Wellington (Novi Zeland)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Wellington (čvor).
Wellington
Grad
Pogled na grad
Pogled na grad
Wellington COA.gif
Grb
Nadimak: Harbour City, Wellywood
Država Novi Zeland
Stanovništvo 393,400
Veb-sajt: http://www.wellingtonnz.com/

Wellington (fon. Velington) je glavni grad Novog Zelanda, drugo najveće urbano središte u zemlji i najmnogoljudniji glavni grad u Okeaniji. Uže područje grada ima 189,700 stanovnika, a šire područje grada sa predgrađima Porirua, Upper Hutt, Lower Hutt i Wellington 379,000 stanovnika. Grad je političko središte Novog Zelanda i mjesto gdje se nalaze svi upravni i izvršni organi vlasti. Većina diplomatskih središta također je smještena ovdje.

Važno je središte filmske i pozorišne industrije na Novom Zelandu, i mjesto gdje su smješteni Muzej Novog Zelanda, Novozelandski simfonijski orkestar, i Okeanografski institut Novog Zelanda. Wellington se prema istraživanju firme Mercer, 2009. smjestio na 12. mjestu po kvalitetu života (noćni, zabavni, poslovni itd.). Ujedno je i jedan od najjeftinijih gradova na svijetu.Noćna panorama grada