Svjetsko prvenstvo u košarci 2010.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Svjetsko prvenstvo u košarci 2010.
16. izdanje Svjetskog prvenstva u košarci
Oficijelni logo Svjetskog prvenstva u košarci 2010.
Oficijelni logo Svjetskog prvenstva u košarci 2010.
Službeni veb-sajt
2010 FIBA World Championship
Detalji turnira
DomaćinTurska
Vrijeme održavanja28. august-12. septembar
Ekipe24 (iz 213 saveza)
Dvorane(u 4 grada)
Prvaci Sjedinjene Američke Države (4. titula)
MVPSjedinjene Američke Države Kevin Durant
Statistike turnira
IgračiEkipe
Poeni Argentina Scola (27.1) Sjedinjene Američke Države SAD (94.3)
Skokovi Kina Yi J.L. (10.2) Sjedinjene Američke Države SAD (41.6)
Asistencije Argentina Prigioni (6.4) Sjedinjene Američke Države SAD
Španija Španija (18.2)
← 2006
2014 →

Svjetsko prvenstvo u košarci 2010., čiji je domaćin bila Turska, je međunarodno košarkaško takmičenje muških reprezentacija. Turnir je trajao od 28. augusta do 18. septembra 2010. godine. Prvenstvo je organizovano od strane Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), Košarkaškog saveza Turske i Organizacijonog odbora. Prvenstvo se smatra prestižnim kao Olimpijski košarkaški turnir.[1]

Po treći put (nakon prvenstva 1986. i 2006. godine), Svjetsko prvenstvo je imalo 24 reprezentacije. Kao rezultat, grupna faza prvenstva je odigrana u 4 različita grada, a nokaut runda je odžana u Istambulu.

Sjedinjene Američke Države su osvojile prvenstvo po četvrti put nakon što su neporaženi prošli prvu fazu i nakon pobjede nad Turskom reprezentacijom u finalu.

Žrijebanje za prvenstvo je održano 15. decembra 2009. godine u Istambulu.[2] Timovi su izvučeni u četiri grupe po šest timova u svakoj grupi. Timovi prvo igraju prvo po Bergerovom sistemu, nakon čega top šesnaest timova prolaze u nokaut fazu.[3]

Izbor domaćina[uredi | uredi izvor]

Svjetsko prvenstvo u košarci 2010. ponude za domaćinstvo
Nacije Runda 1 Runda 2
Turska 7 10
Francuska 8 9
BiH / Hrvatska / Srbija i Crna Gora / Slovenija 4

Tri ponude iz šest država - Francuske, Turske, i zajednička ponuda bivših jugoslavenskih republika Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, i Slovenije – napravili su svoje finalne prezentacije tokom FIBA-inog 20-og Centralnog odbora u Kuala Lumpuru, Malezija, decembra 5., 2004. godine. Prethodno, Australija i Novi Zeland, Italija, Rusija i Porto Riko najavili su svoje namjere da daju ponudu za domaćinstvo, ali su povukli svoje ponude prija glasanja. Francuska je pobijedila u prvoj rundi glasanja, ali Turska je na kraju izborila pravo da bude domaćin nakon što je jugoslavenska ponuda ispala u prvoj rundi glasanja.[4]

Prvenstvo je prvi put održano u Turskoj i označilo je prvo Svjetsko prvenstvo koje je održano u Evropi od Svjetskog prvenstva u košarci 1998. godine koje je održano u Grčkoj.

Dvorane[uredi | uredi izvor]

Ispod se nalazi spisak dvorana koje su ugostile utakmice Svjetskog prvenstva u košarci 2010. Svaka grupa u preliminarnoj rundi je bila ugošćena u jednoj dvorani, u Kayseri (Grupa A), Istanbul (Grupa B), Ankara (Grupa C), i İzmir (Grupa D). Nokaut faza se pomjerila u instanbulsku dvoranu Sinan Erdem Dome. Ankara Arena, završena u 2010. godine, i Kadir Has Arena, završena u 2008. godini, su izgrađene za prvenstvo, dok su ostale tri dvorane renovirane za ovaj događaj.

Turska Istanbul
Svjetsko prvenstvo u košarci 2010. nalazi se u Turska
Ankara
Ankara
Istanbul (2)
Istanbul (2)
İzmir
İzmir
Kayseri
Kayseri
Svjetsko prvenstvo u košarci 2010. nalazi se u Istanbul
Abdi İpekçi Arena
Abdi İpekçi Arena
Sinan Erdem Dome
Sinan Erdem Dome
Preliminarna runda Nokaut faza
Ankara İzmir Kayseri Istanbul
Ankara Arena
Kapacitet: 11.000[5]
Sportska dvoarana Halkapınar
Kapacitet: 10.000[6]
Kadir Has Arena
Kapacitet: 7.500[7]
Abdi İpekçi Arena
Kapacitet: 12.500[8]
Sinan Erdem Dome
Kapacitet: 16.500 (22.500)[9]

Kvalifikacije[uredi | uredi izvor]

Kvalifikovane zemlje u plavoj boji; zemlje u žutoj boji se nisu uspjele kvalifikovati, i zemlje u tamnosivoj boji nisu pristupile kvalifikacijama.

Turska se automatski kvalifikovala kao domaćin prvenstva, i SAD je automatski izborio nastup zbog pobjede na Olimpijskim Igrama 2008. godine.

Većina ostalih ekipa osigurala je svoje mjesto u kontinentalnim kvalifikacionim turnirima (tri iz Afrike, tri iz Azije, dvije iz Okeanije, četiri iz Amerke, i šest iz Evrope). FIBA poziva četiri "wild-card" tima da bi ispuniili sva 24 mjesta.

Wild card[uredi | uredi izvor]

Četiri wild card određene su po kriterijma FIBA-e. Na primjer, ekipa mora nastupiti na zonskom kvalifikacijonom turniri, kako bi dobila preoruku.[10] Također, kako bi svaki tim dobio priliku za wild card, maksimalno tri ekipe iz svake zone mogu biti izabrane za wild card. Nakon što su ovi zahtjevi ispunjeni, FIBA onda gleda na druge važne faktore. To uključuje popularnost košarke u zemlji, uspjeh ekipe, te potpora vlasti nacionalnom savezu ekipe. Od 2009. godine, FIBA sad zahtjeva od wild card kandidata da plate zakašnjelu kotizaciju da bi bili uzeti u obzir pri izabiru.[11]

Četrnaest ekipa plaća naknadu u iznosu 500.000 € da bi se prijavili za jedno od četiri wild card mjesta. FIBA onda polovi broj ekipa na osam polufinalista – Kamerun, Njemačka, Velika Britanija, Koreja, Liban, Litvanija, Nigerija, and Rusija.[12] U subotu, 12. decembra, FIBA je dodijelila Njemačkoj, Libanu, Litvaniji i Rusiji četiri wild card.[13]

Spisak kvalifikovanih ekipa[uredi | uredi izvor]

Sljedeće 24 ekipe su se kvalifikovale za završni turnir (FIBA svjetski poredak na početku prvenstva u zagradama):[14]

Žrijeb Grupa[uredi | uredi izvor]

Žrijebanje je održano 15. decembra i kvalifikovane ekipe su podijeljene u četiri grupe po šest ekipa, grupe A, B, C, i D. Osim činjenice da ekipe iz istog šešira nisu mogle biti u istoj grupi, nije bilo drugih ograničenja o tome kako će ekipe biti žrijebane.

Šešir 1 Šešir 2 Šešir 3 Šešir 4 Šešir 5 Šešir 6

 Sjedinjene Američke Države
 Argentina
 Španija
 Grčka

 Srbija
 Slovenija
 Francuska
 Turska

 Brazil
 Portoriko
 Kanada
 Australija

 Hrvatska
 Rusija
 Litvanija
 Njemačka

 Kina
 Iran
 Liban
 Angola

 Jordan
 Tunis
 Novi Zeland
 Obala Slonovače

Ekipe[uredi | uredi izvor]

Boeing 737-800 Turkish Airlinesa u znaku Svjetskog prvenstva u košarci 2010. na Međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu. Kompanija je bila među zvaničnim sponzorima prvenstva.

Na početku prvenstva, sve 24 zemlje učesnice su imale 12 igrača u njihovom sastavu. Konačne ekipe za prvenstvo su određene 26. augusta,dva dana prije početka prvenstva.[15]

Angola i SAD su bile jedine ekipe sastavljene samo od domaćih igrača (Jordan i Rusija su imali 11 domaćih igrača). Slovenija je bila jedina ekipa sastavljena isključivo od pojedinaca koji igraju izvan domaće lige. Kanadski sastav se također sastojao od igrača koji igraju izvan zemlje, ali tada Kanada nije imala profesionalnu ligu u zemlji (prefesionalna liga je svoj početak zakazala za 2011. godinu). NBA, sa sjedištem u SAD-u, ima kanadski tim, i nekoliko manjih liga se odigravaju na obe strane granice SAD—Kanada. Četiri kanadska igrača su igrala u američkim takmičenjima—dva u NBA timovima, i dva za koledž timove. Četrdeset i jedan NBA igrač je učestvovao na prvenstvu, što je najviše iz jedne lige.

Pripremne utakmice[uredi | uredi izvor]

Turnir "Akorpola"[uredi | uredi izvor]

Grčka i Srbija su počeli prvenstvo bez dva suspendovana igrača u njihovim sastavima zbog učestvovanja u tuči na turniru, održanom sredinom augusta. Dvije ekipe su počele haotičnu tuču 2:40 minuta prije kraja kada je grčki igrač Antonis Fotsis zaprijetio srpskom igraču Milošu Teodosiću nakon što Teodosić počinio prekršaj.[16] Borba se onda prenijela sa terena u tunel prema svlačionicama; utakmica je na taj način prekinuta sa konačnim rezultatom u trenutnku prekida (74–73 za Grčku). Srpski centar Nenad Krstić je uhapšen i proveo je noć u pritvoru zbog bacanja stolica.

Zbog uloge u tuči, Krstić je suspendovan na tri utakmice neigranja, dok su Teodosić, i Grci Fotsis i Sofoklis Schortsanitis suspendovani na neigranje prve dvije utakmice prvenstva. Oba trenera, Jonas Kazlauskas i Dušan Ivković, su kritikovali FIBA-u zbog čekanja odluke sve do 48 sati prije prvenstva – preko sedmicu nakon tuče – da objave suspenzije, govoreći da je nepravedno da počnu prvenstvo bez igrača[17] Grčka je na kraju pobjedia prve dvije utakmice, bez obzira na suspenzije, dok je Srbija pobjedila dvije od prve tri utakmice.

Bamberg Super Cup[uredi | uredi izvor]

Preliminarna runda[uredi | uredi izvor]

Konačni poredak Svjetskog prvenstva u košarci 2010.

Prve četiri ekipe iz svake grupe preliminarne runde prolaze dalje u osminu finala, odnosno nokaut fazu takmičenja, gdje se ekpie iz Grupe A sastaju sa ekipama iz Grupe B i Grupa C se sastaje sa Grupom D. Evropske ekipe su se pokazale kao najuspješnije u prvoj rundi, jer je devet od deset ekipa prošlo u nokaut fazu (samo Njemačka nije napredovala). Obe Okeanijske su se kvalifikovale za sljedeću rundu, kao i tri od pet ekipa i Amerike. Tri afričke i četiri azijske ekipe su se mučile, i na kraju su samo Angola i Kina dostigle nokaut fazu nakon što su obe završile kao četvrte u grupi.

Bilo je nekoliko iznenađenja tokom rane runde; svaki tim koji je bio plasiran među top 20 reprezentacija na FIBA Rang listi u vrijeme prvenstva je prošao u nokaut fazu. Branioci titule, Španci, su se rano počeli mučiti, izgubili su dvije od prve tri utakmice prije opravka, da bi završili kao drugi u Grupi D. Argentinai SAD, dvije najbolje plasirane ekipe na FIBA-inoj listi, su "krstarile" do nokaut faze. SAD je imao omjer pobjeda 5–0, a Argentina 4–1, a jedini poraz su doživjeli od petoplasirane Srbije..

Tie-break procedura[uredi | uredi izvor]

Na kraju preliminarne runde, svako izjednačenje je bilo odlučeno sljedećim kriterijima, kriteriji su primjenjivani od prvog ka zadnjem:

  1. Rezultat utakmice izeđu izjednačenih ekipa
  2. Koš razlika između utakmica izjednačenih ekipa
  3. Koš razlika za sve utakmice izjednačenih ekipa
  4. Žrijabanje

Grupa A (Kayseri)[uredi | uredi izvor]

Ekipa
OU P I + - KR BD Izjednačenost
 Srbija 5 4 1 465 356 +109 9 1–0
 Argentina 5 4 1 413 379 +34 9 0–1
 Australija 5 3 2 381 341 +40 8  
 Angola 5 2 3 340 414 −74 7 1–0
 Njemačka 5 2 3 378 402 −24 7 0–1
 Jordan 5 0 5 361 446 −85 5  
28. august 2010
Australija Australija 76–75 Jordan Jordan Kadir Has Arena, Kayseri
Angola Angola 44–94 Srbija Srbija Kadir Has Arena
Njemačka Njemačka 74–78 Argentina Argentina Kadir Has Arena
29. august 2010
Jordan Jordan 65–79 Angola Angola Kadir Has Arena
Srbija Srbija 81–82 2P Njemačka Njemačka Kadir Has Arena
Argentina Argentina 74–72 Australija Australija Kadir Has Arena
30. august 2010
Jordan Jordan 69–112 Srbija Srbija Kadir Has Arena
Australija Australija 78–43 Njemačka Njemačka Kadir Has Arena
Angola Angola 70–91 Argentina Argentina Kadir Has Arena
1. septembar 2010
Srbija Srbija 94–79 Australija Australija Kadir Has Arena
Njemačka Njemačka 88–92 P Angola Angola Kadir Has Arena
Argentina Argentina 88–79 Jordan Jordan Kadir Has Arena
2. septembar 2010
Angola Angola 55–76 Australija Australija Kadir Has Arena
Argentina Argentina 82–84 Srbija Srbija Kadir Has Arena
Jordan Jordan 73–91 Njemačka Njemačka Kadir Has Arena

Grupa B (Istanbul)[uredi | uredi izvor]

Ekipa
OU P I + - KR BD
 Sjedinjene Američke Države 5 5 0 455 331 +124 10
 Slovenija 5 4 1 393 376 +17 9
 Brazil 5 3 2 398 354 +44 8
 Hrvatska 5 2 3 395 407 −12 7
 Iran 5 1 4 301 367 −66 6
 Tunis 5 0 5 300 407 −107 5
28. august 2010
Tunis Tunis 56–80 Slovenija Slovenija Abdi İpekçi Arena, Istanbul
SAD Sjedinjene Američke Države 106–78 Hrvatska Hrvatska Abdi İpekçi Arena
Iran Iran 65–81 Brazil Brazil Abdi İpekçi Arena
29. august 2010
Slovenija Slovenija 77–99 Sjedinjene Američke Države SAD Abdi İpekçi Arena
Hrvatska Hrvatska 75–54 Iran Iran Abdi İpekçi Arena
Brazil Brazil 80–65 Tunis Tunis Abdi İpekçi Arena
30. august 2010
Slovenija Slovenija 91–84 Hrvatska Hrvatska Abdi İpekçi Arena
Tunis Tunis 58–71 Iran Iran Abdi İpekçi Arena
SAD Sjedinjene Američke Države 70–68 Brazil Brazil Abdi İpekçi Arena
1. septembar 2010
Hrvatska Hrvatska 84–64 Tunis Tunis Abdi İpekçi Arena
Iran Iran 51–88 Sjedinjene Američke Države SAD Abdi İpekçi Arena
Brazil Brazil 77–80 Slovenija Slovenija Abdi İpekçi Arena
2. septembar 2010
SAD Sjedinjene Američke Države 92–57 Tunis Tunis Abdi İpekçi Arena
Slovenija Slovenija 65–60 Iran Iran Abdi İpekçi Arena
Brazil Brazil 92–74 Hrvatska Hrvatska Abdi İpekçi Arena

Grupa C (Ankara)[uredi | uredi izvor]

Ekipa
OU P I + - KR BD Izjednačenost
 Turska 5 5 0 393 285 +108 10  
 Rusija 5 4 1 365 346 +19 9  
 Grčka 5 3 2 403 370 +33 8  
 Kina 5 1 4 360 422 −62 6 1−1, 1.0127
 Portoriko 5 1 4 386 401 −15 6 1−1, 0.9939
 Obala Slonovače 5 1 4 334 417 −83 6 1−1, 0.9938
28. august 2010
Grčka Grčka 89–81 Kina Kina Ankara Arena, Ankara
Rusija Rusija 75–66 Portoriko Porto Riko Ankara Arena
Obala Slonovače Obala Slonovače 47–86 Turska Turska Ankara Arena
29. august 2010
Kina Kina 83–73 Obala Slonovače Obala Slonovače Ankara Arena
Porto Riko Portoriko 80–83 Grčka Grčka Ankara Arena
Turska Turska 65–56 Rusija Rusija Ankara Arena
31. august 2010
Rusija Rusija 72–66 Obala Slonovače Obala Slonovače Ankara Arena
Porto Riko Portoriko 84–76 Kina Kina Ankara Arena
Grčka Grčka 65–76 Turska Turska Ankara Arena
1. septembar 2010
Kina Kina 80–89 Rusija Rusija Ankara Arena
Obala Slonovače Obala Slonovače 60–97 Grčka Grčka Ankara Arena
Turska Turska 79–77 Portoriko Porto Riko Ankara Arena
2. septembar 2010
Porto Riko Portoriko 79–88 Obala Slonovače Obala Slonovače Ankara Arena
Grčka Grčka 69–73 Rusija Rusija Ankara Arena
Turska Turska 87–40 Kina Kina Ankara Arena

Grupa D (Izmir)[uredi | uredi izvor]

Ekipa
OU P I + - KR BD Izjednačenost
 Litvanija 5 5 0 391 341 +50 10  
 Španija 5 3 2 420 356 +64 8 1−1, 1.0705
 Novi Zeland 5 3 2 424 400 +24 8 1−1, 0.9708
 Francuska 5 3 2 351 339 +12 8 1−1, 0.9595
 Liban 5 1 4 339 440 −101 6  
 Kanada 5 0 5 330 379 −49 5  
28. august 2010
Novi Zeland Novi Zeland 79–92 Litvanija Litvanija Sportska dvorana Halkapınar İzmir, İzmir
Kanada Kanada 71–81 Liban Liban Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Francuska Francuska 72–66 Španija Španija Sportska dvorana Halkapınar İzmir
29. august 2010
Litvanija Litvanija 70–68 Kanada Kanada Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Liban Liban 59–86 Francuska Francuska Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Španija Španija 101–84 Novi Zeland Novi Zeland Sportska dvorana Halkapınar İzmir
31. august 2010
Novi Zeland Novi Zeland 108–76 Liban Liban Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Francuska Francuska 68–63 Kanada Kanada Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Španija Španija 73–76 Litvanija Litvanija Sportska dvorana Halkapınar İzmir
1. septembar 2010
Kanada Kanada 61–71 Novi Zeland Novi Zeland Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Liban Liban 57–91 Španija Španija Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Litvanija Litvanija 69–55 Francuska Francuska Sportska dvorana Halkapınar İzmir
2. septembar 2010
Španija Španija 89–67 Kanada Kanada Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Liban Liban 66–84 Litvanija Litvanija Sportska dvorana Halkapınar İzmir
Novi Zeland Novi Zeland 82–70 Francuska Francuska Sportska dvorana Halkapınar İzmir

Završnica (Istanbul)[uredi | uredi izvor]

Kostur prvenstva[uredi | uredi izvor]

Osmina finala Četvrtfinale Polufinale Finale
                           
4. septembar 2010            
  Srbija  73
8. septembar 2010
  Hrvatska  72  
  Srbija  92
4. septembar 2010
    Španija  89  
  Španija  80
11. septembar 2010
  Grčka  72  
  Srbija  82
5. septembar 2010
    Turska  83  
  Turska  95
8. septembar 2010
  Francuska  77  
  Turska  95
5. septembar 2010
    Slovenija  68  
  Slovenija  87
12. septembar 2010
  Australija  58  
  Turska  64
6. septembar 2010
    Sjedinjene Američke Države  81
  Sjedinjene Američke Države  121
9. septembar 2010
  Angola  66  
  Sjedinjene Američke Države  89
6. septembar 2010
    Rusija  79  
  Rusija  78
11. septembar 2010
  Novi Zeland  56  
  Sjedinjene Američke Države  89
7. septembar 2010
    Litvanija  74   Utakmica za 3. mjesto
  Litvanija  78
9. septembar 2010 12. septembar 2010
  Kina  67  
  Litvanija  104   Srbija  88
7. septembar 2010
    Argentina  85     Litvanija  99
  Argentina  93
  Brazil  89  

Kostur utjehe[uredi | uredi izvor]

  Klasifikacijska runda Peto mjesto
             
10. septembar 2010
  Španija 97  
  Slovenija 80  
 
12. septembar 2010
      Španija 81
    Argentina 86
 
 
Sedmo mjesto
10. septembar 2010 11. septembar 2010
  Rusija 61   Slovenija  78
  Argentina 73     Rusija  83

Osmina finala[uredi | uredi izvor]

4. septembar
18:00
Srbija   73–72  Hrvatska
Rezultat po četvrtinama: 19–27, 15–9, 20–14, 19–22
Poeni: Krstić 16
Skokovi: Tepić 7
Asistencije: Tepić 4
Poeni: Popović 21
Skokovi: Tomić 8
Asistencije: Popović 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
4. septembar
21:00
Španija   80–72  Grčka
Rezultat po četvrtinama: 22–19, 15–12, 15–20, 28–21
Poeni: Navarro 22
Skokovi: Reyes 10
Asistencije: Rubio 6
Poeni: Zisis 16
Skokovi: Fotsis 7
Asistencije: Spanoulis 3
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
5. septembar
18:00
Slovenija   87–58  Australija
Rezultat po četvrtinama: 16–8, 26–13, 29–24, 16–13
Poeni: Lakovič 19
Skokovi: Rizvić 5
Asistencije: Dragić 8
Poeni: Ingles 13
Skokovi: Nielsen 8
Asistencije: Mills 3
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
5. septembar
21:00
Turska   95–77  Francuska
Rezultat po četvrtinama: 19–14, 24–14, 28–17, 24–32
Poeni: Türkoglu 20
Skokovi: Ilyasova 5
Asistencije: Tunçeri 3
Poeni: Diaw 21
Skokovi: Diaw 5
Asistencije: Piétrus 4
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
6. septembar
18:00
Sjedinjene Američke Države   121–66  Angola
Rezultat po četvrtinama: 33–13, 32–25, 26–18, 30–10
Poeni: Billups 19
Skokovi: Odom 8
Asistencije: Rose 6
Poeni: Kikas 21
Skokovi: Ambrósio 7
Asistencije: C.Morais 4
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
6. septembar
21:00
Rusija   78–56  Novi Zeland
Rezultat po četvrtinama: 13–15, 18–12, 20–13, 27–16
Poeni: Vorontsevich 18
Skokovi: Vorontsevich 11
Asistencije: Ponkrashov 7
Poeni: Penney 21
Skokovi: Vukona 5
Asistencije: Penney 2
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
7. septembar
18:00
Litvanija   78–67  Kina
Rezultat po četvrtinama: 17–22, 26–18, 21–11, 14–16
Poeni: Kleiza 30
Skokovi: Kleiza 9
Asistencije: Kalnietis 5
Poeni: Wei 21
Skokovi: Jianlian 12
Asistencije: Shipeng, Zhizhi 3
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
7. septembar
21:00
Argentina   93–89  Brazil
Rezultat po četvrtinama: 25–25, 21–23, 20–18, 27–23
Poeni: Scola 37
Skokovi: Scola 9
Asistencije: Prigioni 8
Poeni: Huertas 32
Skokovi: Splitter 5
Asistencije: Splitter 2
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Četvrtfinale[uredi | uredi izvor]

8. septembar
18:00
Srbija   92–89  Španija
Rezultat po četvrtinama: 27–23, 22–18, 18–23, 25–25
Poeni: Veličković
Skokovi: 17 Krstić 9
Asistencije: Teodosić 8
Poeni: Navarro 27
Skokovi: Garbajosa 6
Asistencije: Navarro 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
8. septembar
21:00
Turska   95–68  Slovenija
Rezultat po četvrtinama: 27–14, 23–17, 21–12, 24–25
Poeni: Ilyasova
Skokovi: 19 Ilyasova 5
Asistencije: Türkoglu 7
Poeni: Nachbar 16
Skokovi: Brezec 5
Asistencije: Bečirovič 6
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
9. septembar
18:00
Sjedinjene Američke Države   89–79  Rusija
Rezultat po četvrtinama: 25–25, 19–14, 26–17, 19–23
Poeni: Durant 33
Skokovi: Odom 12
Asistencije: Billups 5
Poeni: Bykov 17
Skokovi: Vorontsevich 12
Asistencije: Khvostov 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
9. septembar
21:00
Litvanija   104–85  Argentina
Rezultat po četvrtinama: 28–18, 22–12, 35–23, 19–32
Poeni: Jasaitis 19
Skokovi: Kleiza 9
Asistencije: Jankunas 5
Poeni: Delfino 25
Skokovi: Oberto 5
Asistencije: Prigioni 6
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Klasifikacija od 5.–8. mjesta[uredi | uredi izvor]

10. septembar
18:00
Španija   97–80  Slovenija
Rezultat po četvrtinama: 16–23, 22–18, 26–21, 33–18
Poeni: Navarro 26
Skokovi: Reyes 10
Asistencije: Navarro 7
Poeni: Lakovič 19
Skokovi: Brezec 9
Asistencije: Lakovič 4
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
10. septembar
21:00
Rusija   61–73  Argentina
Rezultat po četvrtinama: 11–15, 22–21, 19–18, 9–19
Poeni: Monia 17
Skokovi: Mozgov 11
Asistencije: Ponkrashov 4
Poeni: Scola 27
Skokovi: Delfino 7
Asistencije: Prigioni 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
11. septembar
15:00
7. mjesto
Izvještaj
Rezultat po četvrtinama: 23–21, 14–9, 22–22, 19–31
Poeni: Nachbar 20
Skokovi: Slokar 7
Asistencije: Dragić 7
Poeni: Mozgov 19
Skokovi: Monia 7
Asistencije: Bykov 7
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
12. septembar
15:00
5. mjesto
Izvještaj
Španija   81–86  Argentina
Rezultat po četvrtinama: 16–23, 16–26, 30–16, 19–21
Poeni: Fernández 31
Skokovi: M.Gasol 10
Asistencije: Navarro 3
Poeni: Delfino 27
Skokovi: Scola 11
Asistencije: Prigioni 7
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Polufinale[uredi | uredi izvor]

11. septembar
19:00
Sjedinjene Američke Države   89–74  Litvanija
Rezultat po četvrtinama: 23–12, 19–15, 23–26, 24–21
Poeni: Durant 38
Skokovi: Odom 10
Asistencije: Rose 3
Poeni: Javtokas 15
Skokovi: Javtokas 9
Asistencije: Mačiulis 2
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000
11. septembar
21:30
Srbija   82–83  Turska
Rezultat po četvrtinama: 20–17, 22–18, 21–25, 19–23
Poeni: Kešelj 18
Skokovi: Krstić 7
Asistencije: Teodosić 11
Poeni: Türkoglu 16
Skokovi: Aşik 7
Asistencije: Tunçeri 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Utakmica za 3. mjesto[uredi | uredi izvor]

12. septembar
19:00
Srbija   88–99  Litvanija
Rezultat po četvrtinama: 22–23, 16–25, 16–24, 34–27
Poeni: Veličković 18
Skokovi: Krstić 8
Asistencije: Rašić 10
Poeni: Kleiza 33
Skokovi: Jasaitis 10
Asistencije: Kalnietis 5
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Finale[uredi | uredi izvor]

12. septembar
21:30
Turska   64–81  Sjedinjene Američke Države
Rezultat po četvrtinama: 17–22, 15–20, 16–19, 16–20
Poeni: Türkoglu 16
Skokovi: Ilyasova 11
Asistencije: Tunçeri 5
Poeni: Durant 28
Skokovi: Odom 11
Asistencije: Rose 6
Sinan Erdem Dome, Istanbul
Gledaoci: 15.000

Statistički lideri[uredi | uredi izvor]

Najbolji pojedinci prvenstva[uredi | uredi izvor]

Najbolji pojedinci po utakmicama[uredi | uredi izvor]

Kategorija Ime Ukupno Protivnik
Poeni[24] Sjedinjene Američke Države Kevin Durant 38  Litvanija  (9/11)
Skokovi[25] Angola Joaquim Gomes
Rusija Sasha Kaun
Iran Arsalan Kazemi
Kina Yi Jianlian
14  Njemačka  (9/1) (OT)
 Kina  (9/1)
 Slovenija  (9/2)
 Grčka  (8/28)
Asistencije[26] Rusija Anton Ponkrashov
Španija Ricky Rubio
Srbija Miloš Teodosić
11  Portoriko  (8/28)
 Novi Zeland  (8/29)
 Turska  (9/11)
Ukradene lopte[27] Turska Sinan Güler 8  Kina  (9/2)
Blokade[28] Iran Hamed Haddadi
Obala Slonovače Herve Lamizana
Obala Slonovače Herve Lamizana
Tunis Salah Mejri
5  Brazil  (8/28)
 Portoriko  (9/2)
 Turska  (8/28)
 Brazil  (8/29)
Procenat šuta[29] Španija Fran Vázquez 100% (9/9)  Kanada  (9/2)
Procenat šuta za 3 poena[30] Turska Ersan İlyasova 100% (6/6)  Grčka  (8/31)
Procenat slobodnih bacanja[31] Rusija Anton Ponkrashov 100% (10/10)  Portoriko  (8/28)
Izgubljene lopte[32] Sjedinjene Američke Države Kevin Durant 7  Brazil  (8/30)

Najbolje ekipe prvenstva[uredi | uredi izvor]

Najbolje ekipe po utakmicama[uredi | uredi izvor]

Kategorija Ekipa Ukupno Protivnik
Poeni[38]  Sjedinjene Američke Države 121  Angola  (9/6)
Skokovi[39]  Sjedinjene Američke Države
 Litvanija
50  Slovenija  (8/29)
 Kina  (9/7)
Asistencije[40]  Sjedinjene Američke Države 30  Angola  (9/6)
Ukradene lopte[41]  Turska
 Sjedinjene Američke Države
15  Obala Slonovače  (8/28)
 Brazil  (8/30)
Blokade[42]  Španija 9  Kanada  (9/2)
Procenat šuta[43]  Turska 66.7% (32/48)  Slovenija  (9/8)
Procenat šuta za 3 poena[44]  Argentina 61.1% (11/18)  Brazil  (9/7)
Procenat slobodnih bacanja[45]  Sjedinjene Američke Države 100.0% (10/10)  Tunis  (9/2)
Izgubljene lopte[46]  Iran  
 Jordan
25  Sjedinjene Američke Države  (9/1)
 Angola  (8/29)

Konačni poredak[uredi | uredi izvor]

# Ekipa Rezultat
1  Sjedinjene Američke Države 9–0
2  Turska 8–1
Eliminisani u polufinalu
3  Litvanija 8–1
4  Srbija 6–3
Eliminisani u četvrtfinalu
5  Argentina 7–2
6  Španija 5–4
7  Rusija 6–3
8  Slovenija 5–4
Eliminisani u osmini finala Koš razlika u preliminarnoj rundi
9  Brazil 3–3 1.124
10  Australija 3–3 1.117
11  Grčka 3–3 1.089
12  Novi Zeland 3–3 1.060
13  Francuska 3–3 1.035
14  Hrvatska 2–4 0.971
15  Angola 2–4 0.821
16  Kina 1–5
Eliminisani u preliminarnoj rundi Koš razlika u preliminarnoj rundi
17  Njemačka 2–3
18  Portoriko 1–4 0.963
19  Iran 1–4 0.820
20  Obala Slonovače 1–4 0.800
21  Liban 1–4 0.770
22  Kanada 0–5 0.871
23  Jordan 0–5 0.809
24  Tunis 0–5 0.737
Kevin Durant je imenovan kao MVP


 Svjetsko prvenstvo u košarci 2010. 
 
Sjedinjene Američke Države
4. titula
Najkorisniji igrač
Sjedinjene Američke Države Kevin Durant

Ekipa prvenstva[uredi | uredi izvor]

Sudije[uredi | uredi izvor]

18. augusta 2010, FIBA je odredila četrdeset sudija koji će suditi na prvenstvu.[47] Ispod su sudije, raspodijeljeni u grupe u kojima su sudili:

  • Grupa A
    • MAR Samir Abaakil
    • ŠPA Juan Arteaga
    • TUR Murat Biricik
    • PUR José Aníbal Carrión
    • ITA Guerrino Cerebuch
    • BRA Marcos Fornies Benito
    • SAD William Gene Kennedy
    • LVA Oļegs Latiševs
    • KIN Qiao Longsheng
    • FRA Eddie Viator
  • Grupa C
    • SRB Ilija Belošević
    • AUS Scott Jason Butler
    • LBN Marwan Egho
    • ARG Pablo Alberto Estévez
    • KEN Vitalis Odhiambo Gode
    • FIN Carl Jungebrand
    • BRA Cristiano Jesus Maranho
    • SVN Saša Pukl
    • PRT Fernando Rocha
    • VEN Héctor Sánchez
  • Grupa D
    • IRN Heros Avanessian
    • AUS Michael Aylen
    • SAD Anthony Dewayne Jordan
    • HRV Srđan Dožai
    • ARG Juan José Fernández
    • SRB Milivoje Jovčić
    • ITA Luigi Lamonica
    • UKR Borys Ryschyk
    • PUR Jorge Vázquez
    • POL Jakub Zamojski

Emitovanje[uredi | uredi izvor]

Prava[uredi | uredi izvor]

FIBA je objavila da će se prvenstvo emitovati u 183 države, premašivši rekord postavljen na prvenstvu 2006 koje je gledano u 132. Države koje su prenosile prvenstvo po prvi put su bile Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok je Kanada prenosila događaj prvi put nakon ugošćavanja Svjetskog prvenstva 1994.[48]

Gledanost[uredi | uredi izvor]

Prema generalnom sekretaru FIBA-e, Patricku Baumannu, TV gledanost Svjetskog prvenstva 2010 premašilo je brojke Svjetskog prvenstva 2006 i Evropskog prvenstva 2009, sa očekivanom publikom od 800 miliona ljudi u 200 država, dok je 30 miliona ljudi posjetilo službenu web stranicu.[49]

Utakmicu preliminarne runde između Kine i Grčke gledalo je oko 65 miliona Kineza.

Finale između SAD-a i Turske, s druge strane, je gledalo manje od 900.000 gledalaca na američkoj kablovskoj mreži ESPN, što je gora prosječna gledanost od prijenosa NBA sezone 2009/10, ali duplo veća gledanost od prenosa prve utakmice WNBA finala 2010 na sestrinskoj mreži ABC, a svi su emitovani u istom vremenskom terminu.[50]

Spisak emitera[uredi | uredi izvor]

TV emiteri[51]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". SAD.Basketball.com. 12. 10. 1989. Arhivirano s originala, 7. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ Žrijeb[mrtav link] na Turska2010.fiba.com
  3. ^ Format takmičenja[mrtav link] na Turska2010.fiba.com
  4. ^ "Turska je domaćin Svjetskog prevenstva u košarci 2010". 5. 12. 2004. Pristupljeno 19. 7. 2010. Nepoznati parametar |novine= zanemaren (pomoć)[mrtav link]
  5. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.FIBA.com. Arhivirano s originala, 9. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  6. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.FIBA.com. Arhivirano s originala, 9. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.FIBA.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  8. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.FIBA.com. Arhivirano s originala, 9. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  9. ^ "Mayor of Istanbul gives Turkish Basketball Federation and media tour of World Championship Final venue". Turska2010.fiba.com. Pristupljeno 13. 9. 2010.[mrtav link]
  10. ^ Wild card kriteriji[mrtav link] na Turska2010.fiba.com
  11. ^ Additional Informavije o Wild card[mrtav link] na Turska2010.fiba.com
  12. ^ FIBA Wild Cards: It's Down to Eight Arhivirano 7. 7. 2010. na Wayback Machine na Interbasket.net
  13. ^ Rusija, Litvanija, Njemačka i Liban dobili wild card[mrtav link] na TalkBasket.net
  14. ^ "Arhivirana kopija". FIBA. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 11 sptembar 2010. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  15. ^ "Odom, Billups fulfilling childhood dream". TeamSAD.org. 11. maj 2010. Pristupljeno 3. septembar 2010.[mrtav link]
  16. ^ "Arhivirana kopija". MSNBC.com. 20. august 2010. Arhivirano s originala, 21. 8. 2010. Pristupljeno 1. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  17. ^ "Arhivirana kopija". ESPN.com. 27. august 2010. Arhivirano s originala, 30. 8. 2010. Pristupljeno 1. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  18. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 16. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  19. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 9. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  20. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 12. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  21. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  22. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  23. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 17. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  24. ^ "Individual game points high". Turska2010.fiba.com. Pristupljeno 13. 9. 2010.[mrtav link]
  25. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 2. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  26. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 24. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  27. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 5. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  28. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 5. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  29. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 17. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  30. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 5. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  31. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 17. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  32. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 9. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  33. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 16. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  34. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 12. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  35. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  36. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  37. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 15. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  38. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 10. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  39. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 2. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  40. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 12. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  41. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 12. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  42. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 5. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  43. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 5. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  44. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 2. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  45. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 2. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  46. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 2. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  47. ^ "FIBA proglasila sudija za Svjetsko prvenstvo u košarci 2010". Aroundtherings.com. 29. 8. 2010. Arhivirano s originala, 20. 5. 2013. Pristupljeno 29. 8. 2010.
  48. ^ "FIBA announces record TV partnerships for 2010 World Championship". FIBA.com. 27. 8. 2010. Pristupljeno 3. 4. 2011.[mrtav link]
  49. ^ "FIBA secretary general praises Turska 2010". Hürriyet Daily News and Economic Review. 13. 9. 2010. Pristupljeno 2. 4. 2011.[mrtav link]
  50. ^ "The Ratings Game: Team SAD Hoops Victory Draws Fewer Than 900,000 Viewers". Sports Media Watch. 17. 9. 2010. Pristupljeno 2. 4. 2011.[mrtav link]
  51. ^ "Arhivirana kopija". Turska2010.fiba.com. Arhivirano s originala, 14. 9. 2010. Pristupljeno 13. 9. 2010.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  52. ^ Campeonato Mundial FIBA 2010 at directv.com.ar

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]