Kanal cerviksa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cerviksni kanal
Stražnja površina maternice i gornji dio vagine.
Detalji
LatinskiCanalis cervicis uteri
SistemŽenski reproduktivni sistem
Identifikatori
Gray'sp.1260
TAA09.1.03.018
FMA86485
Anatomska terminologija

Cerviksni kanal ili kanal grlića maternice, kanal vrata maternice je e vretenasti, spljošteni kanal cerviksa, vrata maternice.

Komunicira sa materničnom šupljinom preko unutrašnjeg otvora materice (ili unutrašnje osi) i sa vaginom, preko vanjskog otvora maternice (ostium maternice ili vanjska os). Unutrašnji otvor maternice je unutarnje suženje maternične šupljine. Odgovara neznatnom stezanju poznatom kao istmus koje se može vidjeti na površini maternice, oko sredine između vrha i baze. Vanjski otvor maternice je mali, potisnuti, pomalo kružni otvor na zaobljenom okrajku grlića maternice, koji se otvara prema vagini. Kroz ovaj otvor grlića maternice šupljina komunicira s onom u vagini.

Vanjski otvor je omeđen s dvije usne, prednjim i stražnjim dijelom. Prednji dio je kraći i deblji, iako se projicira niže od stražnjeg dijela zbog nagiba cerviksa. Obično su obje usne u kontaktu sa stražnjim zidom vagine. Prije trudnoće vanjski otvor ima zaobljeni oblik, kada se promatra kroz vaginski kanal (kao kroz spekulum). Nakon rastanka, otvor ima izgled više kao poprečni prorez ili je u obliku H.

Zid kanala predstavlja prednji i stražnji uzdužni greben, od kojih svaki izvire niz malih kosih stubova, „palminastih nabora“ koji daju izgled grana sa stabla; na ovaj aranžman primjenjuje se naziv arbor vitae uteri . Nabori na dva zida nisu točno suprotni, ali se međusobno uklapaju tako da zatvaraju kanal cerviksa.

Patologija[uredi | uredi izvor]

Mikrografija adenokarcinoma koji nastaje od endocerviksne mukoze. Boja Pap.

Endocerviksna sluznica je mjesto na kojem može nastati adenokarcinom. Endocerviksni adenokarcinom, poput karcinoma grlića maternice (karcinom pločastih ćelija), često nastaje u okruženju infekcije humani virus papiloma.[1] Kako je većina karcinoma endometrija adenokarcinomi, potrebno je razlikovati endocerviksni adenokarcinom i endometrijski adenokarcinom, jer se liječenje razlikuje. Imunohistohemijsko bojenje je često korisno u tom pogledu, a endocerviksni adenokarcinomi su obično CEA i p16 pozitivni i estrogenski receptor, receptor progesterona i vimentin negativni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Ovaj članak sadrži tekst u javnom vlasništvu sa stranice 1260  20. izdanja Grayeve anatomije (1918)

  1. ^ Yeh, IT.; LiVolsi, VA.; Noumoff, JS. (Mar 1991). "Endocervical carcinoma". Pathol Res Pract. 187 (2–3): 129–44. doi:10.1016/S0344-0338(11)80763-6. PMID 2067992.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]