Ilirski ratovi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ilirska plemena (prije rimskih osvajanja)

Rimsko-ilirski ratovi su trajali od 229. p. n. e. do 219. p. n. e. Rim je osvojio ilirske naseobine iz doline rijeke Neretve i spriječio dalje piratske napade na italijanske trgovačke brodove po Jadranskom moru. Bile su to dvije vojne kampanje, prva protiv kraljice Teute, a druga protiv Dimitrija sa Farosa.

Prvi ilirski rat[uredi | uredi izvor]

Prvi ilirski rat je trajao od 229. p. n. e. do 228. p. n. e. tokom kog se sukobila kraljica Teuta protiv rimskog konzula Lucija Postumija.

Nakon uspješnog rata, Rimljani su postavili Dimitrija sa Farosa kao moćnika u Iliriji, kako bi bio protiv-teža moći kraljice Teute.

Drugi ilirski rat[uredi | uredi izvor]

Drugi ilirski rat je trajao od 219. p. n. e. do 218. p. n. e.

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Ilirija je najzad osvojena 168. p. n. e. Nakon 40 godina borbi, Ilirija je postala rimska provincija. Ipak, trebalo je još oko 100 godina da se ilirska i dalmatinska plemena sa primorja potčine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]