Sulejman Čelebija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Sulejman ( ? - 1410.) bio je turski vladar.

Poslije poraza u bitki kod Angore 1402. godine Sulejman uspijeva pobjeći na Balkan gdje postaje sultan s sjedištem u Adrianopole-u. Zadovoljan s svojim teritorijem on se nije miješao u građanske ratove braće koja su se borila za prevlast u Aziji. Provodeći svoj život bezbrižno uživajući na svojemu dvoru toliko se svima zamjerio da kad se iskrcao njegov brat Musa s vojskom na balkanu niko ga nije htio braniti. Ne vidjevši drugog izbora sjeo je u kočiju i pokušao pobjeći u Carigrad tražeći azil. Bratovi vojnici su ipak bili brži stigavši i ubivši ga 1410. godine.