Rachel Nichols

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rachel Nichols
Rachel Nichols
Rođenje 8. januar 1980.
Augusta, Maine
Godine rada 2000–danas

Rachel Emily Nichols američka je glumica i manekenka. Krajem 1990-ih, dok je pohađala Univerzitet Columbia u New Yorku, počela je manekensku karijeru. Početkom 2000-ih prebacila se na filmske i TV-uloge.

Prvu veću ulogu imala je u komediji Glup i gluplji 2, a u seriji Pogled iznutra tumačila je glavnu ulogu (serija je otkazana nakon 1. sezone). Nichols je stekla priznanje ulogom Rachel Gibson u posljednjoj sezoni akcijske serije Alias te nastupom u filmu Amityville horor.

Njena prva glavna filmska uloga bila je u horor-trileru P2. Imala je sporednu ulogu u filmu o sazrijevanju – Sestre po farmerkama 2, a pojavila se i u Zvjezdanim stazama (film), G.I. Joe: Kobrin uzlet i Konanu barbarinu.

Rane godine i manekenstvo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Augusti, gdje je pohađala Cony High School, u kojoj se takmičila u skoku u vis.[1] Nichols je u jednom intervjuu rekla da nije bila "'komad' u srednjoj školi" i da bi je njena majka eufemistično nazivala "'kasno procvjetalom', što je značilo da se moje ruke i noge nisu mogle kontrolirati, imala sam vrlo duge ekstremitete. Nekoliko sam godina išla na vrlo strukturirane časove plesa kako bih mogla kontrolirati sebe" (tj. tijelo).[2] Nakon završetka srednje škole 1998. upisala se na Univerzitet Columbia u New Yorku, ciljajući na karijeru analitičarke na Wall Streetu. Jednog dana tokom ručka zapazio ju je modni agent i uskoro je pozvana da radi u Parizu; zaradom od manekenstva plaćala je školovanje. Radila je u reklamnim kampanjama za Abercrombie & Fitch, Guess? i L'Oreal[3]; također je bila voditeljica nekoliko specijalnih MTV-jevih specijalnih emisija.[4] Studirala je ekonomiju i psihologiju[5], kao i dramu, diplomiravši na Columbiji 2003. godine[1] iz matematike i ekonomije.[6][7]

Glumačka karijera[uredi | uredi izvor]

2000-2005.[uredi | uredi izvor]

Nichols je snimila nekoliko TV-reklama, a imala je i malu ulogu u filmu Jesen u New Yorku prije nego što joj je njena manekenska agencija pomogla da dobije ulogu u jednoj epizodi 4. sezone serije Seks i grad (2002). Kasnije je rekla da "nikad prije nije imala pravu audiciju" i dodala: "Na snimanju mi je bilo tako zabavno, taj dan me natjerao da se poželim ozbilnije baviti glumom."[8] Kasnije te godine dobila je i prvu veću filmsku ulogu kao Jessica, uporna reporterka studentskih novina u Glup i gluplji 2. Iako su kritičari "pokopali" ovaj film[9], njegovo snimanje bilo je iskustvo na kojem je Nichols učila. Rekla je: "Bila sam kao spužva za cijelo vrijeme boravka u Atlanti [tokom snimanja] i slobodno sam priznala da nisam imala pojma šta se dešava. Nisam nikad prije radila u nekom velikom filmu, nikad nisam imala glavnu filmsku ulogu i bila sam voljna prihvatiti svaki savjet ko god da mi ga je dao."[2] Naredne godine Nichols je glumila članicu srednjoškolskog debatnog tima u nezavisnom filmu Debatirajući protiv Roberta Leeja, a pojavila se i u 2 epizode krimi-serije Na dužnosti, koja je otkazana nakon što je emitirano 11 od 13 snimljenih epizoda. Do augusta 2004. dobila je sporedne uloge u hororima Amityville hororu i Šumi strave.[10]

Krajem februara 2004. dobila je glavnu ulogu u tada još neimenovanom dramskom pilotu u produkciji Fox Broadcasting Companyja. Prema magazinu Variety, njen je lik trebala biti "agentica iz Odjela za narkotike koja odlazi na tajni zadatak u jednu srednju školu".[11] Seriju su razvijali Todd i Glenn Kessler, a na kraju je dobila naziv Pogled iznutra (The Inside). Pilot-epizoda koju su napravili nije zadovoljila šefove studija, pa je doveden Tim Minear da napravi novi pilot za seriju krajem septembra 2004, zamijenivši Kesslerove na funkciji izvršnog filmski producenta i "pokretača" serije. Pogled iznutra trebala se emitirati u sredini TV-sezone, ali je pilot ponovo snimljen, pa je emitiranje serije odloženo. U novom konceptu Nicholsicin lik postao je tek pristigla FBI-agentica dodijeljena FBI-jevoj Jedinici za nasilne zločine u Los Angelesu. Premijera je bila u junu 2005, a reakcije kritike bile su različite; emitirala se u istom terminu kad i ABC-jev plesni šou Dancing with the Stars, te je zbog slabe gledanosti prikazano samo 6 od 13 snimljenih epizoda.[12] Serija kasnije nije obnovljena.

Nakon ove serije Nichols je pronašla angažman u drugoj seriji – Alias (u 5. sezoni).[3] U njoj je glumila lik Rachel Gibson, stručnjakinje za računare, koja je mislila kako radi za CIA-u, a ustvari je radila za opasnu terorističku organizaciju – situacija slična onoj u kojoj se glavni lik ove serije Sydney Bristow (Jennifer Garner) nalazio u 1. sezoni. Otkrivši istinu, Gibson se pridružuje pravoj CIA-i i postaje Bristowicina štićenica. O radu u ovoj seriji Nichols je rekla: "Reći da je ovo najljepši set na planeti prilično je nepotpuno."[13] Njena uloga uključivala je dosta scena borbe, kao i Garnericina. Nichols je radila s Garnericinim ličnim trenerom[13]; rekla je da je "već znala da je [Garnericin] posao bio izuzetno težak. Ali nisam znala koliko je zapravo bio težak dok nisam počela trenirati za samo jednu borbu."[14] Nichols je pripremana da zamijeni Garner i postane glavni lik u seriji zbog Garnericine trudnoće (koja je ubačena u scenario). No Alias je otkazan u novembru 2005, čime je 5. sezona postala i posljednja.[15] "Mislim da su svi znali da serija neće funkcionirati bez Jennifer", rekla je Nichols, "ali ipak, pripremali su me za glavnu ulogu, tako da je bilo srceparajuće kad se otkazivanje desilo."

Imala je malu ulogu u romantičnoj drami Prodavačica, a glumila je i bebisiterku u Amityville hororu. Za potonju ulogu nominirana je za Teen Choice Award za najbolju scenu vriska[16] i za MTV Movie Award za najbolje odglumljenu preplašenost.[17] Kasnije je otkrila kako se umalo nije pojavila na audiciji za ovaj film zbog njenog straha od pasa. "[Producent] Michael Bay ima ove divovske [pse]... I kad sam otišla na audiciju, došla sam u njegov ured i doslovno 3 ogromna psa bila su tu i umalo da sam se okrenula i otišla. Mislila sam nešto kao 'Ne, neću se prijaviti za ovaj film'. Ustvari, koristila sam te pse na audiciji da zamislim šta bi me najviše uplašilo."[18] Film je od kritike dobio uglavnom negativne ocjene, ali je bio komercijalni uspjeh.[19]

2006-danas[uredi | uredi izvor]

Film Šuma strave, čije je prikazivanje odloženo 18 mjeseci[20], izdan je direktno za video u oktobru 2006.[21] Film je dobio povoljne kritike[22], a kritičari su hvalili pojedinačne izvedbe glumaca. Nichols je imala manju ulogu u dramskom filmu Oživljavanje šampiona, i to asistentice sportskog novinara koji vjeruje da je pronašao bivšu boksersku legendu kako živi na ulici kao beskućnik. Iste godine imala je još jednu manju ulogu u političkoj drami zasnovanoj na činjenicama – Rat Charlieja Wilsona, a bila je odabrana i za ulogu u novoj SF-seriji Oni (Them)[23], ali je FOX kasnije odustao od prikazivanja serije.[24]

Prvu glavnu ulogu imala je u hororu P2 u kojem je glumila poslovnu ženu koja ostane zatočena u javnoj garaži zajedno s poremećenim zaštitarom. O haljini koju njen lik nosi u većem dijelu filma rekla je: "Kad sam prvi put pročitala scenario, to nije bila haljina nego mala spavaćica bez grudnjaka i donjeg rublja. Zatim sam pročitala prvu scenu u kojoj ona biva skvašena i pomislila sam: 'OK, ovo mora biti promijenjeno!'" Nichols je u intervjuu rekla da je među pravilima koje je postavila u njenom ugovoru stajalo i: "Neću se skvasiti i pokazati bradavice" kao dodatak generalnom pravilu "Bez golotinje".[25] Stoga je u "Marilyn Monroe haljinu", koju je nosila u filmu, ušiven grudnjak. Film se generalno nije svidio kritičarima.[26] James Berardinelli rekao je da je Nicholsina izvedba bila "vrijedna divljenja, ali se čovjek može zapitati da li je dobila ulogu više zbog fizičkih osobina nego zbog glumačkih sposobnosti".[27] John Anderson iz Varietyja napisao je da je "Nichols na teritoriji koju su tokom godina dobro utabali svi, od Fay Wray i Grace Kelly do Heather Langenkamp: prestravljena, ali odlučna junakinja, koju je u ovom slučaju njen otmičar uspavao hloroformom i obukao u tanku bijelu večernju haljinu, predvidjevši da će ona pokušati pobjeći liftom, koji bi on tada mogao napuniti vodom. (Od tog trenutka Nicholsini fizički atributi zauzimaju veći dio ekrana.) Simpatična je, histerična kad se to zahtijeva i dopadljiva."[28]

U filmu Sestre po farmerkama 2 imala je sporednu ulogu. Tumačila je ljubomornu prijateljicu Carmen Lowell, koju tumači America Ferrera. Film je generalno dobio pozitivne kritike.[29] Roger Ebert komentirao je da Nichols kao njen lik, Julia, "dokazuje princip koji bi trebao biti u Malom filmskom rječniku: ako niska, bujna, heroina preplanulog tena za cimericu ima visoku, mršavu plavušu, toj plavuši je suđeno da bude kučka. Nema šanse da bude drugačije."[30] Pišući za New York Times, Stephen Holden kaže slično: "Gđi Nichols pripalo je da glumi zločestu filmsku plavušu, hladnu, arogantnu vješticu koja pokušava potkopati [Carmenine] uspjehe u ljubavi i na sceni."[31] Nichols je u novembru 2007. odabrana za ulogu u Zvjezdanim stazama, ali zbog tajnosti cijelog projekta, njena uloga nije bila poznata čak ni njoj; tog je mjeseca izjavila da nije znala čak ni ime svog lika. Špekuliralo se da će glumiti Janice Rand[32], ali je na kraju tumačila kadetkinju Oriona na Akademiji zvjezdane flote, kako je idućeg mjeseca otkrio TrekMovie.com.[33]

Krajem 2007. Nichols je odabrana za ulogu Shane "Scarlett" O'Hare u filmskoj adaptaciji franšize G. I. Joe pod nazivom G.I. Joe: Kobrin uzlet. Kasnije je rekla da je prihvatila ponudu režisera ovog filma, Stephena Sommersa, a da nije ni pročitala originalni scenario. "Čula sam od drugih ljudi da je scenario prilično dobar. A onda, kad sam ga konačno dobila na čitanje... Zaista, zaista mi se svidio... Svidjelo mi se što su u njemu bile 2 žene 'razbijačice'. I svidjela mi se činjenica što to nije bio samo neki veliki akcijski film... I bilo je komedije u njemu. Bila sam iskreno pozitivno iznenađena kad sam pročitala scenario."[7] Nabacila je 6,8 kg mišića za ulogu i trenirala mješovite borilačke vještine s kolegicom iz filma, Siennom Miller, za neke akcijske scene.[7] Tokom snimanja jedne od tih scena zadobila je opekotinu.[34] Slično kao i Amityville horor, ni Kobrin uzlet nije dobio dobre ocjene od većine kritičara[35], ali je dobro prošao na blagajnama.[36] Richard Corliss iz Timea napisao je da je Nichols kao "Scarlett" O'Hara imala "privlačne manire i ljepuškaste mišiće" i primijetio njenu "sočnu žensku borbu sa Siennom Miller, u ulozi Baronice, koja je većinom negativka".[37]

Njen sljedeći projekt bio je horor Na prodaju (For Sale by Owner), u kojem je glumila Annu Farrier. U oktobru 2009. Variety je objavio da je Nichols dobila ulogu u filmu Ptica iz vedra neba, u kojem će glumiti "bibliotekarku koja se pridružuje policajcu koji patrolira autoputem kako bi otkrili misterije koje se kriju iza zagonetnih izreka koje izgovara drevna papiga".[38] Pojavila se kao Leslie Spencer u nezavisnoj krimi-drami Meskada, čija je premijera bila na festivalu Tribeca i koja nije imala domaćeg distributera do aprila 2010.[39] Ipak, 3. decembra te godine film je pušten u ograničenoj distribuciji u SAD-u.[40] Zatim je odabrana za ulogu u Konanu barbarinu.[41] U njemu glumi Tamaru, majstoricu borilačkih vještina, koja je obučena da bude kraljicina sluškinja, a ujedno je i potencijalna Conanova ljubav.[42] Film je pušten u promet 19. augusta 2011.[43] U decembru 2010. TV Guide izvijestio je da je Nichols promovirana u glavnu postavu Zločinačkih umova[44], no pola godine kasnije TV Line objavio je da je ona otpuštena iz ove serije, na kraju njene 6. sezone.[45]

Lični život[uredi | uredi izvor]

26. jula 2008. u Aspenu Nichols se udala za Scotta Stubera, filmskog filmski producenta. Za vjenčanje je pustila da joj se kosa vrati na njenu prirodnu plavu boju (zbog uzastopnih uloga u Zvjezdanim stazama i Kobrinom uzletu ofarbala ju je u crvenu). Kasnije je rekla da joj je to bio prvi put u životu da se ofarbala.[1] Radili su na tome da izgrade kuću u Cabo San Lucasu nedugo nakon medenog mjeseca.[1] Ipak, u februaru 2009. Nichols i Stuber rastali su se zbog nepomirljivih razlika.[46]

U septembru 2008. izjavila je da su "manekenske cipele okačene o klin. Sada prelazimo na reklamne ugovore."[1]

30. decembra 2013. potvrdila je da je zaručena s Michaelom Kershawom, koji se bavi nekretninama.[47][48]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Napomene
2000. Jesen u New Yorku manekenka u baru
2002. Seks i grad Alexa epizoda: "A 'Vogue' Idea"
2003. Glup i gluplji 2 Jessica
2004. Debatirajući protiv Roberta Leeja Trilby Moffat
2004. Smiješna stvar desila se u "Quick Martu" Jennifer kratki film
2004. Na dužnosti Alex Myer epizoda: "Eminence Front", 1. i 2. dio
2005. Amityville horor Lisa Nominirana — MTV Movie Award za najpreplašeniju izvedbu
Nominirana — Teen Choice Award za Choice filmsku scenu vriska
2005. Mr. Dramatic djevojka u baru
2005. Pogled iznutra specijalna agentica Rebecca Locke TV-serija
2005. Prodavačica Treyeva djevojka
2005–2006. Alias Rachel Gibson
2006. Šuma strave Samantha Wise
2007. Oni Donna Shaw TV-pilot
2007. Oživljavanje šampiona Polly
2007. P2 Angela Bridges
2007. Rat Charlieja Wilsona Suzanne
2008. Sestre po farmerkama 2 Julia Beckwith
2009. Zvjezdane staze Gaila
2009. U.S. Attorney Eve Chase TV-pilot[49]
2009. G.I. Joe: Kobrin uzlet Shana "Scarlett" O'Hara
2009. Na prodaju Anna Farrier
2010. Meskada Leslie Spencer
2010. Ollie Klubershturf protiv nacista Daniella kratki film
2010–2011. Zločinački umovi Ashley Seaver Sezona 6, epizodno od 10. do 12. epizode, redovno od 15. epizode
2011. Conan barbarin Tamara
2011. Ptica iz vedra neba Fiona
2012. Ja, Alex Cross Monica Ashe
2012. Raze Jamie
2012. Underwater Campbell pilot-epizoda
2012–danas Kontinuum Kiera Cameron TV-serija
2013. Becoming Lisa
2014. Neumoljiv bijes Vanessa
2014. Vještice iz East Enda Isis Zurka
2014. Rush Corrine Rush TV-serija

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e Betty Adams, "Newlywed Rachel Nichols' career on the fast track" Archived 7 August 2011 at the Wayback Machine., Morning Sentinel, 1. 9. 2008.
  2. ^ a b Sarah Kuhn, "Intervju s Rachel Nichols", IGN, 9. 6. 2003.
  3. ^ a b Daniel Saney, "Rachel Nichols heads for Alias", Digital Spy, 29. 7. 2005.
  4. ^ "Celeb of the Day: Rachel Nichols" Archived 28 January 2007[Date mismatch] at the Wayback Machine., IGN, 9. 6. 2003.
  5. ^ Dale McGarrigle, "Inside Job Model – Actress Nichols goes from modeling in Augusta to starring in a new FOX crime drama", Bangor Daily News, 11. 6. 2005.
  6. ^ "Summer tube", National Review Online, 9. 6. 2005.
  7. ^ a b c Christopher Campbell, "'G.I. Joe' Casts Scarlett and Storm Shadow?" Archived 20 September 2011[Date mismatch] at the Wayback Machine., Cinematical, 19. 12. 2007. Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "GI Joe" defined multiple times with different content
  8. ^ Tim Johnson, "Exclusive: Nichols wants more Sex" Archived 14 August 2012 at the Wayback Machine., Moviehole.net, 7. 8. 2009.
  9. ^ Kritike filma Glup i gluplji 2, Metacritic.
  10. ^ Jill Feiwell, "Rachel Nichols", Variety, 1. 8. 2004.
  11. ^ Michael Schneider, "ABC paints fresco pilot", 22. 2. 2004.
  12. ^ Carl Cortez, "Exclusive: Tim Meaner Talks The Beginning And End Of The Inside – Part 2", iFMagazine.com, 3. 8. 2005.
  13. ^ a b Kate O'Hare, "Rachel Nichols Flies 'Solo' on Alias" Archived 12 October 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine., Zap2it, 9. 11. 2005.
  14. ^ Marisa Guthrie, "Rookies Face Tough Alias Assignment", New York Daily News, 27. 10. 2005.
  15. ^ Michael Schneider, "Alias is calling it quits", Variety, 27. 11. 2005.
  16. ^ "Nominirani i dobitnici Teen Choice Awarda 2005.", FOX.com
  17. ^ "MTV Movie Awards" 2006., MTV.
  18. ^ Fred Topel, "Interview: Rachel Nichols on P2", CanMag, 6. 11. 2007.
  19. ^ "The Amityville Horror (2005)", Box Office Mojo.
  20. ^ Scott Weinberg, "Let's All Take a Trip to The Woods (FINALLY!)" Archived 9 May 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine., blog.moviefone.com, 24. 7. 2006.
  21. ^ Jette Kernion, "FF Review: The Woods" Archived 9 May 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine., blog.moviefone.com, 30. 9. 2006.
  22. ^ "The Woods (2006)", Rotten Tomatoes.
  23. ^ Josef Adalian, Michael Schneider, "CW picks up 'M.I.L.F. and Cookies'", Variety, 15. 2. 2007.
  24. ^ "Fox pickups", Variety, 29. 1. 2007.
  25. ^ Ryan Rotten, "Exclusive Interview: P2's Rachel Nichols", ShockTillYouDrop.com, 12. 10. 2007.
  26. ^ Kritike filma P2, Metacritic.
  27. ^ James Berardinelli, "Review: P2", ReelViews.net, 2007.
  28. ^ "P2 Review", Variety, 8. 11. 2007.
  29. ^ Kritike filma Sestre po farmerkama 2, Metacritic.
  30. ^ Roger Ebert, "The Sisterhood of the Traveling Pants 2", Chicago Sun-Times (Roger Ebert.com), 5. 8. 2008.
  31. ^ Stephen Holden, "Four Jills in Jeans (One Pair) Go to College, Find Romance (or Not), Stay Connected", The New York Times, 6. 8. 2008.
  32. ^ Peter Sciretta, "Star Trek Casting: Rachel Nichols, Jennifer Morrison and Winona Ryder", slashfilm.com, 8. 11. 2007.
  33. ^ Anthony Pascale, "Nichols Is An Orion + Morrison Is Kirk's Mom", TrekMovie.com, 17. 12. 2007.
  34. ^ Larry Carroll, "Sienna Miller Describes 'Really Good Girl Fight' in 'G.I. Joe: Rise Of Cobra'", MTV, 10. 3. 2009.
  35. ^ Kritike za G.I. Joe: Kobrin uzlet, Metacritic.
  36. ^ Zarada Kobrinog uzleta, Box Office Mojo.
  37. ^ Richard Corliss, "G.I. Joe: The Rise of Cobra: Straight to Self-Parody", Time, 7. 8. 2009.
  38. ^ Justin Kroll, "Rachel Nichols joins The Loop", Variety, 12. 10. 2009.
  39. ^ Alison Willmore, "Review: Meskada, murder and manufacturing in a small town", Independent Film Channel, 23. 4. 2010.
  40. ^ Datumi puštanja Meskade, IMDb.
  41. ^ Dave McNary, "Conan rounds out cast", Variety, 16. 3. 2010.
  42. ^ Mike Sampson, "Rachel Nichols gives Conan some much-needed sex appeal", JoBlo.com, 5. 3. 2010.
  43. ^ Brandon Gray, "Conan 3D, 21 Jump Street, Bourne Legacy and Many More Stake Out Dates", Box Office Mojo, 29. 10. 2010.
  44. ^ Kate Stanhope, "Criminal Minds Promotes Rachel Nichols to Series Regular", TV Guide, 3. 12. 2010.
  45. ^ Nellie Andreeva, "It's Official: Criminal Minds Welcomes Back Paget Brewster, Bids Farewell to Rachel Nichols", TV Line, 28. 5. 2011.
  46. ^ "Actress Rachel Nichols & Producer Scott Stuber Split", People, 26. 2. 2009.
  47. ^ Profil Rachel Nichols na Twitteru
  48. ^ "Rachel Nichols Engaged to Michael Kershaw", People,
  49. ^ ""CBS TV pilots: 2009–2010"". Variety. 19. 2. 2009. Pristupljeno 29. 7. 2010. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]