Madame Tussauds

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Madame Tussauds u Londonskom Planetarijumu

Madame Tussauds je poznati muzej voštanih figura u Londonu sa mnogobrojnim ograncima u velikim svjetskim gradovima. Uspostavljen je od strane skulptora voštanih figura Marie Tussaud.

Historija[uredi | uredi izvor]

Madame Tussauds u Amsterdamu
Madame Tussauds u Hollywood

Marie Tussaud (1761.–1850.), rođena Marie Grosholtz u Strasbourgu, u Francuskoj, radila je kao kućna pomoćnica za Dr. Philippe Curtius, koji je bio vješt u modeliranju. Curtius je podučio Tussaud umjetnosti modeliranja. 1765. godine Curtius je napravio figure Marie-Jeanne du Barry, ljubavnice Luja XV i ovo je ujedno najstarija izložena figura. Prva izložbena postavka Curtiusovih figura postavljena je 1770. godine i privukla je ogroman broj ljudi. Postavka je premještena u Palais Royal u Parizu 1776. godine. Drugu lokaciju je otvorio na Boulevard du Temple 1782. godine.

Prva voštana figura koju je kreirala Tussaud bila je figura Francois Marie Arouet de Voltaire, godine 1777. Druge važne osobe tog vremena koje su dobile svoju voštanu figuru su:

Nakon Curtiusove smrti 1794. godine, Marie je pripala njegova kolekcija voštanih figura. 1802. godine ona odlazi u London. Kao rezultat Francusko-engleskog rata, biva onemogućen njen povratak u Francusku, tako da je bila primorana da zajedno sa svojom kolekcijom putuje kroz Veliku Britaniju i Irsku. Svoju prvu stalnu postavku uspostavila je u Baker Streetu u Londonu, godine 1835.

Jedna od najvećih atrakcija njenog muzeja je Dvorana strave. Ovaj dio postavke obuhvata neke od žrtava Francuske revolucije i također novije kreacije ubica i ostalih kriminalaca.

I figure nekih drugih poznatih ljudi su dodate postavci, kao što su figure Horatio Nelson, Sir Walter Scott. Neke od figura koje je ona napravila još uvijek postoje uključujući i njen autoportre koji je sada postavljen na ulazu u njen muzej. Napravila ga je 1842 godine.

Na sadašnju lokaciju, u Marylebone Road, muzej je premješten 1884 godine. 1925 godine požar je uništio mnoge figure, ali većina ih je ostala neoštećena.

Madame Tussaud muzej je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu. Ima svoje ogranke u Amsterdamu, Hong Kongu, Las Vegasu i New Yorku. Danas Tussaud voštane figure obuhvataju historijske i kraljevske figure, filmske i sportske zvijezde, i poznate ubice.

Neke od figura u muzeju Madame Tussaud[uredi | uredi izvor]

Sportisti[uredi | uredi izvor]

Muzičari[uredi | uredi izvor]

Glumci i glumice[uredi | uredi izvor]

Drugi[uredi | uredi izvor]

Svjetske vođe[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]