Idi na sadržaj

Warbookpedia.ba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Warbookpedia.ba je projekat čiji je cilj otkrivanje i prikupljanje literarnih ostvarenja objavljenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Projekat je pokrenut na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Bibliotekom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Opis projekta

Poslijeratne vlade u Bosni i Hercegovini nisu ispunile zadatak osnivanja komisija za istinu i pomirenje koje dokumentiraju traumatičnu prošlost, što otkriva ne samo važne izvore dokaza o zločinima iz prošlosti, već može poslužiti i kao instrument za rekonstrukciju poslijeratnih društava. Glavni cilj ovog projekta je dalje stvaranje društvenog pomaka od obrazaca kršenja ljudskih prava i zločina prema budućnosti utemeljenoj na vladavini prava i univerzalnoj osudi zločina iz prošlosti, tekst i narativ predstavljaju glavni medij u ostvarenju takvih ciljeva.[1] Zamišljeni narativi, osim što nadopunjavaju autentična svjedočenja, mogu postati značajnom karikom istraživanju i razumijevanju užasa rata.

Cilj projekta

Otkrivanje i prikupljanje bibliografskih podataka o književnim djelima objavljenim tokom rata u Bosni i Hercegovini, može doprinijeti procesu pomirenja i izgradnje stabilnog mira u poslijeratnom prijelaznom društvu Bosne i Hercegovine. Pokretanje inicijative s ciljem identificiranja i prikupljanja narativa objavljenih u drugim gradovima koji bilježe značajnu izdavačku djelatnost u ratu - Banja Luka, Tuzla, Mostar, Zenica, Ljubuški i drugi, kao i gradovima na Balkanu u kojima djeluje i objavljuje dijaspora. Projekat Warbokpedia.ba služi kao polazište za dokumentiranje strategija suočavanja koje su pojedinci usvojili, te koje istovremeno pričaju priču o životu građana u Sarajevu pod opsadom. Inicijative i na polju izložbi i kulturnih događaja s ciljem kompletiranja uvida od vitalnog značaja za obnovu društva.

Rezultati projekta

Projekat objedinjuje informacijske izvore objavljene u Sarajevu tokom rata u Bosni i Hercegovini. Projekat služi kao model dobre prakse za kreiranje zbirke književnih izvora objavljenih tokom rata u Bosni i Hercegovini, gdje opsada Sarajeva predstavlja polaznu tačku sa identificirana 54 naslova.

Popis naslova studije slučaja Sarajevo pod opsadom

Reference

  1. ^ Ksenija., Bilbija, (2005). The art of truth-telling about authoritarian rule. Madison, Wis.: University of Wisconsin Press. ISBN 0299209008. OCLC 57506751.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)

Vanjski linkovi