Hidroelektrana Jablanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hidroelektrana Jablanica smještena je na obali rijeke Neretve, uz magistralni put Jablanica-Prozor. Puštena je u rad 1955. godine.[1] Predstavlja prvo i najveće hidroenergetsko postrojenje izgrađeno na rijeci Neretvi. Građena je u dvije faze od 1947. do 1955., i od 1955. do 1958. godine. Branu je gradilo 5000 do 6000 mladih brigadira iz cijele Jugoslavije i Evrope. Proizvodnja električne energije u HE Jablanica započela je u februaru 1955. godine. Nakon izgradnje bila je najveći hidroenergetski objekat u bivšoj SFRJ.[2]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Elektrana je derivaciona s akumulacionim bazenom za sezonsko izravnanje, instalirane snage - 180 MW ( šest agregata s Francisovim turbinama). Prosječna godišnja proizvodnja – 770 GWh.

Akumulacijom hidroelektrane (Jablaničko jezero) obuhvaćene su vode Neretve i svih njenih pritoka uzvodno od Jablanice. Podizanjem visoke lučno-gravitacione brane visoke 85 metara, neposredno ispod ušća rijeke Rame u Neretvu, stvoreno je akumulaciono jezero maksimalne dužine 30 kilometara, koje se proteže uz Neretvu do Konjica, a uz rijeku Ramu do sela Gračaca. Najkraćom trasom između jezera i mjesta gdje je smještena mašinska hala u Jablanici, voda se na turbine dovodi kroz dva tunela dužine oko dva kilometra i pri tome se koristi maksimalni pad od 111 metara.

Sveobuhvatna revitalizacija HE (šest agregata i dio prateće opreme) okončana je 2008. godine. Revitalizacijom je instalirani kapacitet povećan sa 150 MW na 180 MW i radni vijek HE produžen za narednih 30 do 40 godina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]