Mujezin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mujezin (arapski: مؤذن trans. mu'adhdhin) je osoba koja u džamijama zove vjernike na molitvu ezanom.

Mujezin se odabire u tu službu zbog svog karaktera, glasa i vještina. U nekim džamijama, posebno u Turskoj, mujezin stoji na posebnoj platformi nasuprot minbera i tokom molitve ponavlja naglas Imamovu molitvu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Institucija mujezina je postojala još u vrijeme Poslanika s.a.v.s. Prvi mujezin je bio Bilal ibn Rebbah. Svrha mujezina i ezana je identična kao i zvona u kršćanskim crkvama: da bi pozvali i upozorili vjernike da je vrijeme molitvi. Prvobitni mujezini su pozivali vjernike na molitvu sa ulica, potom sa krova džamije. Nakon što su munare postajale standardni dio džamija, mujezini su se penjali na njih, a pojavom audio tehnike u novijem dobu, mujezin uči ezan na musali, a posredstvom pojačala i zvučnika njegov glas odjekuje sa munare.

Mujezini u pjesmama[uredi | uredi izvor]

Poznati bosanski mujezini[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]