Materični rogovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Maternični rogovi
Uterine Horns Diagram (English).svg
Maternični rog obilježen je gore desno.
Illu female pelvis.jpg
Maternični rog nije obilježen, ali je vidljiv. Okrugli ligament je lijevo, obilježen kao 1. Putuje desno, a u sredini se pričvršćuje na uterus. Fallopijeva tuba je bezbrojna, ali je vidljiva iznad maternice i putuje prema dolje da bi se pričvrstila na mjestu u blizini okruglog ligamenta.
Detalji
LatinskiCornu uteri
SistemŽenski reproduktivni sistem
Identifikatori
TAA09.1.03.004
FMA77053
Anatomska terminologija

Maternični rogovi ili uterusni rogovi su mjesta na kojima se sastaju maternica i Fallopijeva tuba. One su jedna od tačaka vezivanja za okrugli ligament maternice (druga je mons pubis).

Rogovi maternice daleko su izraženiji kod drugih životinja (poput krava[1] and cats[2]) nego što su kod ljudi. Kod mačke implantacija embriona događa se u jednom od dva maternična roga, a ne u samom tijelu maternice.

Povremeno, ako se jajovod ne spoji, maternica će se svakog meseca puniti krvlju, a radiće se manja jednodnevna operacija kako bi se to uklonilo. Često ljudi koji su rođeni s ovim imaju problema sa trudnoćom jer su oba jajnika funkcionalna i mogu ovulirati. Rezervno jaje, koje ne može putovati u jajovod, apsorbira se u tijelo.

Reference[uredi | uredi izvor]

Šablon:Grey's

  1. ^ Anatomska slika: Reproductive/mammal/femalesys0/femalesys6 - Komparativna Organologija na Univerzitetu Kalifornija, Davis - "Mammal, female overview (Gross, Low)"
  2. ^ Urogenital system of the female cat - BioWeb na University of Wisconsin System

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]