Musa Čelebija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Musa Čelebija (1388 - 1413.), turski vladar

Poslije bitke kod Angore Turska država se našla u građanskom ratu između sinova umrlog sultana Bajazida I U prvoj fazi ovoga rata Musa i Mehmed I su uspjeli na području Male Azije poraziti i ubiti brata Isu. Osjetivši se dovoljno jakim poslije toga Musa se s vojskom prebacio u Evropu i napao brata Sulejmana koji je tamo vladao. Taj posao se obavio bez problema pošto niko nije htio liti krv za Sulejmana.

Sada na vrhuncu svoje moći s neprijateljski nastrojenim bratom Mehmedom I Musa se odlučuje na rat s Balkanskim kršćanskim državicama, a prije svega s Bizantom. S Konstantinopoljom pod opsadom tamošnji car donosi odluku o sklapanju saveza s Mehmedom I čiju vojsku pomaže prevesti na Balkan. U ratu koji slijedi Musa gubi svoj položaj i život 1413. godine.