Ahmed-agina džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ahmed-agina džamija u Vitezu 2016.

Ahmed-agina džamija je najstariji objekat na području općine Vitez, u Starom Vitezu. Izgrađena je 1589/1590. godine. Džamiju je sagradio izvjesni Ahmed-aga poznat i kao Sinan Čelebi. Postoji predaja da je Ahmed-aga porušio stari rimski most na Divjaku, a kamen upotrijebio za gradnju džamije. Kad je sultan za to saznao kaznio je Ahmed-agu oduzimanjem ranije dodijeljenog posjeda.

Historija[uredi | uredi izvor]

Od džamije koja je izgrađena 1590. godina u izvornom obliku su ostali zidovi, mihrab i portal ulaznih vrata. Nekada je uz džamiju bila drvena munara koja je 1962. godine srušena, a ozidana je nova munara od pune cigle. Rekonstrukcija unutrašnjosti je obavljena 1985/86. godine. U vrijeme rata u BiH, džamija je u znatnoj mjeri oštećena. Godine 1993. munara je dva puta direktno pogođena. Nakon rata, 1996. godine, izmijenjen je veći dio krovne građe i crijepa. Na zahtjev vjernika, 2001. godine, džamija je proširena i obezbijeđeno je novih 80-100 m2 prostora za obavljanje namaza. Stolarija je izmijenjena 2002. godine. Iste godine je urađena podna izolacija i izmijenjen pod. Kotlovnica je izgrađena 2003. godine i uvedeno je grijanje u džamiju i imamsku kuću. Također je izvršena i rekonstrukcija munare koja je dograđena za još 5-6 metara, izvršeno je pokrivanje kubeta bakrom, a vanjski zidovi su obloženi sedrom. Džamija je od 1953. godine imala i mekteb. Ova džamija ima i svoj vakuf. Do poslije Drugog svjetskog rata vakuf ove džamije je posjedovao 120 dunuma zemlje. Veći dio je nacionalizacijom, arondacijom ili eksproprijacijom oduzet vakufu. Pored džamije nalazi se i mezarje.

Imami i hatibi[uredi | uredi izvor]

Po sjećanju starijih mještana, a što je zabilježio Hasan ef. Mujkić, imami i hatibi ove džamije su bili: hadži Ahmed ef. Zukan, Ibrahim ef. Arapčić (student El Azhera u Kairu), Salih ef. Patković, izvjesni Rahman ef. i Ragib ef., Hasan ef. Mujkić, Omer ef. Meštrovac, Mihnet ef. Mehmedović.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Mosque.svg Nedovršeni članak Ahmed-agina džamija, koji govori o džamijama, treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.