Edvard Stariji

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Eduard Stariji)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Eduard Stariji

Eduard Stariji (Ēadweard se Ieldra) je bio engleski kralj, rođen između 874. i 877. godine, a umro 17. jula 924. godine.

Bio je sin kralja Alfreda Velikog od kojeg je preuzeo krunu nakon njegove smrti godine 899. Za vrijeme svoje vladavine, zajedno sa svojom sestrom Ethelfledom, gospodaricom Mercije, vojnim pobjedama teritorijalno zaokružio engleski teritorij porazivši Dance u dijelovima Mercije i Northumbrije koji su bili pod njihovom vlašću. Nakon smrti sestre Ethelflede, Eduard je svrgnuo sestrinu kćerku Aefwynn i tako ujedinio teritorije Wessexa i Mercije pod svojom vlašću. Godine 920. vladari Škotske, Yorka, engleske Northumbrije te Briti iz Strathclydea izjavili su da prihvaćaju Edvardovu vlast.

Upamćen je kao sposoban vojskovođa koji je teritorijalno ojačao Englesku te stvorio temelje koji su njegovim nasljednicima omogućili daljnju vojnu i teritorijalnu ekspanziju. Poginuo je godine 924. godine vodeći vojsku u suzbijanju unutarnje pobune u Merciji. Naslijedio ga je sin Ethelstan.