Saobraćaj u Republici Srpskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Broj saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj (2000—2009).

Saobraćaj u Republici Srpskoj spada u nadležnost Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. U tu oblast potpada sva saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura Republike Srpske.[1] Saobraćajna infrastruktura obuhvata puteve, željezničke pruge, željezničke stanice, aerodrome, plovne puteve, pristaništa i slično, dok telekomunikaciona infrastruktura obuhvata telefoniju, telegrafiju, optičke kablove, zemaljske stanice veza, saobraćajnu telematiku i drugo.[1] Niže nadležnosti su podijeljene prema saobraćajnim sektorima na Željeznice Republike Srpske, Pošte Srpske, Putevi Republike Srpske i druga javna preduzeća koja su zadužena za održavanje saobraćaja u ovom entitetu.

Željeznički saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Ukupna dužina pruga normalnog kolosijeka iznosi 425 km.[1] Željeznice Republike Srpske godišnje prevoze oko 1.000.000 putnika i oko 6 miliona tona robe. Željeznice Republike Srpske dnevno u opticaju koriste 65 putničkih i 8 teretnih vozova.

Pružni pravci[uredi | uredi izvor]

Međunarodni kod Željeznica Republike Srpske je 0044.

Cestovni saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Osnovna mreža drumskog saobraćaja obuhvata 4.192 km javnih puteva, od čega 1.781 km magistralnih i 2.183 km regionalnih puteva. O putevima u Srpskoj se brine javno preduzeće Putevi Republike Srpske, koje se između ostalog bavi održavanjem, zaštitom, rekonstrukcijom i izgradnjom magistralnih i regionalnih puteva, objekata na putevima, te prohodnošću i sigurnošću saobraćaja na putevima.

Saobraćajni znaci su ispisani dvojnim pismom, prvo ćirilicom a onda latinicom. Kontrolu drumskog saobraćaja vrši Policija Republike Srpske.

Autoputevi[uredi | uredi izvor]

Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je planiralo izgradnju 430 km autoputa. Procijenjena vrijednost ovih radova je 2,937 milijardi eura.[1]

Izgrađeni:[uredi | uredi izvor]

Planirani:[uredi | uredi izvor]

Magistralni putevi[uredi | uredi izvor]

Magistralni putevi u Republici Srpskoj koji pripadaju evropskoj mreži međunarodnih puteva su:

Zračni saobraćaj[uredi | uredi izvor]

U oblasti vazdušnog saobraćaja ranije je postojalo preduzeće Air Srpska, a sada postoji avio-prevoznik Sky Srpska koje je osnovala Vlada Republike Srpske u februaru 2007. Glavni i najveći aerodrom u RS je međunarodni aerodrom Banja Luka kojim upravlja javno preduzeće Aerodromi Republike Srpske. Pored ovog aerodroma, Vlada RS je planirala i izgradnju Aerodroma Trebinje. U Republici Srpskoj djeluje i Direkcija za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske kao i Vazduhoplovni servis Vlade Republike Srpske.[1]

Vodeni saobraćaj[uredi | uredi izvor]

U Republici Srpskoj postoji 204 km riječnih plovnih puteva, a najveća pristaništa su riječna luka Šamac, Kapetanija pristaništa u Brčkom, pristanište Gradiška, te pristanište za tečne terete u Rafineriji nafte Brod.[1] Plovne rijeke su Sava, koja je osposobljena za međunarodni plovni saobraćaj, te Una, Drina i Bosna, koje su djelimično osposobljene za plovidbu. Selski prelazi sa poprečnom plovidbom se nalaze u Srpcu i Crnjelovu kod Bijeljine.[1]

Poštanski saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Poštanska mreža Pošta Srpske

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g "Министарство саобраћаја и веза Home". www.vladars.net. Arhivirano s originala, 9. 9. 2021. Pristupljeno 20. 9. 2021.