Idi na sadržaj

Kombinacija (šah)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U šahu, kombinacija je niz poteza, koji često počinje žrtvom, koji protivniku ostavlja malo opcija i rezultira opipljivim dobitkom. U većini trenutaka tokom partije svaki igrač ima nekoliko razumnih opcija na izboru, što planiranje unaprijed čini teškim, osim s aspekta strategije. Za razliku od neke uobičajene norme, kombinacije su dovoljno forsirajuće tako da igrač može tačno izračunati kako će steći prednost protiv bilo koje odbrane. I zaista, često je potrebno vidjeti nekoliko poteza unaprijed, i to do u tačne detalje, prije počinjanja kombinacije ili inače početna žrtva neće ni biti odigrana.

Definicija

[uredi | uredi izvor]

1952/53. urednici mjesečnika Šah u SSSR-u odlučili su se za ovu definiciju: Kombinacija je forsirajući niz poteza u kojem se koriste taktička sredstva i iskorištavaju specifičnosti pozicije kako bi se postigao određeni cilj (Golombek 1977).

Irving Chernev rekao je:

Šta je kombinacija? Kombinacija je mješavina ideja – svezivanja, rašlje, otkriveni šahovi, dvostruki napadi – koje obdaruju figure čarobnim moćima. To je serija nevjerovatnih udaraca prije nokauta. Ona je napeta scena u partiji koja se pojavljuje na tabli. To je dašak čarolije koji daje život beživotnim figurama. Ona je sve ovo i više – kombinacija je srce šaha.

(Chernev 1960)

Primjer

[uredi | uredi izvor]

Kombinacija se obično sastoji od više osnovnih elemenata šahovske taktike, kao što su rašlje, svezivanje, ražanj, potkopavanje, otkriveni napadi itd. Stoga ona mora biti duga najmanje 3 poteza, ali što duže treba da se nadoknadi početna žrtva, to je kombinacija impresivnija. Iz pozicije na dijagramu uzete iz partije G. Stjepanova protiv Petra Romanovskog počinje kombinacija koja ilustrira nekoliko rašlji i ražnjeva.[1]

Stjepanov – Romanovski, Lenjingrad, 1926.
a b c d e f g h
8alt= crni top alt= crni lovac 8
7alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni kralj alt= crni pješak7
6 alt= crni pješak alt= crni konj alt= crni pješak 6
5 5
4 alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak 4
3alt= bijeli pješak alt= bijeli kralj alt= crni top 3
2 alt= bijela kraljica alt= bijeli pješak2
1alt= bijeli top alt= bijeli lovac 1
a b c d e f g h
Bijeli na potezu

Crni je upravo odigrao 1...Txf3. Povlačenje kraljem na e2 omogućilo bi 2...Sd4+, odnosno tzv. kraljevske rašlje (kolokvijalno šah-šeh) i bijeli bi ostao bez dame. Slično tome, potez 2.Kd2 dao bi crnom mogućnost da odigra 2...Tf2+ (hvatajući na "ražanj" bijelog kralja i damu) 3.Le2 Txe2+! 4.Kxe2 Sd4+, ponovo uzimajući damu. Bijeli je, prema tome, odabrao 2.Ke4, ali je predao nakon 2...d5+!. Bijeli i dalje ne može uzeti crnog topa, a da ne izgubi svoju damu, ali bi ga alternativa 3.cxd5 exd5+ 4.Kxd5 Le6+ ostavila bez dobre odbrane. Uzimanje lovca potezom 5.Kxe6 dozvoljava spomenute rašlje 5...Sd4+, dok uzimanje skakača potezom 5.Kxc6 omogućuje crnom još jedan "ražanj": 5...Tc8+ te 6...Txc2. Povlačenje kraljem 5.Ke4 dopušta crnom lovcu novi "ražanj" 5...Lf5+, tako da bijelom ostaje samo jedna opcija: 5.Kd6.

Nakon ovog poteza crni bi odigrao 5...Td8+. Bijeli opet ne bi mogao uzeti ni skakača ni lovca zbog već spomenutih razloga (nakon 6.Kxe6 Sd4+ 7.Ke7 crni ostaje s topom više nakon 7...Sxc2 8.Kxd8 Sxa1), pa mu ostaje samo jedan legalan potez, 6.Kc7, ali zatim potez 6...Tf7+ apsolutno primorava bijelog kralja da uzme skakača, omogućujući "ražanj": 7...Tc8+, a potom 8...Txc2.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Bilješke

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  • Chernev, Irving (1960), Combinations: the Heart of Chess, Thomas Y. Crowell Co. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), The Oxford Companion to Chess (2nd izd.), Oxford University Press, ISBN 0-19-866164-9 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Golombek, Harry (1977), Golombek's Encyclopedia of Chess, Crown Publishing, ISBN 0-517-53146-1 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)