Ženski reproduktivni sistem

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ženski spolni sistem

Ženski reproduktivni sistem je sistem organa koji nalazi u zdjelici, a služi za razmnožavanje. Ženski reproduktivni sistem se sastoji se od sljedećih organa:

Jajnici i jajovodi su parni organi smješteni u zdjelici. Jajovodi povezuju jajnike sa matericom. Jajovod je izravno spojen sa matericom, dok drugi kraj završava u blizini jajnika i nema izravnog spoja (osim u slučaju poremećaja). Materica se nastavlja u vaginu, a vanjski spolni organ žene je stidnica.

Unutrašnji spolni organi[uredi | uredi izvor]

Jajnik[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Jajnik

Jajnik je parna spolna žlijezda koja sadrži zametne ćelije i stvara ženske polne hormone.

Jajovod[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Jajovod

Jajovod je cijev koja započinje u blizini jajnika otvorenim krajem i završava u rogovima maternice. Osnovna uloga jajovod je prijenos jajašca (oplođenog ili neoplođenog) od jajnika do maternice.

Maternica[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Materica

Materica je organ čije su stijenke građene od glatkih mišića, i čija je šupljina namjenjena razvoju i zaštiti oplođene jajne ćelije i kasnije ploda.

Vagina[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Vagina

Vagina je cjevasti organ dug 7-10 cm i širok 3-4 cm, u čiji gornji dio strši porcija materice, a nastavlja se u stidnicu.

Vanjski spolni organi[uredi | uredi izvor]

Stidnica[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Stidnica

Stidnica je vanjski dio ženskog spolnog organa koji omeđuju velike i male usne. Ondje se nalaze: velike stidne usne, male stidne usne, klitoris, Bartholinijeve žlijezde, gomoljak predvorja (lat. bulbus vestibuli).

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: