Dodatne očne strukture

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dodatne očne strukture
Žensko oko sa obrvom, trepavicama i ostalim dodatnim strukturama
Prednji dio lijevog oka s odvojenim kapcima
Detalji
LatinskiStructurae oculi accessoriae
SistemČulo vidaOko
Identifikatori
TAA15.2.07.001
FMA76554
Anatomska terminologija

Dodatne očne strukture ili pomoćne očne strukture su zaštitne i potporne strukture (adneksi) oka, uključujući obrvu, očni kapak, i suzni aparat. Obrve, kapci, trepavice, suzne žlijezde i drenažni aparati igraju presudnu ulogu u pogledu zaštite jabučice, podmazivanja i smanjenja rizika od očne infekcije.[1] The adnexal structures also help to keep the cornea moist and clean.

Jedan izvor definira "očne adnekse" kao orbitu, konjunktivu i očni kapak.[2] Orbita i vanočni mišići pomažu u nesmetanom kretanju očne jabučice.

Obrve[uredi | uredi izvor]

Obrva je područje gustih, kratkih dlačica iznad oka. Glavna funkcija je sprečavanje da znoj, voda i ostali ostaci padnu u oko, ali su također važne za ljudsku komunikaciju i izraz lica.

Kapak[uredi | uredi izvor]

Anatomija ljudskog kapka

Kapak je tanak nabor kože koji pokriva i štiti oko. U pokretima kapka pomaže mišić musculus levator palpebrae superioris. Ljudski kapak ima niz trepavica duž ruba, što pomaže u zaštiti oka od prašine i stranih ostataka. Glavna funkcija kapka je održavanje rožnjače vlažnom i čistom.

Konjunktiva ili vežnjača[uredi | uredi izvor]

Konjunktiva je tkivo koje podstavlja unutrašnjost kapaka i pokriva bionjaču. Sastoji se od nekratiniziranog, slojevitog skvamoznog epitela s peharastim ćelijama i slojevitog stubastog epitela. Konjunktiva je u osnovi prozirna, a bijela boja koju vidimo zapravo je bionjačina.

Suzni aparat[uredi | uredi izvor]

Suzni aparat desnog oka:
a – Suzna žlijezda,
b – Suzno jezerce
c – Gornji suzni kanal
d – Suzna vrećica
e – Donja suzna papila
f – Donji suzni kanal
g – Suznonosni kanal

Suzni aparat je fiziološki sistem koji sadrži orbitnu strukturu za proizvodnju i odvod suza.[3]
Sadrži:

Orbita[uredi | uredi izvor]

Orbita je šupljina ili lobanjskoj duplji u kojoj se nalazi oko i njegovi dodaci. Kod odraslog čovjeka volumen orbite je oko 30 ml, od čega oko zauzima 6,5 ml.[4] Orbita pomaže u glatkoj rotaciji očne jabučice.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Ophthalmology training".
  2. ^ Knowles, Daniel M. (2001). Neoplastic hematopathology. Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins. str. 1303. ISBN 0-683-30246-9.
  3. ^ Cassin, B. and Solomon, S. Dictionary of Eye Terminology. Gainesville, Florida: Triad Publishing Company, 1990.
  4. ^ Tasman, W.; Jaeger, E. A., ured. (2007). "Embryology and Anatomy of the Orbit and Lacrimal System". Duane's Ophthalmology. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-0-7817-6855-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]