Šit

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
"Kain ubija Abela" Bizantijski mozaik iz 12 stoljeća

Islamski pogled[uredi | uredi izvor]

Šit (Arapski شيث‎, Hebrejski שֵׁת) ili Set je prvi poslanik ljudima nakon Adema (Adama), prvog čovjeka. On je također i njegov sin. Riječ "šit" znači Božiji dar, a Adem i Hava su ga tako nazvali zato što su ga dobili nakon Habilove (Abel) smrti (Kabil (Kain), sin prvog čovjeka je ubio Habila (Abel)) Nakon smrti Adema poslanstvo je dobio njegov sin Šit. U nekim tradicionalnim Islamskim predajama se prenosi da je Šitu od Boga objavljeno 50 takozvanih "Suhufa". Suhufi su naređenja od Boga, objava.

Zanimljivo je da se u "Ibn Kesirovom djelu "Kazivanje o vjerovjesnicima" spominje da svi ljudi koji danas postoje vode porijeklo od Šita, a da su potomci svih ostalih sinova Ademovih, izumrli. Nakon smrti Šita vođstvo je preuzeo njegov sin Enos.

Stari Zavjet[uredi | uredi izvor]

U "knjizi postanka" se navodi da je Adam dobio Seta (Šit) kada je imao 130 godina nakon smrti Abela, Eva je vjerovala da im je je Bog dao Seta radi njegove smrti. U starom zavjetu su imenom pomenuta samo ta tri sina; Kain, Abel i Set. A vjeruje se da je Adam imao 33 sina i 23 kćerke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: