Simfonija br. 3 (Mozart)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Za tzv. Simfoniju br. 3 u Es-duru, KV 18, nekad pripisivanu Wolfgangu Amadeusu Mozartu, u današnjim se naučnim krugovima smatra da nije Mozartov rad, nego da je djelo Carla Friedricha Abela, vodećeg njemačkog kompozitora ranog klasičnog razdoblja.

Pogrešno je bila pripisana Mozartu jer je rukopisni zapis u ruci W. A. Mozarta bio kategoriziran kao njegova Simfonija br. 3 u Es-duru, KV 18. Simfonija je objavljena kao takva u prvom potpunom izdanju Mozartovih radova koje su izdali Breitkopf i Härtel.

Kasnije je otkriveno da je ova simfonija zapravo Abelovo djelo, kopirano od Mozarta, tada još dječaka (očito za studijske svrhe), dok je bio u posjeti Londonu 1764. Ta je simfonija izvorno objavljena kao završni rad Abelovih 6 simfonija, op. 7. Međutim, Mozartova kopija razlikuje se od Abelovog objavljenog djela, gdje je Mozart "zamijenio dionice za klarinete za dionice za obou".[1]

Simfonija ima tri stavka:

  1. Allegro
  2. Andante
  3. Presto.

Kao i kod slično pogrešno pripisane K.17 (i mnogo godina kasnije KV 444/425a), KV 18 nije uključena u izdanje Neue Mozart-Ausgabe (Nova Mozartova edicija).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ *H. C. Robbins Landon, Doubtful and spurious, The Mozart Compendium, ur. H. C. Robbins Landon, "Thames & Hudson Ltd.", London, 1990, str. 353.