Karlo Debeli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Karlo III Debeli
Amiel - Charles the Fat.jpg
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina 6. decembar 884. - 11. novembar 887.
Prethodnik Karloman
Nasljednik Odo
Kralj Italije
Vladavina 22. septembar 880. - 11. novembar 887.
Prethodnik Karloman
Nasljednik Berengar I
Kralj Istočne Franačke
Vladavina 20. januar 882. - 17. novembar 887.
Prethodnik Ludvig III
Nasljednik Arnulf
Otac Ludovik Njemački
Majka Ema Altdorfska
Rođenje 13. juni 839.
Smrt 13. januar 888.

Karlo III (13. juni 839 – 13. januar 888), također poznat kao Karlo Debeli, je bio car Karolinškog carstva od 881. do 888. godine. Bio je najmlađi sin Ludovika Njemačkog i Eme;[1][2] praunuk Karla Velikog i posljednji karolinški vladar koji je vladao ujedinjenim carstvom.

Tokom života, Karlo je postao vladar raznih kraljevstava Karlovog bivšeg carstva. Nakon pobjede nad Alemanima 876, uspio je doći na italijanski tron nakon abdikacije svog starijeg brata Karlomana koji je bio nesposoban poslije moždanog udara. Nakon što ga je papa Ivan VIII krunisao za cara 881. godine, naslijedio je slijedeće godine teritoriju svoga brata Ludovika Mlađeg (Saksonija i Bavarska) i ponovo ujedinio Istočnu Franačku. Nakon smrti svoga rođaka Karlomana 884, naslijedio je Zapadnu Franačku i ponovo ujedinio Karolinško carstvo.

Njegova supruga je bila Rikarda, no nisu imali djece te je njihov brak bio nesretan. Sa konkubinom Karlo je imao sina Bernarda.[3]

Ujedinjeno carstvo nije dugo potrajalo. Nakon državnog udara koji je predvodio njegov nećak Arnulf Karantanski u novembru 887. godine, Karlu je oduzeta Istočna Franačka, Lotaringija i Italija. Prisiljen je na abdikaciju i umro je prirodnom smrću u januaru 888. godine, samo nekoliko sedmica nakon abdikacije. Nakon njegove smrti carstvo se raspalo na pet odvojenih kraljevina.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Karlove vojne ekspedicije protiv Arapa u Italiji te Vikinga u Francuskoj i Njemačkoj redovno su završavale neuspješno šta rezultira kupovanjem mira sa Vikinzima 886.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Patrick J. Geary, Women at the Beginning: Origin Myths from the Amazons to the Virgin Mary (Princeton University Press, 2006.), 46.
  2. ^ Genealogija kralja Karla Debelog (CHARLES)
  3. ^ Annales Alamannicorum