Crkva svetog Vasilija Ostroškog (Istočno Sarajevo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva "Sv. Vasilije Ostroški"

Crkva Svetoga Vasilija Ostroškog je jedna od mnogobrojnih pravoslavnih crkvi u Bosni i Hercegovini i pripada Mitropoliji dabrobosanskoj

Nalazi se u općini Istočna Ilidža, tačnije na Dobrinji. Njena gradnja je započela u oktobru 1990. godine. Do 1992. godine završeni su zidarski radovi i krov je pokriven bakarnim limom. Izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini, crkva se našla uz liniju razgraničenja i pretrpjela je znatna oštećenja. Nakon rata, nastavljeni su radovi na uređenju crkve i isti su završeni 1998. godine. Crkvu je osvetio Mitropolit dabrobosanski Nikolaj 30. septembra 2001. godine.

Višegodišnje zakišnjavanje (1992. – 1996) zidova i simsova uslovilo je da se na postavljenoj fasadi pojave oštećenja. To je bio razlog da se toku 2015. godine pristupi obnovi fasade i izmjeni lima na pojedinim dijelovima simsa. Izmjenjena je boja fasade, pa vanjski izgled hrama nije isti kao u vremenu do tada.

Inventar hrama (ikonostas, Hristova grobnica, pjevnice, postolja za cjelivajuće ikone, vladičanski tron...) izrađeni su u duborezu od hrastovog drveta. Ikone su urađene u manastiru Sv. Prohora Pčinjskog.

Početkom marta 1996. god. crkva u Dobrinji postaje jedino bogoslužbeno mjesto u ovom dijelu Istočnog Sarajeva. Narednih godina grade se hramovi u Vojkovićima (Sv. Petra Dabrobosanskog), Miljevićima (Sv. vlmč Georgija), Kasindolu (S. Varnave Ispovjednika), Tilavi (Prep. Angeline), Kotorcu - Kula (Nerukotvorenog lika Spasiteljevog). Danas se služi u svim navedenim hramovima, Hram Sv vlmč Georgija u Miljevićima je specifičan po tome što ima tri oltara. On je u potpunosti završen tj. izvršeni su radovi na freskopisanju svodova i zidova, a radove su izvodili ikonopisci, protomajstor Dragomir Marunić, Nemanja Marunić i Dragan Stanković.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Istočno Sarajevo/Crkva sv. velikomučenika Georgija". visitmycountry.net. Arhivirano s originala, 10. 8. 2012. Pristupljeno 1. 1. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]