Bugojanska grupa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bugojanska grupa je neformalni naziv hrvatske paravojne grupe koja se probila na područje Jugoslavije 20. juna 1972. Poslana od strane hrvatske nacionalističke emigracije, cilj grupe bio je vršenje terorističkih akcija radi pokretanja gerilskog rata za rušenje Jugoslavije i obnovu NDH.

Historija[uredi | uredi izvor]

Bugojansku grupu je organizovalo Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), tajna organizacija koja je bila osnovana 1961. u Australiji i koja je djelovala i u Evropi, te SAD. Osnovni cilj HRB-a je bilo rušenje SFR Jugoslavije dizanjem ustanka Hrvata i obnova Nezavisne države Hrvatske.

Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. godine, HRB je bilo u uvjerenju da je u Hrvatskoj bila povoljna klima da se pokrene oružani ustanak. Nakon kratke pripreme, HRB je organizovalo ljudstvo, oružje i novčanu podršku da pošalje inicijalnu grupu od devetnaest pripadnika, koja je imala zadatak pokrenuti ustanak. Većina terorista je došla iz Australije, dok je vojna oprema bila nabavljena u Njemačkoj. Predvodili su ih braća iz okoline Tuzle, Adolf i Ambroz Andrić.

Nakon kratkih priprema u kampu u Austriji, grupa se ubacuje preko Dravograda u Jugoslaviju, 20. juna 1972. sa ciljem da stigne na planinu Radušu u Srednjoj Bosni između Bugojna i Gornjeg Vakufa. Grupa nedugo nakon toga likvidira nekoliko pripadnika vojne policije, koji su bili poslani za njima, nakon vijesti o njihovom prisustvu. Nakon toga u selu Rumboci, između Prozora i Šćita, odakle je bio jedan od terorista, Ilija Lovrić, grupa iz zasjede likvidira sedam pripadnika teritorijalne odbrane. Potom je pokrenuta vojna akcija jugoslavenskih snaga koje su se sastojale od nekoliko odreda JNA i TO. Posljednji terorista je uhvaćen 28. jula. Ova teroristička grupa ubila je ukupno 15 pripadnika vojne policije, teritorijalne odbrane i civila.


Pripadnici Bugojanske grupe[uredi | uredi izvor]

Kontroverza[uredi | uredi izvor]

Grupa se sastojala od devetnaest članova. Dvadeseti član je trebao biti navodno Blaž Kraljević, koji je prilikom odlaska iz Australije spriječen od strane australijske tajne policije - ASIO. [potreban citat]

Odrazi u literaturi i filmu[uredi | uredi izvor]

  • "Brisani prostor", TV serija
  • "Dvadeseti čovjek", roman

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]