Bjeloruske željeznice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Željeznice Bjelorusije
Vrsta Javno preduzeće
Osnovano 1992.
Osnivač(i) Vlada Bjelorusije
Sjedište Minsk, Bjelorusija
Servisi Javni promet
Vlasnik Vlada Bjelorusije
Veb-sajt www.rw.by
Fusnote / reference
Članica Međunarodne željezničke unije

Bjeloruske željeznice (bjeloruski: Беларуская чыгунка) je preduzeće zaduženo za obavljanje željezničkog prometa u Bjelorusiji. Preduzeće je u potpunom vlasništvu države a prema podacima iz 2005. godine zapošljavalo je 112.173 zaposlenika.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Preduzeće je formirano 1992. godine nakon raspada Sovjetskog Saveza i jedna je od nasljednica Željeznica Sovjetskog Saveza. Raspolaže sa 5.512 km tzv. ruskog ili širokotračnog kolosijeka sa profilom od 1.520 mm (u većini država Evrope koristi se normalni kolosijek širine od 1435 mm). Najvažnija željeznička stanica je stanica u glavnom gradu Bjelorusije Minsku.

Preduzeće je u nadležnosti državnog ministarstva transporta a 2010. se sastojalo od 84 organizacije, 46 preduzeća, 38 ustanova i 7 fabrika/radionica.[1] Željeznička mreža Bjelorusije je podijeljana na 6 regionalnih mreža nazvanih prema regionalnim centrima: Minsk, Baranoviči, Brest, Gomel, Mogilev i Vitebsk.[2]

Elektrificirano je 874 km željezničke pruge od ukupno 5.512 km, i to na dva glavna željeznička pravca koja prolaze kroz glavni grad Minsk.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Общие сведения, www.rw.by (jezik: Russian) (Belarusian Railway), arhivirano s originala, 5 May 2010 
  2. ^ БЕЛОРУССКАЯ ЖЕЛЕЗНАЯ ДОРОГА: Отделения дороги, www.rw.by (jezik: Russian) (Belarusian Railway), arhivirano s originala, 26 May 2010 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]