon 6. epizode ("The Boogeyman"), a nju je od 9. epizode ("The Last Word") zamijenila Emily Prentiss (Paget Brewster), što je iznenadilo i Gideona i Hotchnera. Početkom 3. sezone ekipu napušta i Gideon, nakon 2. epizode (In Name and Blood). Od 6. epizode (About Face) zamijenio ga je David Rossi (Joe Mantegna), osnivač JAP-a, koji se vratio nakon što se neko vrijeme bio povukao zbog pisanja knjiga. Na početku 6. sezone, nakon 2. epizode "JJ"), i J. J. odlazi iz tima na drugu funkciju u Pentagonu. Nedugo nakon toga uveden je lik Ashley Seaver, ne nužno kao zamjena za J. J, već da se jednostavno popuni praznina nakon njenog odlaska. Također, prema kraju 6. sezone i Prentiss napušta tim, bez objavljene zamjene za nju. A. J. Cook vratila se u seriju u posljednjoj epizodi Paget Brewster, potpisana kao "specijalna gostujuća zvijezda". I glumačka i produkcijska ekipa serije glasno su izrazile nezadovoljstvo zbog odluke TV-mreža koje finansiraju seriju da Cook i Brewster odu iz serije, a glumačka postava nadala se da će se njihove kolegice vratiti u sljedećoj sezoni. 15. aprila 2011. objavljeno je da je Cook potpisala novi dvogodišnji ugovor i vratit će se svojoj ulozi od početka 7. sezone.[6][7] Također je objavljeno da se i Brewster vraća kao stalni član ekipe u 7. sezoni.[8] Gibsonov i Mooreov ugovor obnovljeni su i plaće su im povećane. 15. februara 2012. Deadline je objavio da Brewster napušta seriju nakon 7. sezone[9], a posljednju scenu snimila je 23. aprila.[10] Kasnije je otkriveno da će se Jeanne Tripplehorn pridružiti seriji u 8. sezoni kao zamjena za Brewster.[11] Godine 2014, tj. od 10. sezone, glumačkoj ekipi pridružila se i Jennifer Love Hewitt u ulozi Kate Callahan.[12]

Termin NeSub ("UnSub"), koji se vrlo često koristi u seriji, skraćenica je od izraza "unknown subject", tj. "nepoznati subjekt" u istrazi.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

Lik Glumac Pozicija Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
Jason Gideon Mandy Patinkin Stariji nadzorni specijalni agent Glavni
Aaron Hotchner Thomas Gibson Šef jedinice / Stariji nadzorni specijalni agent Glavni
Elle Greenaway Lola Glaudini Nadzorni specijalni agent Glavni
Derek Morgan Shemar Moore Glavni
Dr. Spencer Reid Matthew Gray Gubler Glavni
Jennifer Jareau A. J. Cook Veza s medijima / Nadzorni specijalni agent Glavni Gost[Napomena 1] Glavni
Penelope Garcia Kirsten Vangsness Tehnička analitičarka / Veza s medijima Također glumi Glavni
Emily Prentiss Paget Brewster Nadzorni specijalni agent / Šef jedinice[13] Glavni Specijalni gost Specijalni gost Glavni
David Rossi Joe Mantegna Stariji nadzorni specijalni agent Glavni
Ashley Seaver Rachel Nichols FBI-kadet / Specijalni agent Glavni
Dr. Alex Blake Jeanne Tripplehorn Lingvistički ekspert / Nadzorni specijalni agent Glavni
Kate Callahan Jennifer Love Hewitt Tajni agent / Nadzorni specijalni agent Glavni
Dr. Tara Lewis Aisha Tyler Forenzički psiholog / Nadzorni specijalni agent Epizodni Glavni
Luke Alvez Adam Rodriguez Agent u Jedinici za hvatanje bjegunaca / Nadzorni specijalni agent Glavni
Stephen Walker Damon Gupton Nadzorni specijalni agent Glavni
 1. ^ Iako se pojavila samo u prve dvije epizode 6. sezone, A. J. Cook i dalje je bila potpisana kao član glavne glumačke postave. Kasnije se pojavila kao "specijalna gostujuća zvijezda" u još dvjema epizodama te sezone.

Članovi JAP-a[uredi | uredi izvor]

Postava iz 4. sezone; slijeva: Reid, Prentiss, Morgan, Hotchner, Rossi, J. J. i Garcia.
Aaron "Hotch" Hotchner
Studirao je pravo i bivši je tužilac; prvo je bio raspoređen u FBI-jev ured u Seattleu. Jedan je od najiskusnijih agenata u JAP-u, u kojoj služi od njenog osnivanja. Bori se (neuspješno) da izbalansira zahtjeve svog posla i svog porodičnog života. Njegova supruga Haley razvela se od njega u 3. sezoni, a u 5. sezoni ubio ju je kriminalac u bijegu poznat pod nadimkom Bostonski kosac (The Boston Reaper). Hotchner ubija Kosca i spašava svog sina Jacka, nakon čega odlazi na odsustvo i privremeno predaje vodstvo tima Morganu.
Derek Morgan
Morgan je samopouzdan, uvjerljiv i često "vrelog" temperamenta. Tokom mladosti koju je proveo u Chicagu dolazio je u sukobe sa zakonom i čak je bio zatvoren u maloljetnički popravni dom zbog delinkvencije, ali spasio ga je svećenik koji ga je uzeo pod svoju brigu, ali koji je kasnije osumnjičen za seksualno zlostavljanje djece. Morgan se zainteresirao za američki nogomet i dobio stipendiju za Northwestern University. Kasnije je služio u jedinici za deaktiviranje eksplozivnih naprava, a nakon toga i kao policajac u čikaškoj policiji. Ima crni pojas u džudu i vodi FBI-eve kurseve samoodbrane.
Hotchner ga promovira kao svoju zamjenu tokom lova na Kosca, ali Morgan je tu promociju prihvatio kao privremenu, tj. dok Kosac ne bude uhvaćen. Kad se to desilo, vratio je Hotchneru poziciju šefa.
Morgan ima poseban način razgovora s tehničkom analitičarkom JAP-a Penelope Garcijom. Često joj se obraća riječima "baby girl" i pomaže joj da se vrati u stan na oporavak nakon što je jednom bila ranjena.
Nakon što je vidio ubistvo detektiva Spicera (epizoda 5x23, "Our Darkest Hour") i doprinio u spašavanju njegove kćeri Ellie (6x01, "The Longest Night"), pokazao je poseban, gotovo očinski interes za nju. Tokom 6. sezone često joj šalje poruke i pomaže joj da savlada njen PTSP.
Spencer Reid
Dr. Reid je najmlađi član JAP-a. On je genije koji je s 12 godina završio srednju školu u Las Vegasu i ima doktorate iz matematike, hemije i inženjeringa, te diplome iz psihologije i sociologije, a radi i na diplomi iz filozofije. Otkriveno je da mu je IQ 187 (veći čak i od Einsteinovog) i da ima fotografsko pamćenje. Obično ga predstavljaju kao dr. Reid, za razliku od predstavljanja ostalih članova JAP-a (nadzorni specijalni agent). Kao što je Hotchner objasnio u pilot-epizodi, svrha toga je da ljudi Reida prime s poštovanjem i da se izbjegnu predrasude zbog njegovih godina. On je kum JJ-inom sinu Henryju.
U 3. sezoni bio je otet i drogiran dilaudidom, pomiješanim s još nekim neimenovanim halucinogenom (epizoda "Revelations"), a zločinac je imao poremećaj višestruke ličnosti: nasumično bi preuzimao ličnosti svog zlostavljačkog oca, arhanđela Rafaela ili svoju vlastitu. Kao posljedica toga, Reid postaje ovisan o dilaudidu, ali se kasnije uspio izliječiti nakon pohađanja sastanaka grupa za pomoć ovisnicima specijalno namijenjenih predstavnicima zakona. U 4. sezoni počinje dovoditi u pitanje neke stvari koje mu je majka rekla o njegovom djetinjstvu i otkriva da ih je njegov otac napustio nakon što mu je majka doživjela slom živaca na mjestu zločina, s kojim je i ona imala određenu povezanost. Ona inače pati od paranoidne shizofrenije.
Penelope Garcia
Garcia je računarska tehničarka JAP-a u njihovom sjedištu u Quantiku. Nije latinskoameričkog porijekla, kako bi se dalo zaključiti po prezimenu: to je prezime njenog očuha. U 18. godini ostala je bez oba roditelja i otada je živjela "u polutami" kao računarski haker. Pridružila se FBI-ju nakon što je privukla pažnju na sebe kad je ilegalno upala u neke FBI-jeve stvari; posao joj je ponuđen u zamjenu za zatvorsku kaznu. Obično pomaže timu iz svoje računarske laboratorije u Quantiku, ali im se povremeno pridruži i na terenu, kad to okolnosti zahtijevaju. Ima posebnu vezu s Morganom, koju često prate komična dobacivanja, ponekad i s aluzijama seksualne prirode, kad je on pozove radi nekih informacija. Bila je na rubu smrti kad je u nju pucao kriminalac s kojim je izišla na sastanak, ne znajući ko je on zapravo. Ona je druga kuma JJ-inom sinu Henryju. U epizodi "Compromising Positions" (6x04) pokušava biti veza JAP-a s medijima i popuniti JJ-ino mjesto nakon njenog odlaska. Hotchner i Garcia složili su se da bi najbolje bilo podijeliti te dužnosti između članova tima.
Emily Prentiss
Ona je kćerka ambasadorice Elizabeth Prentiss (Kate Jackson). Nakon što Elle napusti ekipu, pojavljuje se Prentiss s papirima na osnovu kojih je dodijeljena JAP-u. U početku je implicirano da je povukla neke veze preko svoje majke kako bi upala u ekipu; međutim, kasnije se otkriva da ju je direktorica Odsjeka Erin Strauss ubacila u tim kako bi imala nadmoć nad članom tima i kako bi kasnije "potkopala" Hotchnera. Prentiss je odbila učestvovati u prljavoj igri, izjavivši da će radije dati otkaz nego pomoći Straussovoj. Odlučuje ostati u JAP-u. Također govori i nekoliko stranih jezika (arapski i španski), a koristi se i italijanskim. Ipak, u epizodi "Honor Among Thieves" (2x20) otkriveno je da Prentiss više ne može razumjeti ruski, treći jezik koji je znala.
David Rossi
Rossi je vrlo iskusan profiler koji je nekad radio s Hotchnerom na samom početku rada JAP-a, da bi kasnije otišao u prijevremenu penziju zbog pisanja knjiga i držanja predavanja o analizi kriminalaca, sve dok se dobrovoljno nije vratio u JAP nakon Gideonovog odlaska. Ispostavilo se da je imao lični razlog za povratak, a to je zaključivanje jednog starog neriješenog slučaja, u čemu mu je krišom pomogla i Garcia.
Jennifer "JJ" Jareau
U prvih pet sezona služila je kao veza s medijima i lokalnim policijama. U braku je s Williamom LaMontagneom Jr., detektivom u policiji New Orleansa i ima dva sina. U 6. sezoni nije se vratila u stalnu postavu jer je produkcijska kompanija odlučila ne obnoviti ugovor s A. J. Cook[14], ali pojavila se u prve dvije epizode.[15] U 2. epizodi 6. sezone JJ je prisiljena prihvatiti promociju na novi posao u Pentagonu, što je bio uzrok njenog privremenog odlaska iz JAP-a. Ipak, pojavila se u finalu sezone i rekla da se vraća u JAP. Od 7. sezone radi kao legitimni profiler, a njenu dotadašnju ulogu preuzeli su Hotchner i Garcia. U jubilarnoj 200. epizodi radnja se dotiče njenog rada u Pentagonu, o kojem dotad ništa nije bilo otkriveno.
Jason Gideon
Gideon je poznat kao najbolji profiler JAP-a. Pred početak serije bio je šef tima, ali je doživio slom živaca nakon što je poslao tim od 6 agenata u jedno skladište u Bostonu, gdje su svi poginuli od skrivene bombe. Na početku serije vraća se na mjesto šefa tima nakon 6 mjeseci medicinskog dopusta, a za to vrijeme mijenjao ga je Hotchner. Gideon ima pristup tajnim dosjeima i uradio je neke tajne analize ponašanja za CIA-u.
Veoma je dobar u šahu i jedini je član tima koji uvijek može pobijediti Reida. Gideon mu je, također, i mentor, a iako je nepisano pravilo da članovi tima ne profiliraju jedni druge, on im često pruža moralnu podršku i ohrabrenje kad ih "stisnu" stresovi uzrokovani njihovim poslom.
Nakon niza emocionalno iscrpljujućih slučajeva i ubistva njegove prijateljice Sarah u njegovoj vlastitoj kući od strane serijskog ubice u bijegu, on počinje osjećati da je "sagorio" i vraća vodstvo tima Hotchneru. Posljednja kap je bila kad je Hotchner dobio dvosedmičnu neplaćenu suspenziju od Straussove – potez za koji je Gideon smatrao sebe odgovornim. Odlazi u svoju kolibu i ostavlja pismo za Reida, za kojeg je znao da će ga potražiti. Kad Reid dođe u kolibu, zatječe je praznu; u njoj su bili samo pismo, te Gideonova značka i pištolj. U njegovoj posljednjoj sceni vidimo ga kako konobarici u jednoj zalogajnici u Nevadi govori kako ne zna gdje je pošao ni kako će znati da je stigao na odredište, a zatim sjeda u auto i odlazi u nepoznatom pravcu. U 10. sezoni ubio ga je sumnjivac iz jednog od njegovih prvih slučajeva, s tim da to nije prikazano na ekranu.
Ekipa serije na diskusiji o seriji u Paley Centreu
Elle Greenaway
Poput Hotchnera, i ona je prvo bila raspoređena u Seattle, a zatim je došla u JAP kao ekspert za seksualne zločine. Otac joj je bio njujorški policajac koji je poginuo na dužnosti. Ona je polukubanka i govori španski.
Greenaway je doživjela tešku emocionalnu traumu nakon što ju je u finalu 1. sezone ranio zločinac koji je sam sebe nazvao Kraljem Ribarom (lik iz legendi o kralju Arthuru). Odmah na početku 2. sezone vidimo da je preživjela i da se vratila na dužnost, ranije nego što su to htjeli Gideon i Hotchner. Nekoliko epizoda kasnije, dok je sama iz zasjede nadgledala osumnjičenika za niz silovanja, upala je u njegovu kuću i hladnokrvno ga ubila. Lokalna policija je to proglasila samoodbranom, ali su Gideon i Hotchner doveli u pitanje njenu sposobnost kao profilera nakon ovog slučaja. Uskoro je dala otkaz, predavši Hotchneru značku i pištolj, uz izjavu da to "nije priznanje krivice".
Alex Blake
(tumači je Jeanne Tripplehorn) – Ona je FBI-jev lingvistički ekspert i profesorica na Univerzitetu Georgetown koja se pridružila JAP-u nakon Prentissinog odlaska u Interpolov ured u Londonu. Prvi se put pojavljuje u 1. epizodi 8. sezone, "The Silencer". Blake stvara ličnu povezanost s Reidom nakon što joj on otkrije da je počeo ljubavnu vezu sa ženom koju nikad nije upoznao.
Jordan Todd
(tumači je Meta Golding) – Nju je JJ izabrala za svoju zamjenu dok se ona ne vrati s porodiljskog dopusta. Jordan je prije toga služila u FBI-jevoj Protivterorističkom odsjeku. Bilo je planirano da neko vrijeme prati JJ na poslu kako bi "pohvatala" potrebne stvari, ali to je potrajalo samo 1 dan jer je JJ dobila trudove i otišla da se porodi. Dobro se složila s ekipom, a čak je i platonski flertovala s Morganom. Posebno je bliska s Rossijem koji joj je davao savjete tokom rada na slučajevima. Međutim, nekoliko se puta "zakačila" sa Hotchnerom. Tokom slučaja serijskog cestovnog ubice u Los Angelesu savladale su je emocije (s kojima se, inače, i dotad teško nosila), pa je zbog toga odlučila napustiti JAP.

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Haley Brooks Hotchner
(tumači je Meredith Monroe) – Bila je Hotchnerova srednjoškolska ljubav, a kasnije su se vjenčali i krajem 2005. dobili sina Jacka. Brak im je u problemima jer Haley smatra da je Aaron više posvećen poslu nego porodici. Ovaj podzaplet nastavlja se razvijati i krajem 2. epizode 3. sezone Haley odlazi od Aarona, a sa sobom je odvela i Jacka. Kasnije u sezoni poslala je Aaronu papire za razvod, koje on pristaje potpisati bez pravne borbe, kako bi očuvao vezu sa sinom.
Nakon toga je Haley nekoliko puta spomenuta, ali se nije pojavila do 1. epizode 5. sezone, kada Bostonski kosac ranjava Aarona nožem, ukravši pritom i Haleyinu adresu. Haley i Jack su uskoro pronađeni nepovrijeđeni, ali Aaron ih stavlja pod sigurnosni nadzor na sigurnoj lokaciji, namjerno ne želeći znati na kojoj, kako bi ih zaštitio. On postaje opsjednut dovođenjem Kosca pred lice pravde kako bi ponovo mogao vidjeti Haley i sina.
U 9. epizodi 5. sezone Kosac ubija saveznog maršala koji je bio zadužen za Haleyinu sigurnost, zatim je namamljuje u Aaronovu kuću, rekavši joj da je on zamjena i da je Aaron mrtav. Kad su se susreli u kući, uzima je na nišan i prisiljava je da telefonira Aaronu kako bi on mogao slušati ubistvo Haley i Jacka. Aaron upućuje Jacku šifrovanu poruku da se sakrije, a zatim potresnu oproštajnu poruku Haley prije nego što ju je Kosac ubio. Aaron stiže do kuće prije ostatka tima i upušta se s Koscem u borbu na život i smrt golim šakama. Uspijeva ga pretući do smrti, a zatim pronalazi Jacka živog u njegovom skrovištu.
Dr. Diana Reid
(tumači je Jane Lynch) – Ona je Reidova majka i, poput njega, ima IQ genija. Nekad je radila kao univerzitetski profesor književnosti. Međutim, pati od shizofrenije i trenutno je smještena u sanatorij u Las Vegasu, gdje ju je odveo Spencer kad je napunio 18 godina. Muž William napustio ju je prije postavljanja dijagnoze jer se nije bio u stanju nositi s njenom bolešću. Funkcionalna je kad je pod lijekovima, ali često pada u regresiju na njenu univerzitetsku karijeru. Mnogo je vremena provela čitajući naglas knjige Spenceru dok je on rastao i on joj svaki dan piše pisma. Ponosna je na svog sina, ali je paranoidna u vezi s FBI-jem i njegove kolege naziva "fašistima". Imala je važnu ulogu u 2 slučaja, u 1. i 4. sezoni.
U 1. sezoni Reid osjeća krivicu zbog izbjegavanja da posjeti majku i dolazi je vidjeti u posljednjoj epizodi dok je istraživao NeSuba koji je sam sebe zvao Kraljem Ribarom. Reid otkriva da njegova majka može identificirati tog čovjeka jer je nekad bio smješten u istoj ustanovi s njom. Preko nje je saznao detalje o JAP-u, što mu je omogućilo da napravi veoma razrađenu "zagonetku" za JAP zasnovanu na potrazi za Svetim gralom, s personaliziranim tragovima za svakog člana tima pojedinačno kako bi pronašli djevojku koju je oteo, a koja je njegova biološka kćerka.
U 4. sezoni, dok je Reid istraživao otmicu jednog dječaka, otkriveno je da je Diana djelomično umiješana u jedan neriješen i povezan slučaj silovanja i ubistva dječaka. Spencer se u međuvremenu bori s noćnim morama u kojima na kraju uvijek pronalazi mrtvog dječaka, a zbog jednog mutnog sjećanja iz djetinjstva nije siguran imaju li more veze sa stvarnošću, uključujući i onu u kojoj njegov otac nešto spaljuje. To ga je navelo da posumnja da je možda poznavao tog dječaka u djetinjstvu i da je njegov otac ubica. Ispostavilo se da je Diana bila u automobilu s ocem ubijenog dječaka (inače porodičnim prijateljem) kad se on odvezao do kuće pretpostavljenog ubice i ubio ga bejzbolskom palicom, nakon čega se nešto krvi prenijelo na njenu odjeću. Ta odjeća je ono što je Reid u snu vidio da njegov otac spaljuje, kako bi zaštitio Dianu. Ona je počela doživljavati mentalni slom, što je Williama na kraju dovelo do toga da je napusti.
Glavna direktorica Odsjeka Erin Strauss
(tumači je Jayne Atkinson) – Ona je direktno nadređena Hotchneru. Njeno iskustvo u FBI-u uglavnom je u domenu administracije i nikad nije bila na terenu s timom sve dok im se nije pridružila na slučaju serijskog ubice u Milwaukeeju u epizodi "In Name and Blood" (3x02). Smatra da je Hotchnerov tim neorganiziran i da Hotchner predstavlja prijetnju JAP-u. On sumnja da je njen neprijateljski stav prema njemu rezultat toga što ga ona vidi kao prijetnju njenom napredovanju u FBI-evoj hijerarhiji. Ona u tim dovodi Prentissovu kao zamjenu za Elle, a zatim pokušava od nje tražiti da bude njen špijun u timu, ne krijući svoju namjeru "da sruši Hotchnera". Prentiss odbija i umjesto toga nakratko daje otkaz. Strauss nakon toga koristi Hotchevo i Gideonovo ne baš uspješno vođenje jednog slučaja kao izgovor da suspendira Hotchnera na 2 sedmice bez plaće, zahtijevajući da se provede istraga njegovih metoda. Nakon što se iz prve ruke uvjeri kakav posao tim zapravo radi (tokom hvatanja ubice u Milwaukeeju), Strauss najzad odustaje od svojih namjera da ukloni Hotchnera iz JAP-a ili da reorganizira tim. Umjesto toga dala im je do znanja da nijedan član tima ne treba očekivati promociju na bilo koji viši položaj u okviru FBI-ja.
Međutim, sezonu poslije, na Morgana se počinje gledati kao na mogućeg šefa terenskog ureda u New Yorku, što je dovelo u pitanje njenu navedenu tvrdnju. Ona se zatim koristi Hotchevim upitnim postupcima u periodu nakon što ga je ranio Bostonski kosac (epizoda "Faceless, Nameless", 5x01) i prisiljava ga da odstupi s mjesta šefa JAP-a i da bude ili negdje premješten ili možda otpušten. Hotchner odlučuje odstupiti i promovirati Morgana na mjesto šefa jer će ta unutrašnja pozicija zadržati tim na okupu. Morgan pristaje, rekavši da će tu funkciju obavljati samo dok ne uhvate Kosca (epizoda "Cradle to Grave", 5x05). U jubilarnoj, 100. epizodi serije Strauss predvodi istragu o incidentu između Hotchnera i Kosca. Ekipa se neprijateljski odnosi prema njoj (naročito Morgan i Rossi) i iako se čini da je zaista ljuta na Hotchnera, na kraju pokazuje istinsko saosjećanje prema njemu i oslobađa ga od bilo kakvih pogrešaka.
Kasnije se pojavljuje u pilot-epizodi spin-off serije Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca (koja je ustvari 18. epizoda 5. sezone Zločinačkih umova"The Fight"). Prvo telefonira Hotchneru u vezi sa statusom istrage. Zatim SNA Sam Cooper zatraži telefon da priča s njom. Ona mu kaže da slijedi njene naredbe i istraži slučaj. Kad mu kaže da se vrati, Cooper odbija. Naposljetku, pri kraju epizode ona mu kaže da se ukrca u avion sa Hotchnerom i timom i da se vrati na posao, dodavši da ima još hrpu slučajeva za njega.
Još jednom, u 6. sezoni, Strauss pokazuje da se brine samo za sebe i ugled FBI-a; otišla je čak dotle da je prisilila JJ da prihvati promociju u Pentagon (protiv JJ-ine volje).
Det. William LaMontagne Jr
(tumači ga Josh Stewart) – Prvi se put pojavio u epizodi "Jones" (2x18) kao detektiv u policiji New Orleansa koji istražuje slučaj serijskog ubice koji je nekad vodio njegov otac. William LaMontagne Sr. također je bio detektiv i bio je napravio pomak u tom slučaju upravo prije nego što je smrtno stradao u uraganu Katrina. I za NeSuba se smatralo da je doživio istu sudbinu, ali kad su se pojavili dokazi koji su govorili suprotno, LaMontagne Jr. preuzeo je slučaj koristeći se onim što je njegov otac dotad uradio i jednim tragom koji je on na samrti urezao u zid. LaMontagne Jr. pozvao je JAP u pomoć i na kraju su uspjeli uhvatiti zločinca. Tokom slučaja najviše je vremena proveo radeći sa JJ.
U epizodi "Heat" (3x17) otkriveno je da su njih dvoje u vezi već više od godine, a u idućoj, "The Crossing", JJ mu telefonira i govori mu da je trudna. U finalu te sezone ("Lo-Fi") Will se pojavio u New Yorku, gdje je JAP radio na novom slučaju, ponovivši svoju raniju prosidbu (koja nije prikazana) i rekavši JJ da je voljan odreći se značke, preseliti se u Virginiju i odgajati njihovo dijete. Od početka 4. sezone Will živi u Virginiji i "radi" kao "kućni tata" sinu Henryju. Od JJ se, bar ne još, nije očekivalo da prihvati bračnu ponudu, iako su ona i Will razmijenili prstenje s umecima Willovog zodijačkog kamena - citrina. Willa nakratko opet vidimo u 100. epizodi kako sa JJ kupuje lijek za Henryja, te u epizodi "The Slave of Duty", u kojoj se pridružuje JJ i timu na Haleyinoj sahrani.
Tehnički analitičar Kevin Lynch
(tumači ga Nicholas Brendon) – Prvi se put pojavio u epizodi "Penelope" (3x09), u kojoj mu je bilo naređeno da pretraži Garcijin računar kako bi otkrio ko ju je ranio. Kevin je putem videoveze poslao timu znak da se osumnjičeni nalazi u sjedištu JAP-a. Bio je jako impresioniran Garcijinim računarskim vještinama i taj osjećaj je bio uzajaman. Na kraju epizode on i Garcia su se upoznali i njih su dvoje otada u vezi. Iako je Garcia kraće vrijeme bila zabrinuta zbog kršenja FBI-jevih pravila o zabrani ljubavnih veza između zaposlenih nakon što je Rossi uhvatio "na djelu" nju i Kevina u njenoj kući (epizoda "Damaged", 3x14), njene brige pokazale su se bezrazložnima. Kevin često posjećuje JAP kako bi proveo više vremena s Garcijom i čini se da ga je čitava ekipa srdačno prihvatila.
U epizodi "Roadkill" (4x23) rekao je Garciji da je aplicirao za bolje plaćeni posao u NSA i upitao ju je da li bi se željela preseliti s njim ako dobije taj posao. Garcia se mučila s tom odlukom i na kraju mu je rekla da je JAP njen dom i da osjeća da ne može otići. Kevin joj tada govori da je položaj u NSA upravo otkazan zbog nekih sigurnosnih problema. Garciji se tad omaklo da mu kaže da "ionako ne bi bio sretan u Karachiju", čime je otkrila da je "upala" u NSA-in glavni sistem kako bi saznala o kojem se poslu radi. Ipak, Kevin joj to nije zamjerio i njihova veza i dalje je jaka. U 5. sezoni, tokom jednog slučaja kad tim nije imao dovoljno prostora za smještaj, pa je Garcija dijelila sobu s Morganom, Kevin joj telefonira i govori joj da je ljubomoran i da Morgan treba "držati svoj pištolj skrivenim". Nakratko ga vidimo i u 100. epizodi kako pomaže Garciji da nađe Kosača. Pojavio se i u epizodi "Compromising Positions" (6x04), također pomažući Garciji, koja je na sebe preuzela i JJ-in posao nakon njenog odlaska.
Ashley Seaver
(tumači je Rachel Nichols) – Ona je kadetkinja koja je pohađala FBI-evu akademiju u Quantiku. Regrutirao ju je Hotchner da mu pomogne u istrazi višestrukih ubistava u jednoj zatvorenoj zajednici. Izabrana je zbog njene jedinstvene prošlosti: njen otac bio je Charles Beauchamp, poznat kao Redmondski rasparač, koji je ubio 25 žena u periodu od 10 godina prije nego što su ga uhapsili Hotchner i Rossi, nedugo prije njenog 18. rođendana. U početku su oni mislili samo razgovarati s Ashley, ali je ona insistirala da im se pridruži, rekavši da može prepoznati znakove ubice u zatvorenoj i tihoj zajednici. Odlazi sama u dom jedne od žrtava, kako bi vratila laptop koji je korišten kao dokazni materijal i ubrzo po dolasku shvata da je muž udovac zapravo ubica. On je drži u kući pod prijetnjom nožem sve dok Hotchner ne stigne i ubije ga.

Značajniji negativci[uredi | uredi izvor]

Frank Breitkopf
(tumači ga Keith Carradine) – Klasični primjer psihopata. Nije sposoban osjećati empatiju prema drugima, krivicu ni kajanje i tvrdi da nije odgovoran za svoje postupke. Kao i ostali ljudi njegovog tipa, vrlo je inteligentan, manipulativan i narcisoidan. JAP uspijeva otkriti da on uvijek putuje na istok i na zapad istom cestom i sve njegove žrtve nađene su duž te njegove rute. Tokom istrage niza ubistava Gideon i Morgan susreću Franka u zabačenoj zalogajnici u Nevadi. Franku je zanimljivo Gideonovo ime i objašnjava mu šta ono znači u mitologiji: ime Jason dolazi od grčke riječi koja znači "izliječiti", a Gideon je Izraelićanin koji je vodio svoj narod protiv Midijaca. Frank se zatim upita šta su njegovi roditelji planirali za njega, a nakon toga objasni da ime Frank potječe od germanske riječi za jednu vrstu koplja.
Gideon i Morgan tada se predstave i traže od Franka da im kaže gdje se nalazi ona, tj. šerif(ica) Davis. Frank na to samo rekne da će prvo završiti sa svojim mliječnim napitkom. Gideon ga upita da li bi želio znati kako su ga pronašli. U međuvremenu je lokalna policija opkolila zalogajnicu. Tokom flashbackova tim shvaća da se Frank zadržao u gradu zbog jedne mještanke po imenu Jane, inače planirane žrtve, koja je zaradila njegovo poštovanje time što nije pokazala strah kad ju je on oteo nekoliko godina prije. Zaljubio se u nju i prolazio bi kroz grad svaki put kad bi bio u tom području samo da je posmatra i da joj ostavi poklone: zvončiće izrađene od ljudskih rebara.
Gideon i Morgan zatim izvode Franka vani. Tu ih sačekaju lokalne vlasti, uključujući i šerificu Davis, koja je pronađena u Janeinoj kući. Frank kaže Gideonu da će, ako ga puste da ode sa Jane, otkriti lokaciju autobusa punog djece, koji je ranije oteo. Gideon je skeptičan, ali na kraju povjeruje da Frank ustvari ne bi naudio djeci. Odvozi se s njih dvoje u pustinju i Frank mu tu kaže da su djeca 2 milje zapadno. Gideon im dopušta da odu, zatim pronalazi autobus i poziva pojačanje. Zatim prate Frankove i Janeine otiske stopala u pustinji sve do mjesta na kojem tragovi nestaju. Gideon izjavljuje: "Naći ćemo ga."
Frank se pojavljuje kasnije u sezoni u Marylandu, gdje Gideon živi. Nastavlja mu se podsmijevati, ostavljajući tragove žrtava i izazivajući Gideona da ga uhvati. Čak uspijeva ubiti Gideonovu prijateljicu u Gideonovom stanu. Također je ubio Rebeccu Bryant, kćer – i bivšu taokinju – Randalla Garnera, Kralja Ribara. Gideon tada shvaća da Frank ubija sve žrtve koje je on dotad spasio.
Kad Gideon konačno pronađe Franka i suoči se s njim u Manhattanu, pojavljuje se Jane i umiješa se u događaj. Frank je tada zgrabi za šaku, kaže joj da je voli, a zatim s njom skoči na obližnju prugu i voz ih ubija. Gideon napušta JAP početkom 3. sezone zbog ubistva njegove prijateljice, ali i zbog osjećaja "sagorjelosti".
George Foyet, "Bostonski kosac"
(tumači ga C. Thomas Howell) – Prvi se put pojavio u epizodi "Omnivore". Na početku epizode Hotchner odlazi u posjetu bivšem detektivu Shaunessyju. Njih su dvojica prije 10 godina zajedno lovili serijskog ubicu poznatog kao Bostonski kosac, koji je uvijek nosio masku i crnu odjeću i ubijao je parove noću pokraj bostonskih cesta. Njegov način djelovanja varirao je od korištenja Magnuma 44, izbadanja i/ili klanja do premlaćivanja nekim priručnim predmetom. Kako bi vlasti sigurno znale da je počinilac on, uvijek je uzimao nešto što je pripadalo jednoj žrtvi i to stavio na drugu, pa bi od druge uzeo nešto novo i to stavio na treću itd. Između 1995. i 1998. napao je 21 osobu, od kojih je samo jedna preživjela, sve dok Shaunessy nije napravio dogovor s njim da će ga prestati tražiti; dogovor je bio uspješan i ubistva su prestala. Kao posljedica toga FBI, koji nikad nije stigao uraditi Koscev profil, nije ga mogao uhvatiti.
Hotchner i tim pozvani su u Boston jer je Shaunessy na samrti. On zna da će s njegovom smrću ubistva opet početi, što se pokazalo tačnim već iste te noći. Naočale koje su pripadale Georgeu Foyetu pronađene su na truplu muškarca. Foyet je jedina preživjela Kosceva žrtva. Hotchner i Rossi odlaze mu u posjetu kako bi saznali nešto više i Foyet im kaže da se te večeri kad je napadnut upravo spremao zaprositi svoju djevojku, koja je ubijena iste večeri. Također saznaju da Foyet predaje računarske nauke u lokalnoj srednjoj školi. Ponude mu zaštitu, ali je on odbija, rekavši da neće dozvoliti Koscu da ga otjera iz Bostona.
Tim izrađuje Koscev profil. Misle da ga seksualno privlače tinejdžerke te da je narcisoidan i da mu uspjeh leži u slavi. Odlučuju potražiti bilo koga ko je ranije hapšen zbog bilo kojih seksualnih prestupa. U međuvremenu Kosac nazove Hotchnera i ponudi mu isti dogovor kao i Shaunessyju. Hotchner ga "otpuše", a Kosac, u bijesu, ulazi u obližnji autobus i ubija sve putnike. Kad tim stigne na mjesto zločina, pronalaze sve 3 Foyetove adrese (koje im je on ranije dao) napisane krvlju na prozorima autobusa. Tim zatim hitno odlazi na posljednju Foyetovu adresu, gdje Kosac udarcem onesvještava Morgana. Kosac zatim nestaje, ali je prije toga uzeo Morganovu značku i ostavio mu metak, kako bi ga psihički mučio. Nakon što se Morgan osvijesti, tim pronalazi veliku količinu Foyetove krvi. Čini se da je Kosac ubio Foyeta, ali mu tijelo nije pronađeno.
Garcia zatim pretražuje Foyetov dosje i otkriva da je on nekad bio zamjenski profesor i da je otpušten zbog seksualnog napada na jednu djevojku. Hotchner se nakon toga prisjeti ranije Foyetove izjave o ubistvu njegove djevojke: "Znate li koliko dugo treba da se neko izbode nožem 67 puta?" Na osnovu seksualnog napada i Foyetovog predetaljnog znanja o ubistvu njegove djevojke Hotchner zaključuje da je Kosac upravo Foyet i da je onda ranio sam sebe kako bi otklonio sve sumnje od sebe. Novinar koji piše roman o Koscu treba se naći s Foyetom na četvrtoj, dotad nepoznatoj adresi i Garcia je pronalazi lociravši novinarov mobitel. Foyet tada otkriva svoj pravi identitet novinaru (koji dosad ništa nije sumnjao u njega), ljut jer je u novinama napisao da je Kosac ili mrtav ili u zatvoru. Dok ga je Foyet držao na nišanu, u kuću upada JAP i hapsi Foyeta bez incidenta. Međutim, u zatvoru Foyet nanosi sebi ranu na ruci, a zatim učini da izgleda kao da povraća krv. Dok ga odvoze prema bolnici, uspijeva se osloboditi i pobjeći iz zatvora.
Foyet se ponovo pojavljuje u finalu 4. sezone ("...and Back"), iznenadivši Hotchnera u njegovom stanu i držeći ga na nišanu uz riječi: "Trebao si pristati na dogovor". Začuje se pucanj, a slika potamni. U 1. epizodi 5. sezone ("Faceless, Nameless"), kad se Hotchner ne pojavi na poslu, Prentiss odlazi do njegovog stana da provjeri stvar. Pronalazi lokvu krvi i metak u zidu. Kad nazove Hitnu pomoć, otkriva da je neko dovezao "FBI-jevog agenta Dereka Morgana", iako se Morgan pojavio na poslu, što je značilo da je Foyet dovezao Hotchnera u Hitnu, odnosno da ga je namjerno ostavio na životu. Kroz prisjećanja vidimo da je Foyet pucao u zid pokraj Hotchnera. Hotchner ga je pokušao savladati, ali ga je Foyet nadjačao u borbi. Zatim je 9 puta ubo Hotchnera nožem, ali samo da bi ga ranio. Kad se Hotchner poslije osvijesti, shvaća da ga Foyet nije ubio zato što su mu meta Haley i Jack. JAP tada odlazi u Haleyin stan i nalaze nju i Jacka nepovrijeđene. Na kraju epizode Hotchner ih smješta pod sigurnosni nadzor saveznog maršala.
Na kraju epizode "Outfoxed" otkriva se da je Foyet posjećivao Carla Arnolda, poznatog kao Lisac, koga je Hotchner strpao u zatvor u 1. sezoni. U narednoj epizodi ("100") tim ponovo pronalazi "vruć" trag o Foyetu kad otkriju lažno ime Peter Rhea pod kojim je Foyet kupovao lijekove u lokalnim apotekama. Pronalaze njegov stan i pretresu ga, ali otkrivaju da je on već otišao i da nosi nekoliko pištolja. Tim zatim odlazi do kuće Sama Kazmayera, maršala koji je zadužen da štiti Haley i Jacka, i otkrivaju da je u njega pucano 3 puta, da su mu odsječena 2 prsta i da ga je Foyet ostavio da umre. Taman prije smrti uspijeva im reći da je Foyet uzeo njegov telefon i da je oteo Haley. Foyet je nazvao Haley, predstavivši se kao maršal, i rekao joj da je Hotchner mrtav i da je treba prebaciti na drugu lokaciju. Uspijeva je namamiti u njenu kuću. Hotchner shvaća sve to i hitno odlazi tamo kako bi ih spasio. Foyet je natjerao Haley da nazove Hotchnera i ona tada shvaća da je u opasnosti. Hotchner uspijeva prenijeti Jacku šifrovanu poruku da se sakrije u sanduk za ruho dok on ne stigne tu. Ne uspijeva stići na vrijeme da spasi Haley jer je Foyet ubija dok je još bila na telefonskoj vezi. Hotchner stiže tamo i nalazi njeno mrtvo tijelo. Zatim se penje uza stepenice i pronalazi Foyeta sakrivenog iza zavjese. Ispuca čitav šaržer u njega, ali Foyet je na sebi imao prsluk od kevlara. Uslijedila je borba između njih. Ovaj put Hotchner uspijeva nadjačati Foyeta i pretući ga do smrti.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Emitiranje u svijetu[uredi | uredi izvor]

DVD-izdanja[uredi | uredi izvor]

Sezona Br. epizoda Originalno emitirana Datumi izdavanja DVD-ova
Premijera Finale Regija 1 Regija 2 Regija 4 Diskovi
1. 22 22. 9. 2005. 10. 5. 2006. 28. 11. 2006. 12. 2. 2007. 3. 11. 2007[16] 6
2. 23 20. 9. 2006. 16. 5. 2007. 2. 10. 2007. 5. 5. 2008. 1. 4. 2008[17] 6
3. 20 26. 9. 2007. 21. 5. 2008. 16. 9. 2008. 6. 4. 2009. 18. 3. 2009[18] 5
4. 26 24. 9. 2008. 20. 5. 2009. 8. 9. 2009. 1. 3. 2010. 9. 3. 2010[19] 7
5. 23 23. 9. 2009. 26. 5. 2010. 7. 9. 2010. 28. 2. 2011. 2. 3. 2011. 6
6. 24 22. 9. 2010. 18. 5. 2011. 6. 9. 2011. 28. 11. 2011. 30. 11. 2011[20] 6
7. 24 21. 9. 2011. 16. 5. 2012. 4. 9. 2012[21] 26. 11. 2012[22] 7. 11. 2012. 6
8. 24 26. 9. 2012. 22. 5. 2013. 3. 9. 2013[23] 9. 12. 2013[24] 4. 12. 2013[25] 6
9. 24 25. 9. 2013. 14. 5. 2014. 26. 8. 2014[26] 8. 12. 2014[27] N/D 6
10. 23 1. 10. 2014. 6. 5. 2015. 25. 8. 2015. 7. 12. 2015. 2. 12. 2015. 6
11. 23 30. 9. 2015. 4. 5. 2016. 30. 8. 2016. 5. 12. 2016. 7. 12. 2016. 6

Rejting[uredi | uredi izvor]

Sezonski rejting (baziran na prosječnom broju gledalaca po epizodi) serije na CBS-u:

Sezona Epizode Satnica (IVZ) Premijera Finale TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
Datum Gledaoci
premijere
(u milionima)
Datum Gledaoci
finala
(u milionima)
1. 22 Srijeda, 21:00 22. 9. 2005. 19,57[28] 10. 5. 2006. 12,67[29] 2005/06. #28 12,63[30]
2. 23 20. 9. 2006. 15,65[31] 16. 5. 2007. 13,21[32] 2006/07. #24 14,05[33]
3. 20 26. 9. 2007. 12,66[34] 21. 5. 2008. 13,15[35] 2007/08. #24 12,78[36]
4. 26 24. 9. 2008. 17,01[37] 20. 5. 2009. 13,99[38] 2008/09. #11 14,95[39]
5. 23 23. 9. 2009. 15,85[40] 26. 5. 2010. 12,97[41] 2009/10. #16 13,7[42]
6. 24 22. 9. 2010. 14,13[43] 18. 5. 2011. 12,84[44] 2010/11. #10 14,11[45]
7 24 21. 9. 2011. 14,14[46] 16. 5. 2012. 13,68[47] 2011/12. #15 13,2[48]
8. 24 26. 9. 2012. 11,73[49] 22. 5. 2013. 11,01[50] 2012/13. #20 12,15[51]
9. 24 25. 9. 2013. 11,27[52] 14. 5. 2014. 12,03[53] 2013/14. #12 12,66[54]
10. 23 1. 10. 2014. 11,74[55] 6. 5. 2015. 9,61[56] 2014/15. #11 14,11[57]
11. 22 30. 9. 2015. 10,08[58] 4. 5. 2016. 8,84[59] 2015/16. #16 12,2[60]
12. 22 28. 9. 2016. 8,92[61] Još nepoznato N/D 2016/17. Još nepoznato Još nepoznato

*Najbolji rezultat: "The Big Game" – 26,31 milion gledalaca (22:30 /IVZ/; sedmica 29. 1. 2007) (nakon 51. SuperBowla).[62]

Spin-off serije[uredi | uredi izvor]

Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca[uredi | uredi izvor]

U epizodi "Fight" iz 5. sezone predstavljen je drugi tim JAP-a i pokrenuta je nova serija pod nazivom Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca (engleski: Criminal Minds: Suspect Behavior). Premijeru je imala 16. februara 2011. na CBS-u[63], ali je otkazana zbog lošeg rejtinga odmah nakon 1. sezone, koja je imala 13 epizoda.[64] 6. septembra iste godine CBS DVD izdao je cijelu seriju na setu od 4 diska.

Glumačku postavu činili su Forest Whitaker u ulozi Sama Coopera, vođe tima, Janeane Garofalo, Michael Kelly, Beau Garrett, Matt Ryan, Richard Schiff i Kirsten Vangsness, koja je reprizirala ulogu Penelope Garcije iz originalne serije.

Zločinački umovi: Preko granice[uredi | uredi izvor]

Nova serija u sklopu franšize Zločinački umovi pod nazivom Zločinački umovi: Preko granice (engleski: Criminal Minds: Beyond Borders) najavljena je u januaru 2015. Glavne uloge dobili su Gary Sinise (Jack Garrett) i Anna Gunn (Lily Lambert). Tyler James Williams dobio je ulogu Russa "Montyja" Montgomeryja, a Daniel Henney glumit će Matthewa Simmonsa.[65]

Serija će pratiti agente FBI-a koji pomažu državljanima SAD-a koji su se našli u nevolji u inozemstvu.[66][67] CBS je emitirao tzv. backdoor pilot-epizodu 8. aprila 2015. u satnici rezerviranoj za Zločinačke umove kao unakrsnu epizodu pod naslovom "Beyond Borders" ("Preko granice").[66][68]

11. maja 2015. CBS je objavio da je 1. sezona ove serije naručena za TV-sezonu 2015/16.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

 • 2007: Nagrada ASCAP - najbolja TV-serija (Marc Fantini, Steffan Fantini, Scott Gordon)

Nominacija

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

 • Gibson i Patinkin ranije su zajedno glumili u seriji Chicago Hope.
 • Patinkin, koji u seriji tumači Jasona Gideona, ima sina kojem je ime Gideon.
 • Lik koji Patinkin tumači u seriji Ko živ, ko mrtav (Dead Like Me) ima neke sličnosti sa Gideonom – obojica su dobri kuhari i obojicu zanima umjetnost.
 • 17. jula 2007. Patinkin je najavio svoj odlazak iz serije; kandidati za njegovu zamjenu bili su Geena Davis, Michael Keaton i Harvey Keitel, ali je ulogu na kraju dobio Mantegna.
 • Gubler je jedno vrijeme bio model fotografkinje Mije Grace, koja se pojavila u manjoj ulozi u pilot-epizodi.
 • U jednoj epizodi pojavljuje se lik po imenu Mike Zissou; ovo prezime je aluzija na film Panika pod morem (The Life Aquatic with Steve Zissou), u kojem je Gubler također glumio.

Epizode[uredi | uredi izvor]

 • Epizoda "Doubt" (3x01) prvobitno je zamišljena je kao dio 2. sezone, tj. za TV-sezonu 2006-2007; međutim, prebačena je na početak 3. sezone, zbog sličnosti scenarija s masakrom u Virginiji, koji se desio u aprilu 2007.
 • Dio epizode "Legacy" (2x22) predstavlja reminiscenciju na film Slagalica strave (Saw).

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Kaitlin Thomas (6. 5. 2016). "CBS Renews Criminal Minds for Season 12". TV.com. CBS Interactive. Pristupljeno 6. 5. 2016.
 2. ^ Nellie Andreeva (21. 6. 2016). "CBS Sets Fall 2016 Premiere Dates, Slates JonBenet Ramsey Limited Series". Deadline.com. Penske Media Corporation. Pristupljeno 21. 6. 2016.
 3. ^ "Blog o igri Zločinački umovi". 1. 11. 2011.
 4. ^ "CBS Consumer Products Announces Eight New Video Games Based on Popular TV Shows". CBS Interactive. 29. 10. 2009.
 5. ^ "Interview: Thomas Gibson". ShaveMagazine.com. Pristupljeno 10. 5. 2012.
 6. ^ Nellie Andreeva, JJ se vraća! A. J. Cook potpisala dvogodišnji ugovor za povratak u Zločinačke umove", Deadline.com, 15. 4. 2011.
 7. ^ Joyce Eng, "A. J. Cook u pregovorima za povratak u Zločinačke umove; voditelj serije Ed Bernero odlazi", TV Guide.com, 13. 4. 2011.
 8. ^ Nellie Andreeva, "Zvanično je: Brewster se vraća u Zločinačke umove, a Nichols odlazi", TVLine.com, 28. 5. 2011.
 9. ^ Nellie Andreeva, "Paget Brewster To Leave 'Criminal Minds'", Deadline, 15. 2. 2012.
 10. ^ "PagetPaget, Twitter, 23. 4. 2012.
 11. ^ "'Big Love's Jeanne Tripplehorn becomes 'Criminal Minds' series regular", Digital Spy, 14. 6. 2012.
 12. ^ Jennifer Love Hewitt joins 'Criminal Minds' as series regular
 13. ^ Lisa Steinberg (14. 9. 2016). "Kirsten Vangsness – Diani & Devine Meet The Apocalypse". Starry Mag. Pristupljeno 16. 9. 2016.
 14. ^ Michael Ausiello (14. 6. 2010). "Criminal Minds Drops A. J. Cook"". Ausiellofiles.ew.com. Pristupljeno 6. 7. 2010.
 15. ^ "Novosti iz Zločinačkih umova: Cook i Brewster se vraćaju – ali na koliko dugo? (prijevod naslova)".
 16. ^ "Criminal Minds - The 1st Season". EzyDVD. Pristupljeno 19. 3. 2010.
 17. ^ "Criminal Minds - The 2nd Season". EzyDVD. Pristupljeno 19. 3. 2010.
 18. ^ "Criminal Minds - Season 3". EzyDVD. Pristupljeno 19. 3. 2010.
 19. ^ "Criminal Minds - Season 4". EzyDVD. Pristupljeno 19. 3. 2010.
 20. ^ Lambert, David (20. 6. 2011). "Criminal Minds - The 6th Season DVDs Announced by CBS/Paramount: Date, Cost, Packaging **UPDATE: DVD Supplements**". TVShowsOnDVD.com. Arhivirano s originala, 23. 6. 2011. Pristupljeno 19. 1. 2012.
 21. ^ Criminal Minds - The 7th Season Tv Shows on DVD; Rev. 11. 6. 2012
 22. ^ http://www.amazon.co.uk/Criminal-Minds-Season-7-DVD/dp/B007BDEWI0/ref=pd_cp_d_h__0
 23. ^ "Criminal Minds: The Eighth Season". Amazon.co.uk. Pristupljeno 23. 8. 2013.
 24. ^ "Criminal Minds - Season 8". Sainsbury's Entertainment. Arhivirano s originala, 23. 8. 2013. Pristupljeno 23. 8. 2013.
 25. ^ "Criminal Minds – Season 8". Pristupljeno 11. 2. 2014.
 26. ^ "Criminal Minds: The Ninth Season". TVshowsonDVD.com. Arhivirano s originala, 29. 5. 2014. Pristupljeno 29. 5. 2014.
 27. ^ "Criminal Minds - Season 9 [DVD]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 22. 6. 2014.
 28. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 27. 9. 2005. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 29. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 16. 5. 2006. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 30. ^ "ABC Television Network 2005–2006 Primetime Ranking Report". ABC Medianet. 31. 5. 2006. Pristupljeno 6. 11. 2007.
 31. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 26. 9. 2006. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 32. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 22. 5. 2007. Arhivirano s originala, 28. 5. 2010. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 33. ^ "ABC Television Network 2006–2007 Primetime Ranking Report". ABC Medianet. 30. 5. 2007. Pristupljeno 31. 5. 2011.
 34. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 2. 10. 2007. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 35. ^ Bill Gorman (28. 5. 2008). "Top CBS Primetime Shows, May 19–25". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 36. ^ "ABC Television Network 2007–2008 Primetime Ranking Report". ABC Medianet. 28. 5. 2008. Pristupljeno 3. 7. 2009.
 37. ^ Bill Gorman (30. 9. 2008). "Top CBS Primetime Shows, September 22–28". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 38. ^ Robert Seidman (27. 5. 2009). "Top CBS Primetime Shows, May 18–24". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 39. ^ "ABC Television Network 2008–2009 Primetime Ranking Report". ABC Medianet. 2. 6. 2009. Pristupljeno 31. 5. 2011.
 40. ^ "Dollhouse Premiere 18-49 Rating Increases To A 1.5 Via DVR; Hopeful or Futile?". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. 12. 10. 2009. Pristupljeno 12. 8. 2016.
 41. ^ Bill Gorman (2. 6. 2010). "TV Ratings Top 25: American Idol, Big Bang Theory, Two And A Half Men Top 18-49 Ratings". Pristupljeno 29. 6. 2010.
 42. ^ "Final 2009-10 Broadcast Primetime Show Average Viewership". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. 16. 6. 2010. Pristupljeno 29. 7. 2010.
 43. ^ Seidman, Robert (28. 9. 2010). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football', 'Glee,' 'Grey's Anatomy,' 'Dancing with the Stars' Top Premiere Week". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 22. 9. 2011.
 44. ^ Robert Seidman (19. 5. 2011). "Wednesday Final Ratings: 'American Idol,' 'Modern Family,' 'Law & Order: SVU' Adjusted Up; 'Happy Endings' Adj. Down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 19. 5. 2011.
 45. ^ "2010-11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. 1. 6. 2011. Pristupljeno 1. 6. 2011.
 46. ^ Bill Gorman (27. 9. 2011). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'Two And A Half Men' Tops 'Sunday Night Football' For Week Ending September 25, 2011". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 27. 9. 2011.
 47. ^ Amanda Kondolojy (22. 5. 2012). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol', 'NCIS' Top Week 35 Viewing". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 22. 5. 2012.
 48. ^ Bill Gorman (25. 5. 2012). "Complete List Of 2011-12 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'American Idol,' 'NCIS' & 'Dancing With The Stars'". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 25. 5. 2012.
 49. ^ Sara Bibel (2. 10. 2012). "TV Ratings Broadcast Top 25: Sunday Night Football Tops Week 1 Viewing Among Adults 18-49 and With Total Viewers". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 2. 10. 2012.
 50. ^ Bibel, Sara (29. 5. 2013). "TV Ratings Broadcast Top 25: 'Modern Family' Tops Week 35 Viewing Among Adults 18-49, 'Dancing With the Stars' on Top With Total Viewers". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 2. 6. 2013.
 51. ^ Sara Bibel (29. 5. 2013). "Complete List Of 2012-13 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'NCIS,' 'The Big Bang Theory' & 'NCIS: Los Angeles'". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 29. 5. 2013.
 52. ^ Amanda Kondolojy (26. 9. 2013). "Wednesday Final Ratings: 'The Middle', 'Modern Family' and 'Survivor' Adjusted Up; 'Nashville' & 'CSI' Adjusted Down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 26. 9. 2013.
 53. ^ Sara Bibel (15. 5. 2014). "Wednesday Final Ratings: 'Revolution', 'Arrow', 'Survivor', 'Suburgatory', 'Modern Family' & 'Law & Order: SVU' Adjusted Up; 'Chicago P.D.' Adjusted Down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 15. 5. 2014.
 54. ^ "Full 2013–2014 TV Season Series Rankings". Deadline.com. Penske Media Corporation. 22. 5. 2014. Pristupljeno 16. 5. 2015.
 55. ^ Amanda Kondolojy (20. 10. 2014). "'How to Get Away With Murder' Has Biggest Adults 18-49 Ratings Increase; 'Parenthood' Tops Percentage Gains & 'The Blacklist' Tops Viewer Gains in Live +7 Ratings for Week Ending October 5". TV by the Numbers. Pristupljeno 20. 10. 2014.
 56. ^ Amanda Kondolojy (7. 5. 2015). "Wednesday Final Ratings: 'Arrow', 'Nashville', & 'The Goldbergs' Adjusted Up; 'American Idol', 'Criminal Minds' 'Supernatural' & 'Blacki-ish' Adjusted Down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 7. 5. 2015.
 57. ^ Lisa de Moraes (21. 5. 2015). "Full 2014-15 TV Season Series Rankings: Football & 'Empire' Ruled". Deadline.com. Penske Media Corporation. Pristupljeno 25. 5. 2015.
 58. ^ Dani Dixon (1. 10. 2015). "Wednesday Final Ratings: 'Empire', 'Survivor', 'Modern Family' & 'Rosewood' Adjusted Up; 'Nashville' & 'Code Black' Adjusted Down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 1. 10. 2015.
 59. ^ Rick Porter (5. 5. 2016). "Wednesday final ratings: 'Chicago PD' and 'Heartbeat' adjust up, 'Nashville' adjusts down". TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Pristupljeno 5. 5. 2016.
 60. ^ "Full 2015–16 TV Season Series Rankings". Deadline.com. Penske Media Corporation. 26. 5. 2015. Pristupljeno 26. 5. 2015.
 61. ^ Rick Porter (29. 9. 2016). "Wednesday final ratings: 'Empire,' 'Lethal Weapon,' 'Criminal Minds,' 'SVU' & 'Blindspot' all adjust up". TV by the Numbers. Pristupljeno 29. 9. 2016.
 62. ^ "Weekly Program Rankings". ABC Medianet. 6. 2. 2007. Pristupljeno 15. 3. 2010.
 63. ^ Andreeva, Nellie (17. 5. 2010). "CBS Picks Up 'Criminal Minds' Spinoff To Series". Deadline.com. Pristupljeno 17. 5. 2010.
 64. ^ Andreeva, Nellie (17. 5. 2011). "CBS renews 'CSI:NY', cancels 'Criminal Minds: Suspect Behavior'". Deadline.com. Pristupljeno 17. 5. 2011.
 65. ^ http://www.inquisitr.com/1976174/criminal-minds-reid-new-girlfriend-international-unit-case-details/
 66. ^ a b http://insidetv.ew.com/2014/12/12/criminal-minds-spinoff/
 67. ^ http://tvline.com/2014/12/12/criminal-minds-spin-off-2015-international-team
 68. ^ http://tvline.com/2014/12/12/criminal-minds-spin-off-2015-international-team/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]