Ilirski ratovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ilirska plemena (prije rimskih osvajanja)

Rimsko-ilirski ratovi su trajali od 229. p. n. e. do 219. p. n. e. Rim je osvojio ilirske naseobine iz doline rijeke Neretve i spriječio dalje piratske napade na italijanske trgovačke brodove po Jadranskom moru. Bile su to dvije vojne kampanje, prva protiv kraljice Teute, a druga protiv Dimitrija sa Farosa.

Prvi ilirski rat[uredi | uredi izvor]

Prvi ilirski rat je trajao od 229. p. n. e. do 228. p. n. e. tokom kog se sukobila kraljica Teuta protiv rimskog konzula Lucija Postumija. Nakon uspješnog rata, Rimljani su postavili Dimitrija sa Farosa kao moćnika u Iliriji, kako bi bio protiv-teža moći kraljice Teute. Ilirska država nije odmah postala rimska tributarna zemlja, ali je ušla u rimsku interesnu sferu.

Drugi ilirski rat[uredi | uredi izvor]

Drugi ilirski rat je trajao od 219. p. n. e. do 218. p. n. e.. Kada je Dimitrije sa Farosa pokušao iskoristiti poteškoće Rima tokom sukoba sa Kartaginom, Rimljani osvajaju Faros (danas Stari Grad) i cijeli otok Hvar. Dimitrije se morao skloniti u Makedoniju.

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Kada je makedonski vladar Perzej 168. godine započeo sukob i treći makedonski rat protiv Rimljana, pridružili su se i Iliri pod vdstvom Gencija. Tako je izbio i Treći ilirski rat koji su iliri izgubili. Ilirija je najzad osvojena 168. p. n. e. Nakon 40 godina borbi, Ilirija je postala rimska provincija. Ipak, trebalo je još tačno 177 godina da se ilirska plemena sa Balkanskog poluostrva u potpunosti potčine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Ivo Bojanovski, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988 - BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]