Izbjeljujuće tijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Izbjeljujuće tijelo
Corpus albicans.JPG
Corpus albicans čovjeka
Detalji
Latinski Corpus albicans
Identifikatori
TA A09.1.01.016
FMA 18620
Anatomska terminologija

Izbjeljujuće tijelo (lat. corpus albicans), poznato i kao atretski corpus luteum, corpus candicans ili jednostavno kao albikans) je regresirani oblik tijela corpus luteum. Kako se lupus corpus razgrađuje pomoću makrofaga, fibroblasti polažu tip I kolagena, formirajući corpus albicans. Taj se postupak naziva luteoliza. Ostaci corpus albicans mogu se zadržati kao ožiljak na površini jajnika.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Tokom prvih nekoliko sati nakon izbacivanja jajeta iz folikula, preostale grabulozne ćelije i theca interna brzo se mijenjaju u "luteinske ćelije". One se povećavaju u promjeru dva ili više puta i postaju ispunjene lipidnim inkluzijama koja im daju žućkasti izgled.

Ovaj se postupak naziva luteinizacija, a ukupna masa ćelija zajedno se zove korpus luteum ili žuto tijelo. U žutom tijelu dobro je razvijena vaskularna opskrba koja također u njemu raste.

Granuloza ćelije u corpus luteum razvijaju široku unutarćelijsku glatku endoplazmatsku mrežnicu koja formira velike količine ženskih spolnih hormona: progesterona i estrogena (više progesterona nego estrogena tokom luteusne faze). „Teka ćelije“ formiraju uglavnom androgene androstenedione i testosteron, a ne ženske spolne hormone. Međutim, većina tih hormona također se enzimom aromatazom u ćelijama granuloze pretvaraju u estrogene, ženske hormone.

Corpus luteum normalno raste do promjera oko 1,5 centimetara, dostižući taj stupanj razvoja 7 do 8 dana nakon ovulacije. Tada se počinje involucirati i na kraju gubi svoju sekretornu funkciju i žutilo, karakteristike lipida oko 12 dana nakon ovulacije, postajući corpus albicans,[1] Tokom narednih nekoliko sedmica, to se zamjenjuje vezivnim tkivom i tokom mjeseci se apsorbira.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Marieb, Elaine (2013). Anatomy & physiology. Benjamin-Cummings. str. 915. ISBN 9780321887603.
  2. ^ Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (12th Ed) 2011, page number: 991

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

"corpus albicans", Stedman's Online Medical Dictionary at Lippincott Williams and Wilkins