Wikipedia:Kreiranje članaka/Traženi članci/Arhiva 9

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Depo portal[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Depo portal je multimedijalni informativno-zabavni portal koji je počeo sa radom u martu 2009. Osnivač je istoimena firma koja se bavi filmskom, tv i internet produkcijom.


Reference[uredi izvor]

www.depo.ba


Depoportal 20:22, 21 juni 2009 (CEST)[odgovori]

Davor Papić[uredi izvor]

Davor Papić je sarajevski dizajner i likovni umjetnik. Trenutno živi i stvara u Bredi, Holandija.

Davor Papić je rođen 20 maja 1962 u Sarajevu, diplomirao je na likovnu akademiji u Sarajevu na katedri za grafički dizajn kod prof. Mladena Kolobarića 1986 godine. Po završetku studija radio je kao asistent tadašnjem dekanu profesoru Seidu Hasanefendiću i profesorici Nadi Pivac. Član je ULUPUBIHa od 1986. godine. 1987. godine mu je dodjeljena prva nagrada za dizajn na šestoaprilskoj izložbi COLLEGIUM ARTISTICUM. Samostalni umjetik je od 1988 godine - status mu je dodijeljen od strane ministarstva za nauku, kulturu i fizičku kulturu Bosne i Hercegovine. Izlaže od 1986. godine u zemlji i inostranstvu. U Švicarskoj do 1987 godine pravi tri samostalne izložbe. Bavi se filmskim plakatom i scenografijom na Sarajevskoj Televiziji. Takođe se bavi dizajnom omota za ploče za grupe: Hari Mata Hari (kojoj je dao i ime), Crvena Jabuka, Gino Banana, Valentino - kasnije Halid Bešlić, Merlin, Tifa i mnogi drugi. U Sarajevu 1991 predstavio prvu izložbu omota za ploče u Olimpijskom Muzeju grada Sarajeva. U holandiji živi i radi od 1992 godine.

Mnogobrojne izložbe u Holandiji izlagao u Amsterdamu, Bredi i Utrehtu (udruženje VAK - izložba plakata u 2007 godini). Od 1998 godine je vlasnik dizajn studija DAWOR DESIGN i radi kao Creative director u holandskoj promotivnoj agenciji Daneco gdje radi prvenstveno na produkt i grafičkom dizajnu za internacionalne korporacije. Najznačajniji internacionalni radovi do sad su: Ambalaža za Skil alate - Wrap Case (distribucija širom svijeta) i projekat za ABN-AMRO Banku - dizajn promotivnih artikala za Volvo Ocean Race 2005-2006. Najnoviji rad je omot zadnjeg albuma grupe Hari Mata Hari - Sreća.Reference[uredi izvor]

http://www.ulupubih.com.ba/html/papic.html


Svi7ac 13:23, 29 juni 2009 (CEST)[odgovori]

Iron & Wine[uredi izvor]

Iron & Wine je ime pod kojim nastupa i objavljuje američki pjevač i tekstopisac Sam Beam (* 26. juli 1974. u South Carolina). Ime Iron & Wine je Beam preuzeo začinu za hranu zvanim „Beef Iron & Wine“, koju je otkrio u jednoj prodavnici tokom filmskih snimanja. Na njegovu muziku uticala je afrička muzika, Blues, Motown Sound ali i New Wave 1980-ih godina i naročito album Swordfishtrombones od Tom Waitsa. Često i režira sam svoje videoklipove.

Biografija[uredi izvor]

Beam je odrastao u Columbia (South Carolina). Kao dijete je često išao sa porodicom na farmu kod svog djeda. Posjećivao je Seven Oaks Elementary School, Irmo Middle School i Chapin High School. Studirao je prvo u Virginiji, a zatim je završio studij filmskih nauka na Florida State University. Trenutno živi sa ženom i četiri kćerke u Dripping Springs, blizu Austin u Texasu.

Historija benda[uredi izvor]

Prije nego što je imao uspjeha sa svojom muzikom, podučavao je Film i Kinematografiju na University of Miami. Već sedam godina je pisao pjesme kada mu je prijatelj posudio četverokanalni uređaj za snimanje. Jedan njegov Demo snimak je privukao pažnju Jonathana Ponemana, šefa izdavačke kuće Sub Popa, koji mu je odmah zatim ponudio ugovor za snimanje ploča. 2002. je Beam objavio svoj prvi album The Creek Drank the Cradle, čije je pjesme uvježbao sam u svojoj kući. Taj njegov Debitni album je dobio dobre kritike koje su ga upoređivale sa Paul Simon i Art Garfunkelom, Elliott Smithom ili Neil Youngom. Daljne vlastite snimke su se pojavile 2003. na EP The Sea & the Rhythm. Njegov drugi studijski album Our Endless Numbered Days (2004.) je međutim snimljen sa gostujućim muzičarima u profesionalnom tonskom studiju. U februaru 2005. slijede EP Woman King sa pomalo biblijskim naglaskom, i u septembru 2005. EP In the Reins, zajednički rad sa Calexicom, bend iz Arizone s kojim je Beam išao i na turneju. Na trećem albumu The Shepherd’s Dog gostuju Joey Burns i Paul Niehaus iz Calexica kao i džezisti Matt Lux i Rob Burger. Prateće vokale izvodi njegova sestra Sarah Beam. Vjerovatno najpoznatiji komad Iron & Wine je međutim cover verzija, koja je postala popularna nakon što se pojavila u jednoj reklami i u filmu Garden State: Such Great Heights, u originalu od The Postal Service.

Diskografija[uredi izvor]

Albumi[uredi izvor]

 • 2002. The Creek Drank the Cradle
 • 2004. Our Endless Numbered Days
 • 2005. Iron & Wine Live Bonnaroo
 • 2007. The Shepherd's Dog
 • 2009. Around the Well

EP i Singlovi[uredi izvor]

 • 2002. März 2002 Sub Pop Singles Club CD (Single)
 • 2002. Iron & Wine Tour EP
 • 2002. Call Your Boys b/w Dearest Forsaken (EP)
 • 2003. The Sea & The Rhythm (EP)
 • 2004. Iron & Wine iTunes Exclusive EP
 • 2004. Passing Afternoon (Single)
 • 2004. In Good Company Soundtrack
 • 2004. Garden State Soundtrack
 • 2005. The Trapeze Swinger (Single) (samo na iTunes)
 • 2005. Woman King (EP)
 • 2005. In the Reins (EP sa Calexico)
 • 2006. Live Session EP (eksluzivno kod iTunes)
 • 2006. Such Great Heights EP
 • 2007* Boy With A Coin EP
 • 2008* Flightless Bird,American Mouth ( Twilight Soundtrack)

Reference[uredi izvor]

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/showbiz/sftw/article417078.ece http://www.pitchforkmedia.com/article/feature/45634-interview-iron-wine http://www.laut.de/wortlaut/artists/i/iron_wine/biographie/index.htm http://www.lastfm.de/music/Iron%2B%2526%2BWine


Isabella 20:01, 12 juli 2009 (CEST)[odgovori]

Hematoencefalična (hematolikvorna) barijera[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Hematoencefalična (hematolikvorna barijera)


Predstavlja mehanizam kontrole razmjene materije između krvi i cerebrospinalnog likvora sa jedne i moždane intersticijske (međućelijske) tečnosti sa druge strane. Mnoge tvari velike molekularne mase gotovo da i ne prolaze iz krvi u likvor ili u moždanu intersticijsku tečnost, iako one vrlo lako prolaze u intersticijsku tečnost drugih dijelova organizma. Dakle između krvi i cerebrospinalnog likvora se nalazi hematolikvorna barijera, a između krvi i moždane intersticijske tečnosti se nalazi hematoencefalična barijera. Pomeute barijere u morfološkom smislu čine : endotel prekapilara i kapilara, neuroglija, osnovna supstanca i membrana nervne ćelije. Hematoencefalična i hematolikvorna barijera postoje u gotovo svim područjima moždanog parenhima sa izuzetkom određenih hipotalamičkih područja, epifize i areae postremae, gdje tvari veoma lako difunduju u tkivne prostore, što je jako važno , jer se u tim moždanim područjima nalaze osjetni organi, koji reaguju na različite promjene tjelesnih tečnosti (kao što su promjena osmolarnosti, koncentracije glukoze i sl.) i učestvuju u njihovoj regulaciji. Hematolikvorna i hematoencefalična barijera su veoma propusne za : vodu, CO2, O2 i većinu tvari topljivih u lipidima (kao što su alkoholi i većina anstetika), dok su slabopropusne za elektrolite (kao što su Na, Cl i K), a gotovo potpuno nepropusne za plazmatske bjelančevine i mnoge velike organske molekule.

Zbog svega navedenog hematoencefalična i hematolikvorna barijera često onemogućuju da se u likvoru ili u moždanom parenhimu postigne djelotvorna koncentracija proteinskih antitijela ili nekih lijekova netopljivih u lipidima.

Razlog slaboj propustljivosti hematoencefalične i hematolikvorne barijere je tijesna međusobna povezanost endotelnih ćelija kapilara, koje su povezane tzv.tijesnim vezama. Dakle, membrane susjednih endotelnih ćelija su međusobno usko povezane, pa među njima nema mnogo pukotinskih pora, kao u većini ostalih kapilara organizma.


Reference[uredi izvor]

Anatomija centralnog nervnog sistema-Prof.dr.sci.med.Drenka Šećerov-Zečević/Mr dr med Ivanka Hižar


Lone wolf 03:38, 15 juli 2009 (CEST)[odgovori]


Rustichello da Pisa[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Rustichello de Pisa je bio italijanski pisac poznat po pisanju biografije Marca Pola za vrijeme njihovog zajedničkog boravka u tamnici u Gienovi.Marco Polo je diktirao svoja sjećanja de Pisi i na osnovu njegovih zapisa nastala je knjiga Putovanja Marca Pola.


Reference[uredi izvor]

Wikipedia na engleskom


Atletasa 21:08, 16 juli 2009 (CEST)[odgovori]

The Strokes[uredi izvor]

The Strokes


The Strokes-i su bend koji je osnovan 1998 u New York City-u,SAD.Bend se sastoji od Julian Casablancas(vokal),Nick Valensi(glavna gitara),Albert Hammond Junior(ritam gitara),Nikolai Fraiture(bas gitara) i Fabrizio Moretti(bubnjevi).

Njihov debitantski album je izdan 2001. godine pod nazivom Is This It.NME


www.thestrokes.com www.infoplease.com/biography/var/thestrokes.html http://www.rollingstone.com/blogs/smokingsection/2009/03/the-strokes-are-back-in-action.php


81.6.75.84 18:50, 25 juli 2009 (CEST)[odgovori]

IslamBosna[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

IslamBosna.ba je najveći i najposjećeniji bosanski islamski web portal koji postoji već više od 10 godina i okuplja nekoliko hiljada članova i članica iz preko 100 zemalja svijeta. IslamBosna.ba je posjećenija i od web-stranice najtiražnijih bosanskih dnevnih novina- dnevnog avaza.

Najstariji sačuvani izgled naslovnice IslamBosne (mart 2004. godine):


IslamBosna postoji samo kao web stranica gdje se ljudi susreću i upoznaju putem interneta, a ima za cilj da pruža informacije o islamu i aktuelnostima u cijelom svijetu, objavljuje vijesti iz BiH i svijeta, analize o svakodnevnim dešavanjima iz ugla nešto drugačijeg od ostalih web-medija.

Forum IslamBosne već cijelu deceniju okuplja ljude različitih profila i različitih pravaca, kako bi otvoreno i uz slobodno izražavanje mišljenja diskutovali o svim relevantnim pitanjima.

Značajno je napomenuti da stavovi izneseni na forumu nisu zvanični stavovi portala IslamBosna.ba, koji želi svima pružiti mogućnost izražavanja vlastitog mišljenja, ukoliko je ono izneseno u skladu s Pravilnikom foruma, donesenim u cilju osiguranja poštovanja integriteta drugih učesnika foruma.

Portal IslamBosna.ba nikad nije finansirala niti ga sada finansira bilo koja organizacija/institucija. Aktivnosti i rad IslamBosne vode i održavaju isključivo dobrovoljci koji podržavaju slobodno i kritičko iskazivanje misli o aktuelnim političkim, vjerskim i drugim dešavanjima u BiH i svijetu. IslamBosna.ba nikad nije preferirala niti sada preferira bilo koju političku partiju ili političku liniju.


Reference[uredi izvor]

http://www.islambosna.ba/index.php/o-nama/osnovne-informacije/1680-o-nama
http://www.alexa.com/siteinfo/islambosna.ba
http://www.islambosna.ba/images/stories/slike/IB.jpg

Shuttler 16:35, 26 juli 2009 (CEST)[odgovori]

Protiv  Stranica u privatnom vlasništvu (forum) bez relevantnosti za Wikipediju. Osim toga ne odgovara ni minimalnim zakonskim propisima o impresumu (Nepoznati podaci o vlasniku, kontakt samo preko mail-formulara, nije navedena fizicka niti pravna adresa...) iako se vlasnik odriče odgovornosti za sadržaj. Wikipedija nije mjesto za podizanje plasmana privatnih stranica (kao gore navedeni primjer: islambosna.ba je na 212.917. mjestu dok je dnevniavaz.ba na 19.532. mjestu, izvor: www.alexa.com po saobraćaju stranice). Odbijeno --Amir pitaj 16:57, 26 juli 2009 (CEST)[odgovori]

LRC Kreditni biro[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

LRC Inženjering d.o.o. Kreditni biro je prvi privatni kreditni biro u punoj funkciji u Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost kreditnog biroa je prikupljanje podataka od institucija - članica, obrada i ažuriranje informacija, kao i osiguranje zaštite informacija.

LRC Inženjering d.o.o. Kreditni biro, u toku svog 7-godišnjeg postojanja, radi na objedinjavanju podataka banaka, mikrokreditora, osiguravajućih društava, javnih i privatnih komunalnih preduzeća, fondova, donatora, privrednika - pravnih lica i ostalih institucija u jednu centralnu bazu podataka kojoj je pristup članicama LRC-a omogućen na najjednostavniji način - putem web sistema, 24 sata dnevno.

Od svog osnivanja, LRC operiše na teritoriji oba entiteta (FBiH i RS), čime je obezbijedio nesmetan protok informacija finansijske prirode. U ovom trenututku, LRC ima potpisane ugovore o saradnji iz sfere obezbjeđivanja informacija, sa preko 4000 članica. Baza podataka broji preko 32 miliona informacija o urednom ili neurednom otplaćivanju dugovanja prema raznim finansijskim i privrednim subjektima u BiH.

Kreditni izvještaj

LRC Kreditni biro prikupljene podatke od strane ugovornih partnera, prosljeđuje na upit svojim članicama u formi kreditnih izvještaja.

Kreditni zvještaj je sažetak vaše finansijske pouzdanosti - vaša historija u plaćanju kredita i ostalih računa.


LRC kreditni izvještaj sadrži: › Podatke o odobrenim kreditima pravnih i fizičkih lica › Podatke o urednosti vraćanja odobrenih kredita › Podatke o urednosti vraćanja kredita na kojima je pravno ili fizičko lice žirant/ jemac › Zbirni podaci o pretragama – ukupni broj provjera, broj provjera lica u svojstvu aplikanta ili žiranta, broj provjera u posljednjih 30 dana pravnih i fizičkih lica › Podatke o izmirenju obaveza prema PIO-MIO fondu Federacije i RS-a za pravna lica › Podatke o stečaju, likvidaciji i ugašenim firmama › Podatke o kreditima koje su otplatili ili otplaćuju žiranti › Alternativne adrese fizičkih lica - adrese prikupljene od strane ostalih LRC članica (Telekomi, Vodovodi, Upravitelji, Finansijske institucije) › Listu transakcijskih računa ažuriranih na dnevnom nivou › Ostala kašnjenja u plaćanjima pravnih i fizičkih lica (npr. dugovanja prema pravnim licima, prema vodovodu, toplanama, rtv pretplati, upraviteljima, telekomima..)

http://web.lrcbh.com/lrc/web/LDisplayReport.htm

Naplata potraživanja

LRC Kreditni biro je uspostavljanjem baze podataka o platežnim navikama pravnih i fizičkih lica u BiH, u mnogome doprinio na uspostavljanju finansijske discipline, transparentosti tržišta, stvaranju boljeg poslovnog okruženja, ali i poboljšanju naplate potraživanja u BiH.

Svjetska praksa pokazuje da kreditni biroi, kao organizovane baze podataka o platežnim navikama pravnih i fizičkih lica upravo predstavljaju najbolje mehanizme za indirektnu i direktnu naplatu potraživanja.

Sa preko 4000 klijenata, bazom podataka, preko 50 uposlenika LRC Kreditni biro se nametnuo kao najbolji i najučinkovitiji trenutni mehanizam za naplatu potraživanja prije pokretanja dugotrajnih i skupih, sudskih procesa.

Dobro obučeni uposlenici profesionalno pronalaze rješenja naplate Vaših potraživanja i nude dodatne mehanizme kako bi dug bio naplaćen.

Posredovanje vršimo na principu klasične direktne naplate potraživanja, a tu spadaju:

• analiza razloga neplaćanja i finansijskog stanja dužnika • kombinacije dopisa i pismenih opomena, • telefonskih poziva, • provjere podataka, • lociranja dužnika i pronalaženja alternativnih adresa stanovanja, • pronalaženje alternativnih rješenja kako bi dug bio namiren • monitoring dužnika kroz cjelokupni proces naplate • naplata potraživanja za dužnike, kako bi bili u stanju da izmire svoje obaveze • evidentiranje podataka o neplaćanju na JIB/ JMBG pravnog/ fizičkog lica u bazi podataka LRC-a

Reference[uredi izvor]

http://www.cin.ba/Stories/P16_SME/?cid=793,2,1 http://www.ekapija.com/website/sr/page/1031 http://bihinfo.com/gospodarstvo/5135-blokirani-rauni-20000-poduzeca.html http://www.ekapija.com/website/sr/page/122831 http://www.ekapija.com/website/sr/page/33698 http://www.seebiz.net/financije/bankarstvo-i-osiguranje/lrc-kreditni-biro-i-mtel-potpisali-ugovor-o-saradnji- http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=1313&Itemid=2 http://www.glassrpske.com/vijest/4/ekonomija/5384/lat/Banke-sve-vise-koriste-usluge-kreditnih-biroa.html http://www.ekapija.com/website/sr/page/22651 http://www.ekapija.com/website/sr/page/30095

92.36.181.57 22:50, 3 august 2009 (CEST)[odgovori]

Protiv  Wikipedija nije mjesto za reklamu. Pogledajte Wikipedia:Šta nije Wikipedia. --Amir pitaj 22:57, 3 august 2009 (CEST)[odgovori]

Jari Litmanen[uredi izvor]

Jari Olavi "Litti" Litmanen(20.2.1971 Lahti,Finska) je finski fudbaler. Bivši je kapiten finske reprezentacije a trenutno je igrač FC Lahtija koji se takmiči u finskoj prvoj ligi(Veikkausliiga).

Litmanen je najbolji finski fudbaler svih vremena i prvi je finski fudbaler koji je stekao planetarnu slavu devedesetih godina prošlog vijeka. Ljubitelji fudbala u Finskoj ga zovu Kunigas(Kralj). Proglašen je za najboljeg fudbalera Holandije 1993 a 1995 u izboru France Footballa za Zlatnu kopačku zauzeo je treće mjesto iza George Weaha i Jurgena Klinsmanna. Iako u poznim godinama za aktivnog fudbalera i dalje je važan igrač finske reprezentacije.
Reference[uredi izvor]

Itfrombit 00:47, 4 august 2009 (CEST)[odgovori]

Glikozidi[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Glikozidi su naširoko rasprostranjenji u prirodi u različitim biljkama.Dosta se koriste u medicinske svrhe, posebno kardiotonični glikozidi koji imaju specifično djelovanje na srce. Glikozidi nastaju kondenzacijom između hidroksilne grupe anomernog ugljika monosaharida ili fragmenta monosaharida bilo koje veličine i drugog jedinjenja koje može biti monosaharid ili aglikon. U aglikonsku komponentu spadaju aromatski i alifatski alkoholi,aromatski i alifatski amini,aromatski i alifatski tioli. u reakciji sa hidroksilnom grupom anomernog ugljika monosaharida sa hidroksilnom grupom alkohola formira se O-glikozidna veza, koja je suštinski acetalna veza, nastala u reakciji između hemiacetalne grupe(formirana iz aldehida i -OH grupe) i druge -OH grupe. U reakciji hemiacetalne grupe sa aminima nastaje N-glikozidna veza, a sa tiolima nastaje S-glikozidna veza. Na osnovu stvaranja glikozidne veze postoje O-glikozidi, N-glikozidi, S-glikozidi i C-glikozidi(nastali zamjenom kisikovog atoma iz O-glikozidne veze sa ugljikom).

Reference[uredi izvor]

Robert K. Murray,Daryl K. Granner,Peter A. Mayes,Victor W. Rodwell, Harper’s Illustrated Biochemistry, Twenty-Sixth Edition, Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.

Marco Brito-Arias,Synthesis and Characterization of Glycosides, © 2007 Springer Science+Business Media, LLC, All rights reserved.

DANIEL E. LEVY,CHO TANG, , TETRAHEDRON ORGANIC CHEMISTRY SERIES Volume 13, The Chemistry of C-Glycosides, Copyright © 1995 Elsevier Science Ltd, All rights reserved.

Daniel E. Levy, Péter Fügedi, The Organic Chemistry of Sugars, Copyright © 2006 by Taylor & Francis Group LLC, All rights reserved.

Dallsa7 00:27, 5 august 2009 (CEST)[odgovori]

Yes check.svg Urađeno

Pirker, Pero[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Pirker, Pero, hrvatski političar (Varaždin 5.7.1927 - Zagreb, 1.8.1972). Studirao pravo u Zagrebu, sudjelovao u antifašističkoj borbi. Bio je predsjednik Skupštine grada Zagreba (1963. - 1967.). i predsjednik Gradskoga komiteta SKH. 1969. godine bio je izabran za sekretaraIzvršnog komiteta CK SKH. Kao značajan sudionik Hrvatskog proljeća i blizak suradnik M. Tripala i S. Dabčević-Kučar, bio je nakon sjednice u Karađorđevu u prosincu 1971. prisiljen dati ostavku na funkciju te je isključen iz javnoga života. Ispračen je velikim sprovodom, kao svojevrsnim prosvjedom protiv političke represije.


Reference[uredi izvor]

Hrvatska enciklopedija, 2006. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb

195.29.161.70 09:21, 8 august 2009 (CEST)[odgovori]

Béla Lugosi[uredi izvor]

Béla Lugosi (20. oktobar 1882 – 16. august 1956) je poznati američki filmski i pozorišni glumac mađarskog porijekla, najpoznatiji po ulozi grofa Drakule u istoimenom flmu iz 1931. godine, baziranom na klasičnom romanu Brama Stokera.

Biografija[uredi izvor]

Lugosi je rođen pod imenom Béla Ferenc Dezső Blaskó u Lugosu u tadašnjoj Austro-Ugarskoj (današnji Lugoj u Rumunjskoj). Bio je četvrto dijete Paule de Vojnich i bankara Istvána Blaskoa. Lugosi je u mladosti započeo glumačku karijeru na pozornicu tumačeći Shakespeareove likove. Za vrijeme prvog svjetskog rata, Lugosi je mobiliziran i služio je kao pješadijski poručnik u austro-ugarskoj vojsci. Tamo se istakao hrabrošću, ali je nakon ranjavanja demobilizran te se vratio kazalištu.

Godine 1917. Lugosi se oženio za Ilonu Szmick. Iste je godine počeo nastupati u mađarskim nijemi filmovima pod pseudonimom Arisztid Olt. Nastupio je u njih dvanaest kada mu je karijeru prekinuli burni poratni događaji, odnosno stvaranje kratkotrajne Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Lugosi je sudjelovao u stvaranju glumačkog sindikata, te je nakon pada Republike u doba Bijelog terora kao ljevičar bio proskribiran. Plašeći se za svoj život, godine 1920. je emigrirao u Njemačku, a istovremeno se razveo od supruge, navodno zbog političkog neslaganja s njenim roditeljima.

Lugosi je u Njemačkoj glumio u nekoliko danas izgubljenih filmova temeljenih na prozi Karla Maya, da bi se u decembru iste godine ilegalno iskrcao kraj New Orleansa, a u martu 1921. dobio dozvolu boravka u SAD. Lugosi je ispočetka zarađivao kao fizički radnik, ali se brzo spojio s mađarskom imigrantskom kolonijom u New Yorku, probio do kazališta, a zatim do Hollywooda, gdje je 1923. imao debi u nijemom filmu The Silent Command.

Godine 1927. Lugosi je, zahvaljujući markantnoj pojavi i egzotičnom mađarskom naglasku dobio ulogu grofa Drakule na Broadwayu. Ta uloga, koju će nešto kasnije ponoviti i na filmu, učinila ga je slavnim i učinila jednom od ikona horor-žanra 1930-ih. Međutim, ona mu je također ograničila karijeru, s obzirom da je otada do kraja života primao isključivo ponude za uloge egzotičnih stranih negativaca.

Lugosi, koji je uloge u nekoliko prestižnih filmova izgubio zahvaljujući svađi s Jamesom Whaleom, otada je bezuspješno pokušavao dobiti nešto drukčije uloge. Međutim, producente je gotovo uvijek zanimala isključivo varijacija na temu Drakule, a to je uključilo i njegov posljednji visokobudžetni film Abbott and Costello Meet Frankenstein iz 1948. godine, gdje je parodirao svoj naslavniji lik.

Lugosi je dotada već bio degradiran na uloge u filmovima snimanim u tzv. Poverty Rowu, dijelu Hollywoodas specijaliziranim za niskobudžetna ostvarenja. Nikada zaliječena ratna rana ga je, pak, tada okrenula konzumiranju morfija o kome je postao ovisan.

1950-ih je ostarjelog i zaboravljenog Lugosija pronašao filmaš Edward D. Wood Jr. te mu dao glavne uloge u nekoliko svojih filmova - Glen or Glenda i Bride of the Monster. Nedugo snimanja potonjeg filma Lugosi je nakratko završio u klinici za odvikavanje od morfija. Po izlasku je počeo snimanje najpoznatijeg Woodovog filma Plan 9 from Outer Space, ali ga je prije dovršetka pogodio srčani udar od koga je umro.

Naslijeđe[uredi izvor]

Lugosi je, zahvaljujući svojoj najpoznatijoj ulozi, desetljećima nakon svoje smrti postao predmetom brojnih imitacija, parodija, ali i homagea.

Njegov je lik, pak, godine 1966. postao predmetom sudskog spora između studija Universal i njegovih nasljednika - supruge Hope Linninger i sina Bele Lugosija Juniora - koji su tvrdili kako su naslijedili Lugosijevo pravo na osobnost. Godine 1979. Vrhovni sud Kalifornije je presudio protiv njih, ali je upravo ta presuda bila godine 1986. povodom za donošenje Kalifornijskog zakona o pravima slavnih osoba kojima je nasljednicima priznato pravo raspolaganja likom preminule slavne osobe.

Lugosijev lik je suvremenim gledateljima najpoznatiji po tome što se pojavio u znamenitom filmu Ed Wood iz 1994. godine. U njemu je glumca tumačio Martin Landau, koji je za to nagrađen Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Reference[uredi izvor]

[1]


NemoLugosi 20:15, 9 august 2009 (CEST)[odgovori]


Scarface[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Scarface (1983 film)


Razlozi[uredi izvor]

Prilikom pisanja članka sam zanemario naslov, te sam na engleskoj wiki umjesto en jednostavno stavio bs, članak nije nađen na Bosanskoj wiki, tako da sam samo nastavio pisati, ne obazirući se na naslov članka.


Sthark 19:23, 22 august 2009 (CEST)[odgovori]

Sulejmanija mosque (Many-coloured mosque)[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

The Sulejmanija mosque (also known as Many-coloured mosque) is in Travnik. It is the first Mosque in Travnik that was built by Gazi-aga in 1757. Ćamil Ahmet pasha reconstructed it so it was called "Ćamilija". A row of 27 shops, a flower garden and a square aroundthe mosque were built then. The tributes were collected to maintain the mosque. The mosque was burnt down in the 1851 fire and rebuilt by Sulejman pasha Skopljak, who had its exterior wall decorate so that it was called a many-coloured mosque or "Sulejmanija". Its perculiarity lies in the fact that the minaret is in the eastern side instead of the western. The legend says that there are a few hairs of Prophet Muhammed's beard that the Sultan gave to Sulejman pasha as a medal for his war merits.


Reference[uredi izvor]

Guide book "Singing through Travnik", published by Filipović Sound Travnik and Santours Travnik, printed in 1.000 copies in july 1999., Travnik


Studiur04 13:19, 26 august 2009 (CEST)[odgovori]

Članak postoji: Šarena džamija u Travniku--Amir pitaj 07:46, 28 august 2009 (CEST)[odgovori]

Nefrotski sindrom[uredi izvor]

Članak[uredi izvor]

Nefrotski simdrom je poremečaj funkcije bubrega koji dovodi do proteinurije, hipoalbuminemije, edema, hiperlipidemije i hiperkoagulabilnosti krvi. Najčešći uzrok nefrotskog sindroma je reakcija antitjela na antigene glomerularne membrane. Zbog povečane propusnosti glomerula dolazi do gubitka proteina, odnosno javlja se proteinurija koja iznosi oko 3,5 g dnevno ili 50 mg po kilogramu tjelesne mase. Hipoalbuminemija ne javlja se samo zbog propusnosti glomerularne membrane nego i zbog smanjene sinteze u jetri kao i zbog popratne anoreksije prema proteinima. Gubitkom albumina dolazi do opadanja koloidno-osmotskog tlaka u krvi, zbog čega dolazi do istjecanja krvne plazme u kapilarama i dolazi do pojave edema. Zbog smanjenja volumena krvne plazme dolazi do smanjenja i srčanog minutnog volumena i arterijskog tlaka što uvjetuje oslobađanje renina i djelovanje osovine renin-angiotenzin-aldosteron zbog čega se još više ubrzava proces nastanka edema. Hiperlipidemija u nefrotskom sindromu se javlja usljed povišena nivoa holesterola, fosfolipida i triacilglicerola u krvi, što dovodi do hiperlipidemije tipa IIa, IIb i V.Hiperlipidemija se vjerovatno javlja zbog sniženja koloidno-osmotskog tlaka i hipoalbuminemije, nakon čega dolazi do stvaranja u jetri VLDL lipoproteina (koji su glavni nosioci triacilglicerola u krvnoj plazmi) kao i LDL lipoproteina (koji su glavno nosioci holesterola u plazmi). Hiperkoagulabilnost krvi u nefrotskom sindromu se javlja zbog povišenja fibrinogena u krvi i smanjenja antitrmobina III. Glomerularnom filtracijom dolazi do gubitka antitrombina III koji služi za inaktivaciju protrombina i faktora koagulacije VII i IX, zbog čega njihova koncentracija raste u venskoj krvi i dolazi najčešće do tromboze vene renalis.


Reference[uredi izvor]

Patofiziologija - Stjepan Gamulin, Matko Marušić, Zdenko Kovač i suradnici


62.68.109.64 00:38, 28 august 2009 (CEST)[odgovori]

CSI: Las Vegas[uredi izvor]

==

CSI: Las Vegas[uredi izvor]

CSI: Crime Scene Investigation (kod nas: Mjesto zločina ili CSI: Las Vegas) američka je kriminalistička TV-serija koja prati istrage forenzičkog tima policije Las Vegasa koji otkriva okolnosti iza tajanstvenih i neobičnih smrtnih slučajeva i drugih zločina. Autor serije je Anthony E. Zuiker, a snima se uglavnom u Universal Studios u Universal Cityju, Kalifornija. Pilot-epizoda prvi put je emitirana 6. oktobra 2000. i dosad je prikazano 9 sezona. U SAD-u se trenutno prikazuje 10. sezona. U BiH u toku je deveta, a u Hrvatskoj je dosad prikazano osam. Seriju zajednički produciraju Kim Steinhoff and Jerry Bruckheimer Television i CBS Productions, što je u jesen 2006. godine postalo CBS Paramount Television. Bivša koproducentska kuća Alliance Atlantis Communications više ne postoji, a njen udio u seriji sada je vlasništvo investitorske firme GS Capital Partners, filijale kompanije Goldman Sachs.1 CBS Paramount stekao je prava međunarodne distribucije serije. Serija je žestoko kritizirana – skoro od njenog početka – od strane policije i tužilaštva, koji smatraju da CSI pruža netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine, kao i od Televizijskog vijeća roditelja (Parents Television Council), koje ističe razinu i neopravdanost prikazivanja nasilja, slika i seksualnih sadržaja u seriji. Pored svega toga, CSI je postao najgledanija serija u SAD-u 2002. godine. Ovaj uspjeh podstakao je CBS da pokrene franšizu, počevši u maju 2002. sa CSI: Miami, a zatim i CSI: NY 2004. godine. CBS je produžio seriju na devetu sezonu, koja se počela prikazivati 9. oktobra 2008. Zbog odlaska [William Petersen|Williama Petersena]] i Garyja Dourdana u devetoj sezoni pojavljuju se novi likovi koje igraju Lauren Lee Smith i Laurence Fishburne. Lik Lady Heather također će se pojaviti u jednoj epizodi, kao i Maketar.2 Prema podacima časopisa Advertising Age iz jeseni 2008. poluminutna reklama u toku serije košta 262. 600 $.3 Neke od lokacija snimanja u Kaliforniji jesu srednja škola Verdugo Hills, Royce Hall (koja pripada univerzitetu UCLA), Gradska vijećnica u Pasadeni i, od oktobra 2007, Državni univerzitet Kalifornije (California State University). Snimanje se tako pomaklo iz Santa Clarite. Ipak, taj grad i njegova okolina pokazali su se toliko mnogostrani i prilagodljivi da se tu još uvijek snimaju neke scene na otvorenom.45

KONCEPCIJA I RAZVOJ[uredi izvor]

Tokom 90-ih godina prošlog stoljeća Anthony Zuiker svojim prvim filmskim scenarijem privukao je pažnju producenta Jerryja Bruckheimera koji je želio ideju za TV-seriju. Ni Zuiker je tada nije imao, ali njegova žena rekla mu je za emisiju na Discovery Channelu o forenzičkim detektivima koji koriste DNK i druge dokaze da riješe zaboravljene slučajeve.6 Zuiker je počeo provoditi vrijeme sa stvarnim forenzičarima iz lasvegaske policije i stekao uvjerenje da tu postoji koncept za seriju. Bruckheimer se složio i dogovorio sastanak sa čelnicima Touchstone Picturesa. Njima se svidio sinopsis i predstavili su ga čelnicima televizija ABC, NBC i Fox, koji ga nisu prihvatili. Šef Serijskog programa CBS-a vidio je potencijal u scenariju, a CBS je imao tzv. "glumi-ili-plati" ugovor ("pay or play contract") s Williamom Petersenom koji je rekao da želi snimiti pilot-epizodu. Čelnicima CBS-a toliko se svidjela pilot-epizoda da su je odlučili odmah ubaciti u raspored za 2000. godinu, i to petkom nakon serije Bjegunac (The Fugitive). U početku se smatralo da će CSI imati koristi od Bjegunca, za koga se očekivalo da će biti hit, ali je do kraja 2000. CSI imao daleko više publike.7

STIL[uredi izvor]

S ovog aspekta, serija je povukla određene usporedbe prema Quincyju i Dosjeima X.8 Tehnička oprema i povremeno korištenje futurističke tehnologije nominalno su "prebacili" seriju u žanr naučne fantastike i donijeli joj nagradu Saturn od Akademije naučne fantastike 2004. godine. U mnogim epizodama nalaze se opširne scene u kojima su detaljno prikazani eksperimenti, testovi ili neki drugi tehnički postupci, obično s minimalnim zvučnim efektima i uz prateću muziku, što je svojevrsna reminiscencija na Nemoguću misiju. Rasvjeta, kompozicija i elementi scenskog aranžmana često su pod velikim utjecajem avangardnog filma.9

MUZIKA[uredi izvor]

Osnovna muzička tema CSI-a jeste Who Are You, naslovna pjesma s albuma grupe The Who10 iz 1978. godine, koju autorski potpisuje Pete Townshend, a izvodi Roger Daltrey (obojica članovi pomenute grupe). I ostale dvije CSI-serije također koriste pjesme ove grupe kao svoju osnovnu temu: Won't Get Fooled Again (CSI: Miami) i Baba O'Riley (CSI: NY). Obje pjesme snimljene su 1971. za album koji nosi naziv Who's Next. Muzika ima važnu ulogu kroz čitavu seriju. Umjetnici kao što su The Wallflowers, John Mayer, Method Man i Akon (s Obiejem Triceom) nastupili su u nekim epizodama (The Accused is Entitled, Built To Kill – Part 1 i Poppin' Tags). Pjesma Wallflowersa "Everybody out of the Water" nalazi se na CSI-evom soundtracku. Često se čuje i Mogwai tokom scena izvođenja forenzičkih testova, kao i Radiohead i Cocteau Twins, ali i nekoliko drugih umjetnika i grupa posudilo je svoju muziku CSI-u, uključujući i Rammstein, čija se muzika naročito koristi u epizodama s Lady Heather. U epizodi iz druge sezone Slaves of Las Vegas korišten je Sigur Rós, u epizodi Grave Danger (finale 5. sezone) grupa The Turtles, a u epizodi Suckers Marilyn Manson.

RADNJA[uredi izvor]

Serija prati slučajeve forenzičkog odjela policije Las Vegasa, koji ostale kolege obično nazivaju Kriminalistički laboratorij Las Vegasa (Las Vegas Crime Lab). Anthony E. Zuiker odabrao je da seriju smjesti u Las Vegas jer je, kao što je spomenuto u pilot-epizodi, kriminalistički laboratorij u tom gradu drugi najaktivniji u SAD-u, odmah nakon FBI-evog laboratorija u Quanticu u Virdžiniji.11 Odjel rješava slučajeve skoro u potpunosti pomoću forenzičkih dokaza, koji mogu, ali i ne moraju dovesti do zaključka radi li se o ubistvu ili nesretnom slučaju. Bizarni zaključci ovih slučajeva često tjeraju ljude da posumnjaju u moral, vjerovanja i ljudsku prirodu uopće. U stvarnom svijetu, kriminalistički laboratorij i "obična" policija čine Las Vegas Metropolitan Police Department, koji se često naziva Las Vegas Metro, ili samo Metro. Zuiker je odabrao da ne koristi naziv Metro u seriji.

LIKOVI[uredi izvor]

Glavni likovi[uredi izvor]

Gil Grissom (tumači ga William Petersen) šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog s doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji.12 Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. U finalu (posljednjoj epizodi) 6. sezone Way To Go otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sidle. Zaprosio ju je u osmoj sezoni, što ona prihvaća, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru Danielu Holsteinu.13 Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali Associated Press je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima. U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama Kostarike. Ipak, pojavljivat će se u gostujućim ulogama, po potrebi.14 Ostat će izvršni producent serije.

Catherine Willows (tumači je Marg Helgenberger) zamjenik je Gila Grissoma na mjestu šefa noćne smjene, tj. preuzima komandu kad je Grissom odsutan. Često se prepire s Grissomom i Eckliejem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim epizodama Catherine stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindsey. Izrazila je zanimanje prema kolegi Warricku Brownu kada je rekla da je "radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti", nakon što je saznala da se Warrick oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž Eddie i otac Sam Braun ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki Yolandi McCleary.

Nick Stokes (tumači ga George Eads) smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dallasa s diplomom iz krivičnog prava na teksaškom A&M univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora s njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi Grave Danger Nick je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi Gum Drops kada su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi Stalker kada je majstor Nigel Crane umislio da je Nick njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki s kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda Boom). Tečno govori španski jezik.

Greg Sanders (epizodni lik u prvoj i drugoj, a od 3. sezone član glavne postave; tumači ga Eric Szmanda) najprije je bio DNK-analitičar. Prošao je obuku i rad na terenu, te je u epizodi Who Shot Sherlock? iz 5. sezone i službeno postao član CSI-tima. Unatoč enciklopedijskom znanju iz analize DNK i tragova, još uvijek je neiskusan u terenskom radu i često asistira iskusnijim kolegama. Bio je zainteresiran za brojne žene i iz laboratorija i izvan njega, uključujući i nekadašnju mentoricu i najbolju prijateljicu Saru Sidle. U epizodi iz 7. sezone Fannysmackin' brutalno ga je pretukla jedna banda dok je spašavao drugu žrtvu. Član je Eagle Scouta. Također je napisao i knjigu o historiji Las Vegasa i često ga zaintrigiraju slučajevi koji vuku porijeklo iz "starog Las Vegasa", kojim je tada vladala mafija.

Dr. Albert Robbins (epizodni lik u prvoj i drugoj, a od 3. sezone član glavne postave; tumači ga Robert David Hall) glavni je okružni patolog. Oženjen je, ima troje djece i blizak je Grissomov prijatelj. On je često jedini koji razumije Grissoma i obrnuto. Na nogama ima proteze, a implicirano je da je noge izgubio u nesreći pokušavajući iskopati pod na mjestu zločina. Hendikepiranost lika vuče porijeklo od samog glumca Halla koji je izgubio noge u saobraćajnoj nesreći.

David Hodges (epizodni lik od 3. do 7., a od 8. sezone član glavne postave; tumači ga Wallace Langham) laboratorijski je tehničar i specijalista za razne vrste materijalnih tragova koji je iz Los Angelesa premješten u Las Vegas. Njegov lik seriji daje dozu komike, iako ga većina kolega smatra nepodnošljivim i iritantnim. Uvijek se pokušava dodvoriti Grissomu, koji povremeno oda priznanje Hodgesovoj stručnosti. Prvi put se pojavio u epizodi Recipe for Murder iz 3. sezone. Bio je zainteresiran za kolegice iz laboratorija Miu Dickerson i Wendy Simms, a jednom je naveo sve laboratorijske tehničare da pokušaju riješiti (iza Grissomovih leđa) slučaj ubice-maketara, otkrivši pritom ključni trag (7. sezona, epizoda Lab Rats). Hodges ima i izvanredno čulo mirisa i može identificirati ključne hemijske spojeve po samom njihovom mirisu.

Riley Adams (u seriji od 9. sezone; tumači je Lauren Lee Smith) bivša je policajka iz St. Louisa koja je postala forenzičarka. Dolazi u Las Vegas da popuni prazno mjesto u njihovom timu, koji je još potresen ubistvom kolege Warricka Browna. 15. 5. 2008. CBS je izdao obavijest za štampu koja potvrđuje da će se Lauren Lee Smith priključiti glumačkoj ekipi CSI-a u ulozi Riley Adams, ulozi koja bi trebala popuniti prazninu nastalu odlaskom Sare Sidle u prethodnoj sezoni. Prema toj obavijesti, Adams će biti nonkonformistica koja se priključila policiji iz pobune prema ocu koji je psihijatar.

Dr. Raymond Langston (u seriji od 9. sezone; tumači ga Laurence Fishburne) pomoćnik je šefa noćne smjene i konsultant CSI-tima. O ovom liku CBS je ranije objasnio da "mu je fokus na razumijevanju ponašanja kriminalaca, kako i zašto ljudi rade nasilna djela – tendencije koje on vidi i u sebi. Tokom istrage jednog ubistva, dolazi u kontakt sa CSI-timom i na kraju im se pridružuje kao forenzičar 1. nivoa". Nekad je bio doktor i radio u bolnici. Njegov kolega s posla ubio je 27 pacijenata i bili su mu predočeni svi dokazi, međutim, to nikad nije riješio. CBS je potvrdio da će se Fishburne pridružiti seriji od 9. epizode u 9. sezoni, a Grissom će otići u narednoj epizodi.

Kapetan Jim Brass (tumači ga Paul Guilfoyle) bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz New Jerseya. Nastavlja raditi s forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom Ellie, koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Angelesu. U epizodi iz 2. sezone Ellie otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Brass je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grissomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sidle. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi Bang Bang iz 6. sezone dvaput je pogođen od strane Williama Cutlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca.

Bivši likovi[uredi izvor]

Warrick Brown (sezone 1-8 i 1. epizoda 9. sezone; tumači ga Gary Dourdan) bio je AV (audio-video) analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Warrickovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima Holly Gribbs ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Warrick bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grissomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eckliejevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Warrick je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U 1. epizodi 9. sezone otkriveno je da ima dijete. Warricka više neće biti u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, u finalu 8. sezone zamjenik šerifa puca Warricku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 1. epizode 9. sezone na Grissomovim rukama.

Sara Sidle (sezone 1-8, epizodno u sezoni 9; tumači je Jorja Fox) bila je analitičar materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u San Franciscu. Zamijenila je Holly Gribbs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je "hladnog" tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Lauru, sve dok jednom Laura nije "pukla" i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grissomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda The Case of the Cross-Dressing Carp). Nekoliko epizoda poslije (epizoda Goodbye and Good Luck) Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila s kolegama ni s Grissomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti s duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 1. epizodi 9. sezone zbog Warrickove smrti, kao i u 2., 5. i 10. epizodi (posljednjoj Grissomovoj).15

Sofia Curtis (epizodno u 5. i 6. sezoni, u sedmoj član glavne postave; tumači je britanska glumica Louise Lombard) detektivka je u Odjelu za ubistva. Bila je forenzičarka koja je postala član Grissomovog tima nakon što je polovinom 5. sezone pomoćnik direktora Kriminalističkog laboratorija Conrad Ecklie razdvojio tim na 2 dijela (Grissomov i Catherinin). Međutim, ubrzo je počela razmišljati o tome da dâ otkaz pogođena činjenicom da je degradirana s mjesta šefa dnevne smjene. U 6. sezoni napravila je promjenu u karijeri prebacivši se iz forenzičara u detektive. Pojavila se u 1. epizodi 8. sezone Dead Doll kao "specijalna gostujuća uloga". Otada se nije pojavljivala.

Epizodni likovi[uredi izvor]

U seriji se pojavljuje dosta epizodnih likova različitih profila (laboratorijski tehničari, detektivi, članovi porodica glavnih likova, kao i neki zločinci). Pogledajte članak.

Gostujući glumci[uredi izvor]

U seriji je gostovalo i dosta poznatih ličnosti, pjevača i glumaca iz drugih serija. Evo nekih: Steven Baldwin, zvijezda serije Usual Suspects, pojavio se kao Jesse Acheson, protiv koga se vodila istraga u epizodi Compulsion (sezona 5). Roger Daltrey, vođa grupe The Who, igrao je nestalog mafijaškog šefa koji se vraća u Las Vegas da se osveti onima koji su ga pokušali ubiti (epizoda Living Legend, sezona 7). America Ferrera, zvijezda serije "Ružna Betty" (Ugly Betty) i Disneyevog kanala, pojavila se u epizodi Harvest (sezona 5). Faye Dunaway glumila je poznatu bivšu šou-plesačicu i bivšu ljubav mafijaškog mogula u epizodi Kiss Kiss, Bye Bye (sezona 6). Danny Bonaduce pojavio se kao Izzy Delancy, prva žrtva ubice-maketara, u dvodijelnoj 1. epizodi 7. sezone Built to Kill, te epizodi Loco Motives. Kelly Rowan, iz serije O. C., pojavila se u epizodi Slaves of Las Vegas kao Eileen Nilson, supruga čovjeka koji ju je mrzio. Natjerala je djevojku iz podzemnog fetiš-kluba da se ponaša kao ona, što je nagnalo njenog nasilnog muža da je ubije. Kevin Federline (bivši muž Britney Spears) pojavio se u epizodi Fannysmackin' (7. sezona) kao siledžija poznat kao "Pig" (svinja) i vođa ulične bande koja je nasumično brutalno, a ponekad i fatalno, premlaćivala građane, a najviše turiste u Las Vegasu. U ovoj epizodi banda ozbiljno napada Grega Sandersa koji pokušava pomoći jednoj od njihovih žrtava. Pig se, također, verbalno obrušava na Nicka i Warricka dok oni istražuju mjesto napada na Grega, što dovodi do manjeg fizičkog sukoba između Piga i Nicka. Ian Somerhalder, Josh Holloway, Elizabeth Mitchell i Harold Perrineau, zvijezde serije Izgubljeni (Lost), također su gostovali u CSI-u. Somerhalder je glumio osumnjičenog za ubistvo Tonyja Del Nagra (1. epizoda 3. sezone: Revenge Is Best Served Cold). Holloway je 2003. igrao Kennyja Richmonda (1. epizoda 4. sezone: Assume Nothing), zaposlenika u kasinu koji je na koledžu bio Nickov timski kolega u bejzbol-ekipi. Mitchell se pojavila kao Melissa Winters, tužiteljica vezana za invalidska kolica i Sarina prijateljica sa strašnom tajnom (epizoda 1 Hit Wonder), a Perrineau je glumio svećenika nečiste prošlosti koji se podvrgao egzorcizmu i koji je nestao (epizoda Go To Hell). Prije nego što je postao član glavne postave u CSI: NY, Carmine Giovinazzo pojavio se u spomenutoj 1. epizodi 3. sezone, što ga čini jednim od nekoliko glumaca koji su se pojavili u sve tri CSI-serije. Juliette Goglia glumila je Hannah West, čudo od djeteta, koja je "zamutila vodu" u dva slučaja ubistva u koja je bio umiješan njen polubrat. Njeni hladni, proračunati postupci natjerali su Saru da ponovo razmisli o svojoj karijeri, i ona odlazi na kraju također spomenute epizode Goodbye and Good Luck. Sara ostavlja svoj službeni prsluk za novu forenzičarku Ronnie Lake nakon što je s njega uklonila etiketu sa svojim imenom i bacila je u kantu za smeće. Prvi slučaj sa Hannah bio je u sezoni 6 (epizoda The Unusual Suspect). U seriji su gostovala i 4 glumca iz serije The Shield. Catherine Dent glumila je Danny (ubicu) u epizodi Who Shot Sherlock? (5. sezona), Kenny Johnson igrao je Lema, vozača Korvete, u epizodi Time of Your Death (sezona 6), Walton Goggins glumio je Shanea (ubicu) u epizodi Empty Eyes, a Jay Karnes pojavio se kao detektiv Dutch iz Unutrašnje kontrole u epizodi For Gedda (sezona 8). Jamie Hyneman i Adam Savage, autori serijala MythBusters, pojavili su se kao naučnici-posmatrači u epizodi The Theory of Everything (sezona 8). Hip-hoper Method Man pojavljuje se kao Drops u epizodama Poppin' Tags, Big Shots i Drops Out. Taylor Swift glumi Haley Jones u epizodi koja je prikazana 5. 3. 2009. (u SAD-u). Holt McCallany bio je u epizodi Young Man with a Horn. Prethodno je glumio detektiva Johna Hagena u CSI: Miami. Zvijezda serije Heroji (Heroes) Milo Ventimiglia igrao je Bobbyja u epizodi Friends & Lovers (sezona 1). Zvijezda američke verzije serije Ured (The Office) John Krasinski pojavio se u epizodi Who Shot Sherlock? (sezona 5). Travis Barker glumio je repera u epizodi o reperskim ratovima između istočne i zapadne američke obale. Shanna Moakler, bivša miss SAD-a, pojavila se u istoj epizodi kao i njen sada već bivši muž Barker. Allison Scagliotti-Smith, poznata po ulozi Mindy Crenshaw u Drake & Josh, tumačila je zaposlenicu u restoranu brze hrane u epizodi Deep Fried and Minty Fresh.

EPIZODE[uredi izvor]

Prve 4 sezone imaju 23, peta 25, a 6. i 7. 24 epizode. Osma ima samo 17 zbog poznatog štrajka scenarista u Hollywoodu. Neke od njih bile su tzv. crossover (unakrsne) epizode s druge 2 CSI-serije. Dvodijelna unakrsna epizoda sa serijom Bez traga (Without a Trace) emitirana je u SAD-u 8. 11. 2007. Prvi dio bio je u okviru CSI-a, a drugi u okviru Bez traga.16 Posljednja epizoda 8. sezone prikazana je 15. 5. 2008.

PRIJEM[uredi izvor]

U TV-sezoni 2002-03 CBS je postao gledaniji od dotad vodećeg NBC-a, a CSI najgledanija TV-emisija za tu sezonu17, a u idućih 5 najgledanija emisija sa scenarijem. Od 2003. serija je i na vrhu najgledanijih dramskih serija u SAD-u, a i u 2007. zadržala se među 5 najgledanijih emisija svake sezone. Finale 5. sezone (Grave Danger), koje je režirao Quentin Tarantino, gledalo je 19. 5. 2005. preko 35 miliona ljudi, dvaput više od najbližeg konkurenta na listi.18 Prema web-stranici TV.com, epizode Living Doll (sezona 7) i Grave Danger dobile su najveću ocjenu (9,6) od svih CSI-epizoda. Ocjenu 9,5 dobile su Monster in the Box (sezona 7) i For Gedda (sezona 8), a 9,4 Goodbye and Good Luck (sezona 8), Rashomama (sezona 6), Law of Gravity (sezona 7), Gum Drops (sezona 6), Bloodlines (sezona 4), Play With Fire (sezona 3) i Stalker (sezona 2).

Reakcija javnosti[uredi izvor]

Popularnost serije dovela je do pojave mnogih web-stranica, internet-foruma i velike količine umjetnina koje su izradili ljubitelji serije – oni su drugi po broju napisanih priča (preko 19.000), odmah iza ljubitelja serije Buffy, ubica vampira. 27. 9. 2007, nakon 1. epizode 8. sezone, minijutarna maketa Grissomovog ureda (koju smo vidjeli da pravi u 7. sezoni) stavljena je na eBay. Aukcija je završena nakon 10 dana, a maketa je prodana za 15.600 $. CBS je novac donirao udruženju CASA (nacionalno udruženje koje podržava i promovira sudski određene zastupnike zlostavljane i zanemarene djece). U augustu 2007, nakon što su se pojavile glasine da Jorja Fox napušta seriju, počela je "narodna" kampanja, koju je pokrenuo jedan internet-forum.19 Mnogi od 19.000 njegovih članova dali su doprinos kampanji, skupivši preko 8.000 $ za poklone i praktične šale namijenjene čelnicima CBS-a te producentima i scenaristima CSI-a. Neke od tih šala bile su svadbena torta za Carol Mendelsohn, 192 čokoladice u obliku insekata s porukom "CSI Without Sara Bugs Us" ("CSI bez Sare je dosadan k'o insekt" /bug = insekt) za Narena Shankara ili avion koji je nekoliko puta preletio iznad Universalovih studija s porukom "Slijedite dokaze – zadržite Jorju Fox u CSI-u".2021 Bilo je i protesta na način da se producentima poštom šalje 1 dolar kako bi se sačuvao Jorjin ugovor "1 po 1 dolar". Od početka kampanje (29. 9. 2007) do 16. 10. 2007. više od 20.000 pisama s novcem i lecima iz 49 zemalja stiglo je na adresu Universala i sjedišta CBS-a u New Yorku.222324 Fox i Mendelsohn odlučile su donirati taj novac udruženju CASA.25

Kritika zbog tematike nasilja i seksa[uredi izvor]

Serija je često kritizirana zbog nivoa i neopravdanosti prikazivanja nasilja i seksualnih sadržaja. Zajedno s druge 2 CSI-serije, pomakla je granice onoga što se smatralo prihvatljivim za prikazivanje na udarnoj TV-mreži.26 Serija ima dosta epizoda s tematikom seksualnog fetišizma i drugih oblika seksualnog zadovoljavanja (vidi naročito lik Lady Heather, koja je profesionalna domina). Televizijsko vijeće roditelja (PTC) ocijenilo je CSI jednom od najgorih emisija za prikazivanje u udarnom terminu skoro u svakoj sezoni od CSI-eve druge27282930, a najgorom nakon sezona 2002/03 i 2005/06.31 Vijeće je i neke epizode predložilo za najgore TV-emisije u sedmici323334353637 Dodatno, epizoda King Baby iz februara 2005, koju je PTC imenovalo najuvredljivijom TV-emisijom sedmice, navela je PTC da počne kampanju za podnošenje pritužbi Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) zbog ove epizode.38 Do danas je uloženo oko 13.000 pritužbi na ovu epizodu.39 PTC je, također, zatražio od Cloroxa da povuče svoje reklame iz CSI-a i CSI: Miami zbog tematike nasilja u ovim serijama.

Reakcija organa zakona[uredi izvor]

Druga kritika na račun serije tiče se prikazivanja policijskih procedura za koje neki odlučno smatraju da nije u skladu s realnosti.40 Npr., forenzičari u seriji ne samo da istražuju mjesta zločina (kao što to čine stvarni forenzičari) već vrše racije, učestvuju u potjerama i hapšenju osumnjičenih, ispituju osumnjičene i rješavaju slučajeve, što spada u odgovornost policajaca i detektiva, a ne forenzičkog osoblja. Ipak, neki detektivi također su i školovani forenzičari, iako je to jako rijetko u stvarnom životu. Smatra se neumjesnom i nevjerovatnom praksom puštanje CSI-osoblja da učestvuje u detektivskom poslu jer bi to kompromitiralo nepristrasnost naučnih dokaza. CSI dijeli ovu karakteristiku sa sličnom britanskom serijom Nijemi svjedok (Silent Witness). U okviru stvarne lasvegaske policije forenzičari rade za bilo koju kompaniju koju unajmi okrug Clark, najčešće za Institut za istraživanje pustinje (DRI), koji se nalazi blizu kampusa UNLV-a. Također, gradovi Sjeverni Las Vegas i Henderson i ostali okruzi i općine u blizini ne dozvoljavaju lasvegaskoj policiji ili kompanijama koje rade za nju da uđu u njihovu jurisdikciju, osim ako se zločin desio na granici gradova i/ili općina. Dalje, forenzičari koji su pod ugovorom s lasvegaskom policijom ne idu u druge okruge niti bilo gdje drugo u Nevadi zbog toga što svaki okrug ima različite zakone u pogledu toga šta se smatra organom zakona ili kriminalističkom službom u dotičnom okrugu. Neki okružni javni tužioci kritizirali su seriju zbog toga što javnosti daje netačnu sliku o tome kako policija rješava zločine. Žrtve i njihove porodice dolaze i očekuju trenutne rezultate nekih od procedura prikazanih u seriji, kao što su DNK-analiza ili provjeravanje otisaka prstiju, dok u stvarnom životu ove procedure mogu trajati danima ili čak sedmicama. Javni tužioci navode da se smanjio stepen donošenja konačne presude u slučajevima s malo fizičkih dokaza najviše zbog utjecaja CSI-a na članove porote.41 Međutim, nisu sve krim-službe tako kritične – ustvari, mnogi forenzičari pozitivno su ocijenili utjecaj serije i uživaju u svojoj novoj reputaciji "nepobjedivosti". U Velikoj Britaniji policajci za mjesto zločina, prethodno opterećeni pomalo "klovnovskom" skraćenicom SOCO (Scene Of Crime Officers), sada sami sebe nazivaju CSI-evci. Policije nekih gradova (npr. Norfolk) otišle su čak toliko daleko da su promijenile ime jedinice u "Crime Scene Investigation".42 Također, desio se masovni porast broja aplikanata na regrutiranja i programe obuke, s daleko većim obimom ljudi koji su zainteresirani za ono što se nekad smatralo zaostalim u naučnom pogledu.43

LGBT polemike[uredi izvor]

LGBT (engl. skr. za Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) zajednica kritizirala je seriju zbog negativnog prikazivanja LGBT likova.44 Međutim, pošto su većina jednoepizodnih likova u seriji – zbog same njene prirode – kriminalci, osumnjičeni ili žrtve, prirodno je da su svi od navedenih gostujućih likova prikazani u ne baš pozitivnom svjetlu. Uprkos općem nezadovoljstvu, epizoda Ch-Ch-Changes (sezona 5) pozitivno je primljena u transseksualnoj zajednici.45 Dalje, u epizodi Iced iz iste sezone pojavljuje se jedan od samo nekoliko otvorenih homoseksualnih likova u seriji koji nisu bili žrtve ili zločinci (bio je žrtvin susjed).

Franšiza (licenca)[uredi izvor]

Poput NBC-jeve franšize Law & Order (Zakon i red), CBS je pokrenuo vlastitu franšizu počevši u septembru 2002. sa serijom CSI: Miami. Još jedna serija pokrenuta je 2 godine poslije: CSI: NY. Također je napravljeno dosta stripova, videoigara i romana baziranih na ovim serijama. Serija se našla u istom "svijetu" s drugom CBS-ovom policijskom serijom Bez traga (Without a Trace) tokom unakrsnih epizoda prikazanih početkom novembra 2007. Slično je bilo i sa serijama CSI: NY i Neriješen slučaj (Cold Case).

"CSI-efekt"[uredi izvor]

Termin "CSI-efekt" (ponekad nazvan i "CSI-sindrom") odnosi se na fenomen da su popularne TV-serije, kao što su sva tri CSI-a, Zakon i red, Nijemi svjedok, Ispitujući Jordan (Crossing Jordan) i Buđenje mrtvih (Waking the Dead), žrtvama zločina i članovima porota povećale očekivanja od forenzičke nauke, naročito istraživanje mjesta zločina i DNK-testiranje.46 Za ovaj fenomen se govori da je promijenio način na koji se mnoga suđenja danas predstavljaju u tome što su tužioci pod pritiskom da na sudu izlože više forenzičkih dokaza.47

"CSI: Iskustvo"[uredi izvor]

25. 5. 2007. čikaški Muzej nauke i industrije otvorio je izložbu u čast CSI-a, nazvanu "CSI: Iskustvo" ("CSI: The Experience"). 48 Tu je, također, i web-stranica za one koji ne mogu posjetiti izložbu koju je dizajnirao Centar univerziteta Rice za tehnologiju u podučavanju i učenju (Rice University's Center for Technology in Teaching & Learning).

Vozila[uredi izvor]

Po dogovoru za plasman visokoprofilnih proizvoda49 General Motors donirao je dva terenca GMC Yukon XL Denali policijama Los Angelesa i Las Vegasa. Isti modeli modificirani su i korišteni u seriji kao "jedinica za mobilnu analizu" u finalu 5. sezone Grave Danger. Visina im je promijenjena za 15 cm u odnosu na standardni model, omogućujući tako da vrata prtljažnika štite likove od kiše, te da se u prtljažnik i zadnji kraj smjesti mobilni laboratorij s laptopima, alatnim kutijama i skladištem za dokaze. U epizodi 8 x 12 Warrick vozi crni hibridni Yukon XL/Denali.5051

TELEVIZIJSKI REJTING[uredi izvor]

Sjedinjene Države[uredi izvor]

Napomena: Nova TV-sezona na svakoj američkoj TV-mreži počinje krajem septembra, a završava polovinom maja.

Sezona Vrijeme emitiranja Premijerna epizoda Finale sezone TV-sezona Plasman Gledaoci
(u milionima)
1 petak, 21.00. (od 6. 10. 2000. do 12. 1. 2001)
četvrtak, 21.00. (od 1. 2. 2001)
6. 10. 2000. 17. 5. 2001. 2000–2001. #10 17.80[1]
2 četvrtak, 21.00. 27. 9. 2001. 16. 5. 2002. 2001–2002. #2 23.69[2]
3 četvrtak, 21.00. 26. 9. 2002. 15. 5. 2003. 2002–2003. #1 26.20[3]
4 četvrtak, 21.00. 25. 9. 2003. 20. 5. 2004. 2003–2004. #1 25.27[4]
5 četvrtak, 21.00. 23. 9. 2004. 19. 5. 2005. 2004–2005. #2 26.26[5]
6 četvrtak, 21.00. 22. 9. 2005. 18. 5. 2006. 2005–2006. #3 24.86[6]
7 četvrtak, 21.00. 21. 9. 2006. 17. 5. 2007. 2006–2007. #5 20.00[7]
8 četvrtak, 21.00. 27. 9. 2007. 15. 5. 2008. 2007–2008. #5 19.53
9 četvrtak, 21.00. 9. 10. 2008. 14. 5. 2009. 2008–2009. #4 19.03[8]
10 četvrtak, 21.00. 24. 9. 2009. proljeće 2010. 2009–2010. TBA 16.01 (do danas)

Velika Britanija[uredi izvor]

Epizode se emitiraju četvrtkom u 21. 00. na kanalu FIVE na britanskoj zemaljskoj mreži. Broj gledalaca kreće se oko 4 miliona. Reprize su tokom sedmice na FIVE USA, a broj gledalaca je oko 2 miliona.

NAGRADE I NOMINACIJE[uredi izvor]

Nagrade[uredi izvor]

ASCAP nagrada:

 • Najgledanija TV-serija u 2006.

Nagrade ASC-a:

 • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2006)
 • Izvanredno postignuće u kinematografiji u TV-serijama (2005)

Nagrade Emmy:

 • Izvanredan mikser zvuka u humorističkoj ili dramskoj TV-seriji (2007)
 • Izvanredna kinematografija za serije snimane jednom kamerom (2006)
 • Izvanredno uređivanje zvuka u TV-seriji (2003)
 • Izvanredna (neprotetska) šminka u TV-seriji (2002)

Nagrada Saturn:

 • Najbolja TV-serija (2004)

Nagrada Udruženja TV-glumaca:

 • Izvanredan ansambl u dramskoj seriji (2004)

Nominacije[uredi izvor]

Osim osvojenih nagrada, serija je bila nominirana za još 28 Emmyja u 12 kategorija, kao i za Zlatni globus, Nagradu Udruženja TV-glumaca, Nagradu Udruženja američkih scenarista, Nagradu Udruženja režisera te Nagradu udruženja američkih producenata.

DVD IZDANJA[uredi izvor]

Regija 1[uredi izvor]

Ova regija obuhvata SAD (s Portorikom) i Kanadu.

# Naziv DVD-a Epizode Datum izdavanja
1 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 1) 23 25. 3. 2003.
2 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 2) 23 2. 9. 2003.
3 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 3) 23 30. 3. 2004.
4 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 4) 23 12. 10. 2004.
5 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 5) 25 29. 11 2005.
6 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 6) 24 14. 11. 2006.
7 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 7) 24 20. 11. 2007.
8 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 8) 17 14. 10. 2008.
9 CSI: Crime Scene Investigation (sezona 9) 24 1. 9. 2009.*
 • 9. sezona puštena je u promet u SAD-u 1. 9. 2009, a u Kanadi 22. 9. 2009.

Izdanja za SAD distribuira Paramount Home Entertainment, a za Kanadu Alliance Atlantis. Izdanje 1. sezone razlikuje se od ostalih sezona po tome što je dostupno samo u 1.33:1 ili 4:3 formatu, a ne u 1.78:1 ili 16:9, što je standardni format HDTV-a. Pošto je serija počela 2000. godine, moguće je da snimana na taj način, a naredne sezone bile su prve koje su prebačene u "široki" format. Prva sezona, također, jedina nema Dolby Digital 5.1 audiosistem, već ima stereo zvuk.

Regije 2 i 4[uredi izvor]

Regija 2 obuhvata sve evropske zemlje (osim Rusije, Bjelorusije i Ukrajine), Grenland, Arapski poluotok, Kavkaz, Iran, Egipat, Južnoafričku Republiku, Gvajanu i Japan. U regiju 4 ulaze Srednja i Južna Amerika (osim Gvajane), Australija, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja i još neke manje polinezijske države. U ovim regijama DVD-izdanja izlaze tako što se svaka sezona izdaje u 2 dijela (svaki ima 11 ili 12 epizoda s posebnim dodacima) prije nego što se konačno prodaju "u jednom komadu". Nakon što su kasnila skoro 12 mjeseci za izdanjima u regiji 2 nakon prve 4 sezone, izdanja u regiji 4 izlaze sve brže jer distributeri jednostavno izdaju cijelu sezonu 5 odjednom.

Regija 2

Naziv DVD-a Datumi izdavanja
Cijela sezona 1. dio 2. dio
CSI: Crime Scene Investigation Season 1 8. 12. 2003. 1. 7. 2002. 7. 10. 2002.
CSI: Crime Scene Investigation Season 2 15. 3. 2004. 28. 7. 2003. 6. 10. 2003.
CSI: Crime Scene Investigation Season 3 26. 7. 2004. 5. 4. 2004. 5. 7. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation Seasons 1–3 23. 8. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation Season 4 21. 11. 2005. 9. 5. 2005. 11. 7. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation Seasons 1–4 12. 12. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation Season 5 26. 6. 2006. 24. 4. 2006. 14. 6. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation Seasons 1–5 2. 10. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation Grave Danger – Tarantino Episodes 10. 10. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation Season 6 4. 6. 2007. 26. 2. 2007. 4. 6. 2007.
CSI: Crime Scene Investigation Season 7 25. 2. 2008. 3. 9. 2007. 25. 2. 2008.
CSI: Crime Scene Investigation Season 8 16. 2. 2009. 22. 9. 2008. 16. 2. 2009.
CSI: Crime Scene Investigation Season 9 TBC 25. 3. 2010. juli 2010.

Regija 4

Naziv DVD-a Datumi izdavanja
Cijela sezona 1. dio 2. dio
CSI: Crime Scene Investigation Season 1 27. 11. 2003. 21. 10. 2002. 9. 4. 2003.
CSI: Crime Scene Investigation Season 2 28. 10. 2004. 27. 10. 2003. 30. 10. 2004.
CSI: Crime Scene Investigation Season 3 4. 10. 2005. 18. 3. 2005. 13. 9. 2005.
CSI: Crime Scene Investigation Season 4 8. 11. 2006. 12. 5. 2006. 17. 8. 2006.
CSI: Crime Scene Investigation Season 5 24. 1. 2007. Nije izdano Nije izdano
CSI: Crime Scene Investigation Grave Danger – Tarantino Episodes 6. 6. 2007.
CSI: Crime Scene Investigation Season 6 5. 12. 2007. Nije izdano Nije izdano
CSI: Crime Scene Investigation Season 7 3. 12. 2008. Nije izdano Nije izdano
CSI: Crime Scene Investigation Season 8 15. 7. 2009. Nije izdano Nije izdano

BLU-RAY IZDANJA[uredi izvor]

Paramount Home Entertainment izdat će 12. 5. 2009. prvu sezonu na HD Blu-ray disku. Za razliku od DVD-izdanja, ovo će biti u originalnom širokoekranskom formatu, a imat će i 7. 1. surround zvuk.

OSTALA IZDANJA[uredi izvor]

CSI-franšiza doživjela je izdanje i u obliku igara za mobitele. U jesen 2007. CBS se udružio s proizvođačem igara Gameloftom kako bi se CSI "ubacio" na mobitele. Prva takva igra bila je CSI: Miami. U njoj "učestvuju" Horatio Caine, Alexx Woods i Calleigh Duquesne koji uz igračevu pomoć pokušavaju riješiti ubistvo u South Beachu.60 Igra je, također, dostupna za "skidanje" na različitim iPod uređajima. U proljeće 2008. Gameloft i CBS izdali su "CSI: Crime Scene Investigation – The Mobile Game". Igra je bazirana izvan originalne serije, a ima jedinstvenu karakteristiku u tome što igrač može primati pozive u toku igre koji mu daju napomene i tragove o mjestu zločina i dokazima. Što se tiče same priče, autori igre sarađivali su sa Zuikerom kako bi radnja i dijalozi bili u skladu sa stilom serije.61

INTERNET PRODAJA[uredi izvor]

Država Prodavač Dostupne sezone
Filipini iTunes Store 6, 7, 8, 9 (nakon što se epizoda emitira na TV-u)
SAD Amazon Unbox 6, 7, 8
SAD Xbox Live 6 i 7 (približno sedmicu nakon emitiranja; nakon toga ponuda ne važi)
SAD NetFlix 7, 8, 9 (streaming sa Instant play-om za mušterije Netflixa)
Velika Britanija Demand Five 6, 7, 8, 9 (odmah nakon emitiranja)
Njemačka RTLnow 6, 7, 8, 9 (sedmicu prije emitiranja)

Reference[uredi izvor]

 1. Through "Entertainment AB Funding LLC"
 2. "'CSI' series star William Petersen leaving in 9th season but door remains open to guest slots", The Associated Press, 16. 7. 2008. http://www.iht.com/articles/ap/2008/07/16/arts/NA-US-William-Petersen.php; preuzeto 31. 8. 2008.
 3. "'Sunday Night Football' Beats 'Grey's Anatomy'", Advertising Age, 6. 10. 2008, http://adage.com/mediaworks/article?article_id=131471; preuzeto 12. 4. 2008.
 4. ""CSI" Moves To Universal". CSI Files.com/LA Daily News, 2005-05-21; http://www.csifiles.com/news/200505_05.shtml; preuzeto 15. 5. 2008.
 5. ""The Unit" Takes Over CSI's Old Studio", CSI Files.com/LA Daily News. 12. 8. 2005.
 6. "Interview with Anthony Zuiker and cast at the Paley Center", 2001; http://tv.yahoo.com/csi-crime-scene-investigation/show/461; preuzeto 15. 5. 2008.
 7. Spadoni, Mike (2007-06). "CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION", Television Heaven; http://www.televisionheaven.co.uk/csi.htm; preuzeto 15. 5. 2008.
 8. "The Rise of CSI", Slashdot, 3. 3. 2002; http://features.slashdot.org/article.pl?sid=02/03/01/1648256; preuzeto 15. 5. 2008.
 9. "The CSI Shot: Making It Real", CSI: Crime Scene Investigation Season 3 DVD (bonus feature), Momentum Pictures, 5. 4. 2004.
 10. "A real reality show", USA Weekend. http://www.usaweekend.com/02_issues/020120/020120petersen.html; preuzeto 16. 9. 2006.
 11. "CSI: Crime Scene Investigation – trivia", IMDb. Amazon; http://www.imdb.com/title/tt0247082/trivia; preuzeto 28. 9. 2006.
 12. "Inside the Box", Anthony E. Zuiker i Carol Mendelsohn (scenaristi) i Kenneth Fink (režiser), CSI, CBS, 15. 5. 2003, sezona 3, epizoda 23.
 13. "Interview with Marg Helgenberger", Sci-Fi Online, 2006; http://sci-fi-online.50megs.com/2006_Interviews/06-04-10_MargHelgenberger.htm; preuzeto 15. 5. 2008.
 14. Associated Press (15. 7. 2008), "William Petersen's run on 'CSI' coming to end", CNN.com, http://www.cnn.com/2008/SHOWBIZ/TV/07/16/petersen.csi.ap/index.html; preuzeto 16. 7. 2008.
 15. Ausiello, Michael (22. 5. 2008), "Exclusive: Jorja Fox Returning to CSI!", TV Guide; http://community.tvguide.com/blog-entry/TVGuide-Editors-Blog/Ausiello-Report/Ausiello-Scoop-Jorja/800040233; preuzeto 30. 5. 2008.
 16. "A CSI Without a Trace Crossover", CSIfanatic.com, http://www.csifanatic.com/2007/07/31/a-csi-without-a-trace-crossover; preuzeto 31. 7. 2007.
 17. "US crime drama tops Friends", BBC; http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/tv_and_radio/3049577.stm; preuzeto 16. 9. 2006.
 18. "'CSI: Miami' & Original CSI Break Ratings Records" (21. 5. 2005), CSI Files.com/Variety; http://www.csifiles.com/news/210505_03.shtml; preuzeto 15. 5. 2008.
 19. "Is CSI On the Hunt for a New Jorja Fox?", TVGuide.com; preuzeto 6. 11. 2007.
 20. Campaign Updates; preuzeto 6. 11. 2007.
 21. Flyover pictures and videos; preuzeto 6. 11. 2007.
 22. "CSI Boss Vows Jorja Fox is 'Coming Back'", Tvguide; preuzeto 6. 11. 2007.
 23. "'CSI' fan says losing Sara would be a crime"; preuzeto 6. 11. 2007.
 24. "'CSI' Fans Launch Save Jorja Fox Campaign", EW.com; preuzeto 6. 11. 2007.
 25. "Fans donate to charity", CSI Files; preuzeto 15. 1. 2008.
 26. "Pro-Family Group Outraged Over CSI "Toy"", Men's News Daily; http://www.mensnewsdaily.com/archive/newswire/news2004/1104/111704-csi-toy.htm; preuzeto 14. 10. 2006.
 27. "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2001-2002"; Parents Television Council;http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2002/main.asp; preuzeto 3. 6. 2007.
 28. "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2003-2004", Parents Television Council; http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2004/main.asp; preuzeto 3. 6. 2007.
 29. "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2004-2005". Parents Television Council. http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2005/main.asp. preuzeto 3. 6. 2007.
 30. What Are Your Children Watching?, Parents Television Council, 29. 10. 2007; http://www.parentstv.org/PTC/publications/reports/top10bestandworst/2007/WAYCW2007.pdf; preuzeto 3. 11. 2007.
 31. "Top 10 Best and Worst Shows on Primetime Network TV 2002–2003"; http://www.parentstv.org/ptc/publications/reports/top10bestandworst/2003/main.asp; preuzeto 3. 6. 2007.
 32. Bowling, Aubree (10. 10. 2002), "Best and Worst TV Shows of the Week", ParentsTV.org, Parents Television Council; arhivirano iz originala 16. 10. 2005; http://web.archive.org/web/20051016191616/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2002/101002.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 33. Bowling, Aubree (27. 4. 2003). "Worst TV Show of the Week – CSI", ParentsTV.org, Parents Television Council; arhivirano iz originala 8. 4. 2005; http://web.archive.org/web/20050408103625/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2003/0427worst.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 34. Monaco, Carl (30. 10. 2003), "Worst TV Show of the Week – CSI on CBS", ParentsTV.org, Parents Television Council; arhivirano iz originala 31. 8. 2006; http://web.archive.org/web/20060831190818/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2003/1030worst.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 35. Bowling, Aubree (1. 11. 2004), "CSI – Worst Family TV Show of the Week", ParentsTV.org, Parents Television Council; arhivirano iz originala 14. 9. 2005; http://web.archive.org/web/20050914202343/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2004/1101worst.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 36. Bowling, Aubree (21. 11. 2004), "CSI – Worst Family TV Show of the Week", ParentsTV.org. Parents Television Council; arhivirano iz originala 4. 5. 2007; http://web.archive.org/web/20070504012636/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2004/1121worst.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 37. Bowling, Aubree (20. 2. 2005), "CSI: Crime Scene Investigation – Worst Family TV Shows of the Week", ParentsTV.org, Parents Television Council; arhivirano iz originala 13. 8. 2007; http://web.archive.org/web/20070813002639/http://www.parentstv.org/PTC/publications/bw/2005/0220worst.asp; preuzeto 28. 6. 2007.
 38. CSI Content; preuzeto 28. 11. 2007.
 39. Broadcast Indecency Campaign; preuzeto 28. 11. 2007.
 40. Ross MacDowell, "The Real CSI", Australian Sunday Herald; http://www.aic.gov.au/services/careers/csi.html; preuzeto 14. 10. 2006.
 41. "'CSI effect' has juries wanting more evidence", USA Today, 5. 8. 2004; http://www.usatoday.com/news/nation/2004-08-05-csi-effect_x.htm.
 42. "Norfolk Constabulary – Crime Scene Investigation web page", Norfolk Constabulary; http://www.norfolk.police.uk/article.cfm?artID=11271&catID=671&bctrail=0,535,844; preuzeto 6. 10. 2008.
 43. "CSI shows give 'unrealistic view'", BBC News
 44. "CSI Sensationalizes Transgender Lives", GLAAD; http://www.glaad.org/action/al_archive_detail.php?id=324; preuzeto 16. 7. 2007.
 45. Malinda Lo, "CSI's Mixed Track Record on LGBT Characters", After Ellen; http://www.afterellen.com/TV/2005/5/csi.html; preuzeto 1. 10. 2006.
 46. N. J. Schweitzer and Michael J. Saks, The CSI Effect: Popular Fiction About Forensic Science Affects Public Expectations About Real Forensic Science. Jurimetrics, proljeće 2007.
 47. Donald E. Sheldon, Young S. Kim and Gregg Barak, A Study of Juror Expectations and Demands Concerning Scientific Evidence: Does the 'CSI Effect' Exist?, Vanderbilt Journal of Entertainment & Technology Law
 48. "CSI Stars Spend a Night at the Museum", TVGuide.com; http://community.tvguide.com/blog-entry/TVGuide-Editors-Blog/Tv-Guide-News/Csi-Stars-Spend/800015799; preuzeto 24. 5. 2007.
 49. "GMC Partners With CSI Crime Scene Investigation to CSI"; http://www.theautochannel.com/news/2006/04/19/004390.html; preuzeto 3. 11. 2007.
 50. "The Yukon XL Denali Joins the Cast of CSI", CSIFiles.com; http://www.csifiles.com/news/260505_01.shtml; preuzeto 26. 8. 2007.
 51. "CSI: Crime Scene Investigation, 2000-2007", IMCDB.org; preuzeto 6. 11. 2007.
 52. "CBS Wins Season", E!Online, 25. 5. 2001; arhivirano iz originala 10. 12. 2004; http://web.archive.org/web/200141210142217/http://www.wndu.com/entertainment/052001/entertainment_7900.php.
 53. "CSI Replaces ER As Season Champ", IMDB. Amazon; http://www.imdb.com/news/sb/2002-05-20#tv2; preuzeto 16. 9. 2006.
 54. Joal Ryan, "TV Season Wraps; 'CSI' Rules", E! Online; http://www.eonline.com/news/article/index.jsp?uuid=2c7a48e7-bd06-4a73-9311-0bab5caf4ef1; preuzeto 16. 9. 2006.
 55. "Viewership numbers of primetime programs during the 2003-04 television season"; arhivirano iz originala 8. 2. 2007; http://web.archive.org/web/20070208132303/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=060204_11; preuzeto 6. 11. 2007.
 56. "Viewership numbers of primetime programs during the 2004-05 television season"; arhivirano iz originala 10. 3. 2007; http://web.archive.org/web/20070310210208/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=060105_05; preuzeto 6. 11. 2007.
 57. "Viewership numbers of primetime programs during the 2005-06 television season"; arhivirano iz originala 10. 3. 2007; http://web.archive.org/web/20070310210300/http://www.abcmedianet.com/pressrel/dispDNR.html?id=053106_05; preuzeto 6. 11. 2007.
 58. "2006–07 Primetime Wrap", The Hollywood Reporter, 25. 5. 2007; http://www.hollywoodreporter.com/hr/content_display/television/features/e3ifbfdd1bcb53266ad8d9a71cad261604f; preuzeto 30. 6. 2008.
 59. "Top 20 Network Primetime Series – Total Households", Zap2it; http://tv.zap2it.com/tveditorial/tve_main/1,1002,272%7C%7C%7Cseason,00.html; preuzeto 7. 12. 2008.
 60. Buchanan, Levi, "IGN: CSI: Miami", IGN Entertainment; preuzeto 13. 10. 2008; http://www.cbsgames.com/games/story/10383968
 61. "CBS and Gameloft Use Real Phone Calls to Unravel Clues and Solve Crimes in 'CSI: Crime Scene Investigation(TM) – The Mobile Game'", Thomson Reuters; preuzeto 13. 10. 2008; http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS175502+19-Mar-2008+PRN20080319

VANJSKI LINKOVI[uredi izvor]

• CSI Official U. K. Website • CSI Official wiki at CBS

 • Ultimate CSI: The ultimate CSI fansite, News, Forum, Chat, Episode Guides and much more

• CSI Official Blog • GSRForeverLove • CSI Wikia • CSI at Yahoo! TV • CSI: The Experience • Watching CSI • Full episodes of CSI • CSI at TVGuide.com • "CSI" fans unhappy about William Petersen exit • Petersen's Last Ep: 1/15/09

Kukac 03:42, 4 septembar 2009 (CEST)[odgovori]

Harry Potter (sve o carobnjacima)[uredi izvor]

carobnjaci su ljudi koji imaji carobnjacko porijeklo postoje i necarobnjaci lili bezijaci postoje i izrodi kao sto su weaslyjevi postoje i mutnjaci to su carobnjaci bezijackog porijekla glavna ulica u carobnjackom svijetu je zakutna ulica koja se nalazi u londonu a u nju se uđe tako sto se ode u suplji kotilc najpoznatije selo u carobnjckom svijetu je Hosmade koje se nalazi blizu Hogwartsu jos poznato selo je selo u kojem se rodio Harry Potter ima monogih sela carobnjackih sela i gradova u povjesi caronjaci su bili mnogo proganjani od bezijaka u carobnjackom svijetu dijeca to jest mladi carobnjaci u skolu polaze sa sadam gdina i biraju da li da idu u Hogwarts i jos u dvije skole i ni jedna ne otkriva svoje staniste bezijaci u hogwarts ne mogu uci jer ono im se cini da je to samo stara rusevina a carobnjacima nije tako carobnjak postaje punoljetan sa 17 godina glavna bolnica u carobnjackom svijetu je Sveti mungo a i postoji i ministarstvo magije

          -->

Članak[uredi izvor]

Reference[uredi izvor]

Cissy 20:39, 24 septembar 2009 (CEST)[odgovori]

 Komentar: Članak postoji --Amir pitaj 20:46, 24 septembar 2009 (CEST)[odgovori]
 Komentar: Prekrižen naslov radi bolje preglednosti ostalih članaka (s obzirom da ovaj članak već postoji i zahtjev više nije aktuelan). Ado 16:19, 3 novembar 2009 (CET)[odgovori]
 1. ^ "CBS Wins Season". E!Online. 2001-05-25. |archive-url= nije ispravan: timestamp (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 2. ^ "CSI Replaces ER As Season Champ". IMDB. amazon. Pristupljeno 2006-09-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 3. ^ Joal Ryan. "TV Season Wraps; 'CSI' Rules". E! Online. Pristupljeno 2006-09-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 4. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2003-04 television season". Arhivirano s originala, 2007-02-08. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) Retrieved on 2007-11-06.
 5. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2004-05 television season". Arhivirano s originala, 2007-03-10. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) Retrieved on 2007-11-06.
 6. ^ "Viewership numbers of primetime programs during the 2005-06 television season". Arhivirano s originala, 2007-03-10. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) Retrieved on 2007-11-06.
 7. ^ "2006–07 Primetime Wrap". The Hollywood Reporter. 2007-05-25. Pristupljeno 2008-06-30. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 8. ^ ABCmedianet.com