Simfonija br. 31 (Mozart)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Simfonija br. 31 u D-duru, K. 297/300a, poznatija kao Pariska simfonija, jedna je od poznatijih simfonija Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Muzičko djelo i prvo izvođenje[uredi | uredi izvor]

Ovo djelo komponirano je 1778. tokom Mozartovog boravka u Parizu i neuspješne potrage za poslom. Kompozitor je tada imao 22 godine. Prvo izvođenje ovog djela bilo je 12. jula 1778. na privatnom muzičkom nastupu u kući grofa Karla Heinricha von Josepha Sickingena. Prvo javno izvođenje održano je 6 dana kasnije u nastupu Concert Spirituela. [1]

Rad dobija pozitivnu ocjenu u Courrier de l'Europeu, u broju objavljenom 26. juna u Londonu:

Concert Spirituel na Tijelovo počeo je simfonijom A. Mozarta. Ovaj umjetnik, koji je od najnježnije dobi napravio ime za sebe među sviračima harpsikorda, danas može biti svrstan među najsposobnije kompozitore.

[1]

Concert Spirituel opet izvodi ovo djelo 15. augusta, ovog puta s novim drugim stavkom, "Andanteom", koji zamjenjuje izvorni "Andantino" u 6/8, koji, prema Deutschu, "nije zadovoljio".[1] Ovo djelo očito je bilo popularno, a objavljeno je od strane pariskog izdavača Siebera i najavljeno za prodaju 20. februara 1779.

U periodu između 1782. i 1788. u Sieberovom katalogu ovo se djelo svrstavalo u muzički program Concert Spirituela.[1]

Simfonija je kasnije izvedena u Burgtheateru u Beču 11. marta 1783. tokom dobrotvornog koncerta za Mozartovu svastiku, pjevačicu Aloysiju Weber.[1]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Mozart SY31 Incipit.gif

Simfonija je komponirana u brzo-sporo-brzo obliku, izostavljajući menuet uobičajen za simfonije iz klasičnog doba:

  1. Allegro assai, 4/4
  2. Andante, 3/4
  3. Allegro, 2/2

Simfonija je bila poznata u to vrijeme zbog svoje neobično velike instrumentacije, predviđena za veliki orkestar koji je bio na raspolaganju Mozartu tokom njegovog boravka u Parizu: 2 flaute, 2 oboe, 2 klarineta, 2 fagota, 2 trube, dva roga, timpani i žičani instrumenti. To je bila prva Mozartova simfonija koja je koristila klarinet.

Prvi stavak počinje usponom i ubrzavanjem u d-dur ljestvici s efektom ​​poznatim u to vrijeme kao manhajmska raketa. Rani oblik drugog stavka iz ovog djela i dalje postoji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e *Deutsch, Otto Erich (1965) Mozart: A Documentary Biography. Stanford: Stanford University Press. str.(174, 176), 178, (183-188), 213