Edvard Stariji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Eduard Stariji)
Edvard Stariji
Kralj Wessexa
Vladavina26. oktobar 899 – 17. juli 924.
PrethodnikAlfred Veliki
NasljednikEthelstan
Krunidba8. juni 900.
SupružnikEcgwynna
Ælfflæd
Eadgifu Kentska
DjecaEthelstan, kralj Wessexa
Etelvird, kralj Wessexa
Edita Engleska
Eadhild
Eadgifu
Eadfled
Edvin
Edmund I, kralj Engleske
Edred, kralj Engleske
Eadburh od Winchestera
DinastijaWessex
OtacAlfred Veliki
MajkaElhsvith
Rođenje871.
Smrt17. juli 924
Farndon, Cheshire, Engleska

Edvard Stariji (staroengleski: Eadweard cyning; 871 − 17. juli 924) bio je kralj Wessexa. Bio je sin Alfreda Velikog od kojeg je preuzeo krunu nakon njegove smrti 899. godine. Za vrijeme svoje vladavine, zajedno sa svojom sestrom Ethelfledom, gospodaricom Mercije, vojnim pobjedama je teritorijalno zaokružio englesku teritoriju porazivši Dance u dijelovima Mercije i Northumbrije koji su bili pod njihovom vlašću. Nakon smrti sestre Ethelflede, Edvard je svrgnuo sestrinu kćerku Aefwynn i tako ujedinio teritorije Wessexa i Mercije pod svojom vlašću. Godine 920. vladari Škotske, Yorka, engleske Northumbrije te Briti iz Strathclydea izjavili su da prihvataju Edvardovu vlast.

Upamćen je kao sposoban vojskovođa koji je teritorijalno ojačao Englesku te stvorio temelje koji su njegovim nasljednicima omogućili daljnju vojnu i teritorijalnu ekspanziju. Poginuo je 924. godine vodeći vojsku u suzbijanju unutrašnje pobune u Merciji. Naslijedio ga je sin Ethelstan.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Edvard je bio drugo dijete i jedini sin Alfreda Velikog i njegove supruge Elhsvith. Edvardov datum rođenja se ne zna sa sigurnošću. Njegovi roditelji su se vjenčali 868. godine i njegova starija sestra Ethelfleda se ubrzo nakon toga rodila jer se udala 883. godine. Edvard je vjerovatno rođen kasnije, vjerovatno između 874. i 877. godine. Peter Langtoft ga je opisao kao "vrlo snažan, zgodan i izuzetno inteligentan".

Aser u biografiji "Život kralja Alfreda" navodi da se Edvard obrazovao na dvoru zajedno sa svojom najmlađom sestrom Elfridom. Njegova druga sestra, Ethelgifu, je bila namijenjena za vjerski život od malih nogu (bilo je uobičajeno u srednjem vijeku da plemenite porodice daju jedno dijete crkvi), gdje je kasnije postala igumanija Shaftesburyja. Edvardov najmlađi brat, Ethelverd, se školovao u dvorskoj školi u kojoj je učio latinski jezik, što ukazuje na to da je i on bio namijenjen vjerskom životu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]