Azizija (Brčko)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Azizija džamija Brčko
Azizija dzamija brcko 05.jpg
Azizija džamija Brčko
Osnovne informacije
Lokacija Brezovo Polje, Brčko
Država Bosna i Hercegovina
Oznaka baštine Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Specifikacije
Dužina 14,50 m[1]
Širina 18,50 m[1]
Munare 1

Azizija (Brčko) je džamija u Brezovu Polju, općina Brčko, Bosna i Hercegovina. Zajedno sa haremom proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Azizija džamija smještena je oko 14 km istočno od središta Brčkog, na putu Brčko – Bijeljina, u naselju Brezovo Polje, u Savskoj ulici.

Historija[uredi | uredi izvor]

Krajem 1862.godine počelo je organizirano iseljavanje muslimana iz Srbije. Veliki broj izbjeglica dolazi u Bosnu, najvećim dijelom uz južnu obalu Save (Brčko, Bijeljina, Bosanski Brod, Bosanska Kostajnica, itd.). Izgrađena su i dva nova naselja na Savi, Gornja i Donja Azizija (po sultanu Abdul Azizu), danas Bosanski Šamac i Orašje.

Azizija podignuta je 1862. godine sredstvima iz carskog trezora. Naziv nosi prema tadašnjem vladaru, sultanu Abd - ul Azizu. U njegovo doba, iz državne blagajne građene su tri džamije (Azizija u Brezovom Polju – 1862. godine , Azizija u Orašju – 1863. godine, Azizija u Bosanskoj Kostajnici – 1862. odine. U nekim naseljima nove džamije grade izbjeglice vlastitim sredstvima.

U oktobru 1943. godine bila je gotovo uništena, a srušena je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane srpskog agresora 21.05.1993. godine. Vlada Brčko Distrikta je u obnovu, koja je završena 2016. godine, uložila 1.650.000 KM, dok su džematlije i drugi donatori prikupili oko 300.000 KM. Obnovljena je u svom autentičnom izgledu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Azizija džamija je jedina džamija u BiH izgrađena u baroknom stilu, sa besprijekornom simetrijom. Na izgled džamije nije utjecao isključivo turski barok (u Osmanlijskom carstvu barokni period traje od 1757. do 1808. godine), već i zakašnjeli utjecaji baroka iz Austrije i Mađarske.

Nad centralnim dijelom je kupola, koja leži na osmougaonom tamburu, sa natkrivenim sofama i kamenom munarom. [2] Dimenzije su 14,50 m x 18,50 m. Na tamburu je osam prozora. Visina džamije, mjerena od poda džamije do vrha tjemena kupole iznosi 17 m.

Harem džamije[uredi | uredi izvor]

Uz Aziziju džamiju nalazi se mezarje sa većim brojem nišana koji datiraju počev od kraja XIX stoljeća. Među njima se svojom veličinom i obradom ističe nišan Mustaf-age Hadžegrića, prognanika iz Šapca, datiran 26.septembra 1902. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Mehmed Mujezinović, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Publishing, 3. Izdanje strana 300, 1998. -Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga 3

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Azizi džamija". kons.gov.ba. Pristupljeno 10. 9. 2017. 
  2. ^ "M. Bećirbegović - Džamije sa drvenom munarom". Pristupljeno 9. 2. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]