Azerbejdžanski manat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici konstatirane su greške u izvornom kodu koje možda dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako ispraviti ove greške, onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Azerbejdžanski manat
Azərbaycan manatı (az)
1 manat obv.jpg
100 manat obv.jpg
ISO 4217 Kod AZN
Korisnik Flag of Azerbaijan.svg Azerbejdžan
Inflacija
  - izvor
20.8%
Central Bank of Azerbaijan
Najmanja jedinica 1/100
Simbol manata

Azerbejdžanski manat (ISO 4217: AZN) (azerbejdžanski: Azərbaycan manatı) je novčana jedinica Azerbejdžanu. Sastoji se od 100 kepik (azerbejdžanski: qəpik). Centralna banka Azerbejdžana ima isključivo pravo da objavljuje nacionalnu valutu u saglasnosti sa Azerbejdžanskim zakonodavstvom.

Riječ manat dolazi od ruske riječi moneta što znači novac. Azerbejdžanska demokratska republika i Azerbejdžanska sovjetska socijalistička republika koristile su svoju valutu, manat, u razdoblju od 1919. do 1923. godine. Naziv manat koristio se i na novčanicama sovjetske rublje, na kojima se nalazio naziv valute ispisan na jezicima svih sovjetskih republika.

Nakon raspada SSSR-a, u augustu 1992. predstavljen je azerbejdžanski manat (ISO 4217: AZM) koji je zamijenio sovjetsku rublju u omjeru 10:1. 1. januar 2006. predstavljen je novi manat (ISO 4217: AZN), koji je zbog visoke inflacije zamijenio stari u omjeru 5000:1.

U optjecaju se nalaze kovanice od: 1, 3, 5, 10, 20 i 50 kepika, te novčanice od 1, 5, 10, 20, 50 i 100 manat. Novac izdaje Azerbejdžanska centralna banka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: