Uporište (šah)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anand-Ivančuk, "Amber", 2001.
a b c d e f g h
8 alt= bijeli top alt= crni konj 8
7alt= bijeli top 7
6alt= crni pješak alt= crni top alt= crni pješak alt= crni kralj alt= crni pješak6
5alt= bijeli pješak alt= crni top alt= crni pješak alt= crni pješak alt= crni pješak 5
4 alt= crni pješak alt= bijeli konj 4
3 alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak alt= bijeli pješak3
2 alt= bijeli pješak alt= bijeli kralj alt= bijeli pješak 2
1 1
a b c d e f g h
Bijeli skakač na c4 zauzima snažno uporište, braneći pješaka na a5 i napadajući polje d6 na otvorenoj liniji

Uporište je polje na 5, 6. ili 7. redu koje je branjeno pješakom i koje protivnički pješak ne može napasti. Takvo polje predstavlja "rupu" za protivnika (Hooper i Whyld 1992). Na dijagramu desno[1] uporište je polje c4, koje zauzima bijeli skakač. Protivnikovi pješaci ne mogu ga napasti - na d-liniji nema pješaka, a crni b-pješak već je previše napredovao.

Uporišta su povoljni položaji za pokretanje napada, naročito skakačem.

Skakači su najdjelotvorniji kad se nalaze blizu protivnikovog uporišta. To je tako zbog njihovog kratkog dometa, što nije slučaj sa damom, topom ili lovcem. Također su djelotvorniji u centru table nego kad su na ivici. Stoga je cilj kojem treba težiti uporište za skakača na nekoj od centralnih linija (c, d, e ili f), i to na protivnikovoj polovini table (npr, na 6. redu). Poznavanje uporišta i njihove efektivnosti ključno je za iskorištavanje situacija s izoliranim daminim pješakom.

S druge strane, Nimzowitsch je sugerirao da je idealna figura za iskorištavanje uporišta na nekoj od bočnih linija (a, b, g ili h) top. To je zbog toga što top može izvršiti pritisak na sva polja na dotičnom redu.

Bilješke[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1992), "outpost", The Oxford Companion to Chess (2nd izd.), Oxford University Press, ISBN 0-19-280049-3 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Nimzowitsch, Aron (2007) [1925], Moj sistem, Quality Chess, ISBN 978-1-907982-14-9 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)