Izbjeljujuće tijelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Izbjeljujuće tijelo
Corpus albicans čovjeka
Detalji
LatinskiCorpus albicans
Identifikatori
TAA09.1.01.016
FMA18620
Anatomska terminologija

Izbjeljujuće tijelo (lat. corpus albicans), poznato i kao atretski corpus luteum, corpus candicans ili jednostavno kao albikans) je regresirani oblik tijela corpus luteum. Kako se lupus corpus razgrađuje pomoću makrofaga, fibroblasti polažu tip I kolagena, formirajući corpus albicans. Taj se postupak naziva luteoliza. Ostaci corpus albicans mogu se zadržati kao ožiljak na površini jajnika.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Tokom prvih nekoliko sati nakon izbacivanja jajeta iz folikula, preostale grabulozne ćelije i theca interna brzo se mijenjaju u "luteinske ćelije". One se povećavaju u promjeru dva ili više puta i postaju ispunjene lipidnim inkluzijama koja im daju žućkasti izgled.

Ovaj se postupak naziva luteinizacija, a ukupna masa ćelija zajedno se zove korpus luteum ili žuto tijelo. U žutom tijelu dobro je razvijena vaskularna opskrba koja također u njemu raste.

Granuloza ćelije u corpus luteum razvijaju široku unutarćelijsku glatku endoplazmatsku mrežnicu koja formira velike količine ženskih spolnih hormona: progesterona i estrogena (više progesterona nego estrogena tokom luteusne faze). „Teka ćelije“ formiraju uglavnom androgene androstenedione i testosteron, a ne ženske spolne hormone. Međutim, većina tih hormona također se enzimom aromatazom u ćelijama granuloze pretvaraju u estrogene, ženske hormone.

Corpus luteum normalno raste do promjera oko 1,5 centimetara, dostižući taj stupanj razvoja 7 do 8 dana nakon ovulacije. Tada se počinje involucirati i na kraju gubi svoju sekretornu funkciju i žutilo, karakteristike lipida oko 12 dana nakon ovulacije, postajući corpus albicans,[1] Tokom narednih nekoliko sedmica, to se zamjenjuje vezivnim tkivom i tokom mjeseci se apsorbira.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Marieb, Elaine (2013). Anatomy & physiology. Benjamin-Cummings. str. 915. ISBN 9780321887603.
  2. ^ Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (12th Ed) 2011, page number: 991

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

"corpus albicans", Stedman's Online Medical Dictionary at Lippincott Williams and Wilkins